Fico: Čo si dovolil tento nafúkanec? Slovensku spôsobil škodu 9 miliárd

"Máme nielen zlepenec, ale aj absolútne neschopného ministra financií. A ja mu odporúčam, aby namiesto venovania sa svojmu egu a účesu venoval verejným financiám," reagoval na kritiku Ivana Mikloša líder opozície Robert Fico.

03.02.2011 10:42 , aktualizované: 13:51
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (1161)

„Čo si dovoľuje tento nafúkanec, arogantný politik, ktorý spôsobil Slovensku škodu väčšiu ako deväť miliárd korún pri predaji SPPa nevyplatení 13. a 14. platu sudcom,“ dodal.

AKTUALIZUJEME

Mikloš dá Ficovi faktúru na 16 mil. eur

SDKÚ vystavila expremiérovi a predsedovi Smer Robertovi Ficovi faktúru na vyše 16 mil. eur. Ako uviedol podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš, faktúru mu adresovali v mene občanov a znie na doterajšie finančné náklady, ktoré Fico spôsobil presadením zákonov, ktoré nedávno Ústavný súd SR vyhlásil za protiústavné. „Doterajšie škody sú enormné,“ zdôraznil Mikloš.

Najviac finančných prostriedkov vynaložila zatiaľ Slovenská republika v spore pre obmedzenie použitia zisku zdravotných poisťovní na svoju obhajobu v arbitráži s akcionárom poisťovne Union, a to vyše 10,7 mil. eur. Ďalej nasledujú výdavky na právnikov zastupujúcich SR v spore s majiteľom poisťovne Dôvera. Tie sa vyšplhali na takmer 4,5 mil. eur. Za právne služby v arbitráži s akcionárom poisťovne Apollo doteraz Slovensko vynaložilo necelých 800 tis. eur.

Medzinárodné spory sú dôsledkom novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú presadila bývalá vláda. Ako uviedol Mikloš, pôvodne chceli osloviť práve Fica, ktorý je právnikom, aby zastupoval Slovensko v arbitrážach. „Preukázal však také mizerné právnické schopnosti, že účet by mohol byť ešte vyšší,“ poznamenal Mikloš. Slovensko bude teda naďalej zastupovať ministerstvo financií, pričom chce postupovať tak, aby záverečný účet bol čo najmenší.

Na mimosúdnom vyrovnaní s akcionármi zdravotných poisťovní sa ministerstvo nedohodlo, arbitráže teda budú pokračovať ďalej. K tomu, koľko celkovo minie SR kvôli uvedeným sporom, sa Mikloš vyjadrovať nechcel. Ako však dodal, ani ak by Slovenská republika arbitráže vyhrala, väčšina z vynaložených peňazí by sa nevrátila. Podpredseda SDKÚ-DS nechcel hovoriť ani o možnom dopade rozhodnutia Ústavného súdu SR na arbitráže. „To je jedna z vecí, o ktorých by som sa nerád vyjadroval verejne,“ povedal.

Fico podľa Mikloša zlyhal na celej čiare. „Vedome konal v rozpore s verejným záujmom,“ zdôraznil s tým, že samotní členovia Smeru-SD a jeho koaličných partnerov v čase prijímania zákonov vtedajšieho premiéra upozorňovali na možnú protiústavnosť. Najnovšie pritom Fico odmietol poverenie zastupovať Národnú radu v konaní pred Ústavným súdom SR. „Prejavil sa ako zbabelec a slaboch,“ konštatoval Mikloš.

Predseda parlamentu a koaličnej SaS Richard Sulík chce pre toto konanie navrhnúť odvolanie Fica z postu podpredsedu Národnej rady SR. Miklošovi sa to osobne pozdáva. „Dôvodov na odvolanie je až-až,“ poznamenal. Zároveň však dodal, že ide iba o jeho osobný názor a o konkrétnych krokoch rozhodne koaličná rada.

V spore s akcionárom poisťovne Union, spoločnosťou Eureko, Slovensko zastupuje firma KŠD Šťovíček a.k., s.r.o. a spoločnosť Rowan Legal s.r.o. V prípade sporu s holandskou firmou Health Insurance Companies of Eastern Europe (HICEE), ktorá je majiteľom Dôvery, zastupuje Slovensko Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (Europe) LLP a v prípade arbitráže iniciovanej rakúskym European American Investment Bank (Euram), ktorý prostredníctvom svojej slovenskej dcéry E.I.C. nadobudol ešte v roku 2007 akcie v poisťovni Apollo, David A. Pawlak LLC a Foley Hoag LLP.

Súčasná vláda sa ešte v programovom vyhlásení zaviazala, že umožní zdravotným poisťovniam tvorbu zisku za presne stanovených podmienok. Intenzívne práce na tejto úprave potvrdilo Ministerstvo financií SR aj šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik. Kedy a akou formou príde k zmene aktuálne platnej legislatívy však minister zatiaľ povedať nevedel. Verí ale, že to bude čím skôr.

Obmedzenie použitia zisku Robert Fico zdôvodnil tým, že odmieta, aby ľudia zo zákona platili zdravotné poistenie a súkromné poisťovne si z toho brali určité percentá a tvárili sa, že je to ich zisk. Bývalý premiér pritom niekoľkokrát vyhlásil, že sa na arbitráže s poisťovňami teší a že verí, vo výhru Slovenska v týchto sporoch. Podľa vlastných slov pritom rozhodnutie Ústavného súdu SR rešpektuje, zároveň však avizoval, že Smer-SD do parlamentu predloží návrh zákona, ktorým by opätovne bolo možné zakázať zdravotným poisťovniam rozhodovať o použití zisku.

1k+ debata chyba