Protesty vyhnali turistov z Hurgady

Nepokoje v búrlivej egyptskej metropole nútia cestovať domov aj turistov z letoviska v Hurgade. Podobne ako stovky zahraničných cestovateľov, opúšťajú brehy Červeného mora aj Slováci. Práve v sobotu krátko po poludní má pristáť v Bratislave lietadlo s takmer stovkou slovenských dovolenkárov. Cestovné kancelárie zrušili aj všetky budúcotýždňové zájazdy do krajiny.

05.02.2011 06:00
dovolenkári z Egypta Foto:
Prievidžanka Zuzana Užáková (vpravo), ktorá pracuje v Egypte ako turistická sprievodkyňa, sa na nátlak rodiny už vrátila domov.
debata

Väčšina cestujúcich priletí v plánovanom termíne. Takmer dvadsiatka ľudí si však zájazd skráti o polovicu. Pôvodne sa mali vrátiť až na budúci víkend. „Týmto dovolenkárom, samozrejme, vrátime peniaze za nevyčerpané služby,“ prisľúbila Silvia Ladvenicová z cestovnej kancelárie Kartago Tours.

Po sobote by tak už nemal zostať v Egypte žiaden slovenský dovolenkár. Ostanú len pracujúci, ktorí z krajiny odmietajú odísť. Oproti hlavnému mestu Káhire, ktorá zažíva streľbu, rabovanie a lúpeže, panovala v dovolenkových rezortoch pohoda. Aspoň takto opisovali situáciu Slováci, ktorí sa vrátili domov vo štvrtok večer vládnym špeciálom. „V Hurgade sa vôbec nič nedialo. Je to akoby iná planéta v porovnaní s Káhirou,“ vykresľovala Zuzana Užáková z Prievidze.

Budú Egypt a Tunisko pre vás v lete zabudnutou destináciou?

V Hurgade pracuje už šesť a pol roka. Sprevádza turistov. „Keď som pozerala správy v televízii a vzápätí som sa pozrela na ulicu, vôbec mi to nešlo do hlavy. V Hurgade bol akoby iný svet,“ dodala. V rezortoch podľa nej dovolenkuje ešte viac Čechov ako Slovákov. „Nikto z nich nemal strach. Práveže mali ešte záujem vidieť aj pyramídy v Luxore, ale to sa už žiaľ nedalo,“ spomínala.

Do Egypta sa plánuje vrátiť hneď, ako sa situácia upokojí. „Odišla som odtiaľ najmä pre nátlak rodiny. Mali o mňa strach, predsa len z Európy vnímali situáciu inak,“ doplnila Zuzana.

Pred pár dňami však objavilo pár protestujúcich aj priamo v Hurgade. „Protestovalo pár desiatok ľudí s transparentmi: Dáme ti dušu a srdce, Mubarak. Zorganizoval ich však jeden podnikateľ, ktorý tu má hotely,“ opísala situáciu priamo z Egypta Katarína Lichá, spolupracovníčka Pravdy.

Z nepokojov sú Egypťania podľa jej slov unavení a každý sa chce vrátiť do „normálu“. „Nie všetci sú už na strane demonštrantov v Káhire. Egypt je ochromený obrovskou neistotou a choasom, ale bežný človek, a tých je drvivá väčšina, je z toho unavený,“ dodáva Katarína Lichá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba