Koalícia si delí mediálnu radu

Vládna koalícia hľadá dohodu na voľbe prvej Rady Rozhlasu a televízie. Každá z koaličných strán by mala vybrať dvoch ľudí, po jednom by mal dosadiť opozičný Smer a SNS.

30.01.2011 15:05
mediálny výbor, rada RTVS Foto:
Členovia parlamentného mediálneho výboru už rozdeľujú, ktorá strana koho dosadí do mediálnej rady.
debata (9)

Pri deväťčlennej Rade to znamená, že jedna zo štyroch koaličných strán sa bude musieť uskromniť len s jedným favoritom.

KDH chce dvoch, jedného by mohol mať Most. „My sa budeme uchádzať o dvoch, ale ako uspejeme v rokovaniach, to uvidíme,“ povedal Pavol Abrhan z KDH. Blízky hnutiu je bývalý riaditeľ Rádia Lumen, kňaz Vladimír Slovák. Do rozhlasovej časti rady ho navrhla Konferencia biskupov Slovenska. Druhého kandidáta bude KDH hľadať medzi odborníkmi na právo alebo ekonómiu. Oľga Pohanková, nominantka kresťanských odborov, túto požiadavku nespĺňa, je odborníčkou na televíziu.

S jedným členom by podľa kuloárov mohol súhlasiť Most, ak ostatní podporia Ildikó Nagyovú, manželku ich poslanca Lászlóa Nagya. Bývalú riaditeľku Rádia Patria a členku Rozhlasovej rady navrhla Nadácia otvorenej spoločnosti. Predseda poslaneckého klubu Mostu László Sólymos by vedel dať hlas aj televíznej novinárke Dóre Hushegyovej. Navrhlo ju občianske združenie Naše Mesto Dunajská Streda.

Tomáš Galbavý z SDKÚ s rozdelením kandidátov medzi strany nesúhlasí. „Budem zásadne proti, aby si strany osvojovali kandidátov. Mali by sme byť prví, čo sa budú snažiť, aby tam nebol ani náznak politickej nominácie,“ povedal Galbavý.

Abrhan tvrdí, že nejde o politické nominácie. Zároveň však dodáva: „Chceme, aby tam každá strana mala svojho zástupcu.“ Preto ponúknu dve miesta opozícií. SNS sa takáto ponuka páči. „Ak je takáto možnosť, pozrieme sa na to,“ hovorí Rafael Rafaj. Ako člen parlamentného výboru pre médiá mená kandidátov pozná od začiatku, koho by vybral, vraj ešte nevie. Má však jasnú predstavu. „Hľadáme niekoho, kto by presadzoval vo verejnoprávnom médiu to, čo je uvedené aj v zákone – že je to národná inštitúcia.“

Predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek zo Smeru s dohodami strán nesúhlasí. „Ak budú, tak bezo mňa. Ja s tým nechcem mať nič spoločné,“ uviedol. Považuje to za politizáciu. Faktom však je, že tak ako nového riaditeľa RTVS aj Radu zvolia politické strany v parlamente. V oboch prípadoch je zvolený ten, kto získa nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba