SDKÚ chce rušiť siete nemocníc

Zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a ešte väčší chaos v zdravotníctve. To by podľa odborníkov spôsobilo prijatie návrhu koaličných poslancov zrušiť sieť nemocníc. Prišli s ním poslanci SDKÚ Viliam Novotný a Peter Markovič.

31.01.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
SDKÚ, Viliam Novotný Foto:
Poslanec Viliam Novotný z SDKÚ (na snímke) spolu s kolegom Petrom Markovičom navrhujú v rámci novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zrušiť koncovú sieť nemocníc, ako aj pevnú sieť zariadení, ktoré poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.
debata (76)

Predstavitelia Asociácie nemocníc tiež namietajú, že záchranky nebudú vedieť, kam majú voziť pacientov na ošetrenie. Poslanecký návrh, ktorý chce zrušiť pevnú sieť nemocníc poskytujúcich neodkladnú zdravotnú starostlivosť, totiž neuvádza, na ktoré zdravotnícke zariadenia sa budú môcť ľudia v akútnych prípadoch obrátiť. Navyše to jasne nedefinujú ani ostatné zdravotnícke zákony.

Koncovú sieť nemocníc tvoria všetky štátne zdravotnícke zariadenia. Pevnú sieť tie, ktoré poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Poslanci Novotný a Markovič navrhujú v rámci novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zrušiť obe spomínané siete. Zástupcovia nemocníc sa však zhodujú, že by to pre pacientov mohlo priniesť obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. „Koncová a pevná sieť nemocníc boli vytvorené na zabezpečenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky. Ak sa zruší v období, keď už ani fakultné a univerzitné nemocnice nemajú dostatok prostriedkov na garanciu komplexnej zdravotnej starostlivosti, môže byť ohrozená dostupnosť a kvalita zdravotníckych služieb,“ tvrdí prezidentka Asociácie fakultných nemocníc Iveta Marinová.

Poslanec Novotný to popiera. „Zrušením konceptu pevnej a koncovej siete nedôjde z pohľadu poistenca k zhoršeniu dostupnosti. Dostupnosť ústavnej starostlivosti je naďalej regulovaná minimálnou sieťou pre jednotlivé špecializačné odbory,“ uviedol Novotný.

Podobný postoj ako Asociácia fakultných nemocníc však zastáva aj Asociácia nemocníc Slovenska. Tá má navyše k návrhu poslancov SDKÚ viacero výhrad. Podľa nej z neho nie je jasné, kam by mali záchranky voziť pacientov v prípadoch ohrozujúcich život. „Návrh len ruší pevnú a koncovú sieť, ale nestanovuje zariadenia, ktoré sú napríklad v anglosaských krajinách známe ako Emergency či v Nemecku ako Intensive Station. Pevne stanovené body v súlade so Zajacovými zákonmi majú len záchranky, ale nikde nie je napísané, ktoré sú tie body, do ktorých tie záchranky majú voziť pacientov,“ tvrdí viceprezident asociácie nemocníc Peter Ottinger.

Zároveň dodáva, že jasne to neupravujú ani iné zákony. „Tie iba stanovujú, že každý poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti je povinný od záchranky prebrať pacienta. Poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti je však napríklad aj doliečovacie oddelenie alebo oddelenie dlhodobo chorých. A to asi každý pochopí, že takéto zariadenia pacientov od záchraniek neprijímajú.“

Návrh novely by mal preto podľa neho presne určiť nemocnice, do ktorých majú záchranky smerovať akútne prípady. „Pokiaľ sa pevná sieť zruší, musia byť vymenované body tzv. urgentných príjmov, alebo body staníc intenzívnej starostlivosti,“ hovorí Ottinger. V prípade, že sa tak nestane, asociácia iniciatívu poslancov rušiť pevnú a koncovú sieť nepodporí.

Celý návrh Novotného a Markoviča je postavený na tom, že súčasný koncept obmedzuje zmluvnú slobodu zdravotných poisťovní a zvýhodňuje štátne nemocnice. Poisťovne a odborníci však tvrdia, že to nie je celkom pravda. Zo zákona sú totiž zdravotné poisťovne povinné uzatvárať zmluvy iba s nemocnicami, ktoré sú zaradené do minimálnej a koncovej siete.

V tom, aby neuzavreli zmluvy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti z pevnej siete už teraz, tak poisťovniam nič nebráni. „Pevná sieť nie je stanovená ako menný zoznam a určuje 37 regiónov, v rámci ktorých musí poisťovňa uzavrieť zmluvu s aspoň jednou nemocnicou. Zdravotná poisťovňa má teda možnosť výberu,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba