Primátori aj župani by mali prísť o kráľovské platy

Pevné platy starostov podľa veľkosti obce, žiadne odmeny a nanajvýš trojmesačné odstupné po skončení mandátu. Toto navrhuje vláda v novele, ktorou chce zastaviť nadmerné míňanie peňazí z podvyživených rozpočtov obcí.

01.02.2011 12:29
Skalica Foto:
Primátor Skalice zarába vyše 4 000 eur.
debata (125)

Novelu zákona, ktorý platí sedemnásť rokov, zverejnilo včera ministerstvo vnútra. V tom istom čase poslanci SaS predstavili zmeny ich návrhu, ktorý je už v parlamente a poslanci o ňom majú rozhodovať na terajšej schôdzi. Zástupcovia SaS svoj pôvodný návrh podstatne zmenili. Rovnako ako vláda rátajú s pevne určeným platom a trojmesačným odstupným. Starostom by však nechali odmeny vo výške polovice mzdy.

Ktoré pravidlá napokon budú platiť, sa rozhodne v najbližších dňoch. „Budú ešte politické rokovania,“ povedal hovorca premiérky Rado Baťo. Poslanci SaS svoj návrh stiahnuť nemienia, aj keby ich k tomu vyzvala vláda. Naopak, sú skôr za urýchlenú zmenu. „Treba to urobiť rýchlo,“ zdôrazňuje jeden z predkladateľov Kamil Krnáč. Jeho kolega Szilárd Somogyi dúfa, že ich víziu podporí aj časť opozície. „Každá strana si uvedomuje, že je to akútny problém,“ povedal.

Znížením platov starostov po prijatí novely SaS by sa ušetrilo 30 až 40 miliónov eur ročne, hovoria poslanci. Teraz ide na platy a odmeny 98 miliónov eur, čo je takmer celá kompenzácia za výpadok podielových daní, ktoré samosprávam dala vlani vláda.

„Je to technicky zlé riešenie,“ hovorí o návrhu SaS hovorca premiérky. Vládny návrh chce okresať platy aj županom a poslancom vyšších územných celkov.

Združenie miest a obcí nesúhlasí ani s jednou úpravou.

Vláda zatiaľ nevie, kedy prerokuje návrh ministra vnútra a ako rýchlo ho môže posunúť do parlamentu. „Chceme dať priestor zástupcom samospráv na podrobné vyjadrenie, lebo ide o veľkú zmenu pravidiel hry,“ hovorí Baťo. Tie nové by mali platiť od 1. júna. Znamenalo by to, že starostovia s platmi vyššími ako má premiérka, by už v lete stratili asi polovicu mzdy.

Hoci vládny návrh pripravil minister vnútra Daniel Lipšic z KDH, jeho strana ešte nevie, či podporí vládny návrh, alebo poslanecký. Diskutovať s partnermi začnú dnes, keď sa pred popoludňajším otvorením februárovej schôdze parlamentu zídu poslanecké kluby koalície.

Predseda klubu KDH Pavol Hrušovský upozornil, že obe novely výrazne vstupujú do kompetencií samospráv. Mestské zastupiteľstvo už nebude rozhodovať o plate starostu ani o prípadnej odmene. „Po tom, čo sa dialo pri určovaní platov niektorých starostov, je to ale oprávnené. Treba byť skromnejší aj v samospráve,“ dodáva Hrušovský.

Poslanec SDKÚ Pavol Kubovič si ako bývalý starosta bratislavského Ružinova myslí, že by zákon mal ponechať istú možnosť na odmenu, ak starosta dobre hospodári. „Malo by sa rozlišovať medzi tými, čo vedia udržať hospodárenie a tými, čo obec zadlžujú.“

Mostu sa pôvodný návrh SaS nepozdával. „Nie sme za to, aby sa to šilo horúcou ihlou. Keď máme urobiť zmenu, tak dôkladnú,“ povedal šéf klubu László Solymos.

125 debata chyba