SaS žiada záruku, že lekárom nikto nezasahuje do svedomia

Koaličnú SaS znepokojujú medializované informácie, ako aj podnety verejnosti o možnom pokračovaní nátlaku na lekárov v súvislosti s uplatňovaním si výhrady vo svedomí. "Budeme brániť akémukoľvek nátlaku na občanov, aby pod jeho hrozbou prijímali vynútené rozhodnutia. Nechceme, aby boli ľudia na Slovensku nútení nedobrovoľne si uplatňovať výhradu vo svedomí," uvádza sa v stanovisku strany.

05.02.2011 11:01
Ivan Uhliarik Foto:
Sloboda a Solidarita žiada od ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika záruku, že na lekárov ohľadom interrupcií nikto netlačí.
debata (32)

Strana vyzýva ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), aby dal verejný prísľub, že nebude nijakým spôsobom zasahovať do svedomia ľudí. SaS chce garanciu, že akékoľvek rozhodnutie o vlastnom postoji v otázke výhrady vo svedomí bude slobodné a nebude žiadnemu občanovi SR na prospech alebo na ujmu.

„Ministra zdravotníctva zároveň žiadame, aby dal verejnosti záruky, že v rovnakom duchu budú rešpektovať slobodné rozhodnutie občanov aj nominanti KDH a všetci kompetentní pracovníci s riadiacou právomocou v pôsobnosti rezortu zdravotníctva,“ uvádza sa v stanovisku. Strana upozornila, že podľa nej využívanie princípu „výhrady vo svedomí inštitúcie“ môže, okrem ideologického vydierania a nátlaku na zdravotníckych pracovníkov, viesť k stavu, keď bude ľuďom fakticky znemožnené uplatnenie si nároku na poskytnutie zákonnej zdravotnej starostlivosti.

Na výzvu zareagovalo KDH, ktoré odmieta akýkoľvek nátlak na pracovníkov v rezorte zdravotníctva zo strany ministra Ivana Uhliarika. „Minister Ivan Uhliarik sa zúčastnil rokovania poslaneckého klubu SaS, na ktorom sa ho poslanci SaS mohli pýtať a aj pýtali na informácie, ktoré odzneli v spomínanej výzve,“ upozornil hovorca KDH Matej Kováč, podľa ktorého sú kresťanskí demokrati otvorení vecnej diskusii s poslancami partnerských koaličných strán. „Avšak je poľutovaniahodné, že strana SaS reaguje na slová opozičného poslanca a takto sa snaží vytĺkať politický kapitál,“ dodal Kováč.

Strana SaS rešpektuje a bráni slobodu jednotlivca. Prejavom tejto ochrany je brániť akémukoľvek nátlaku na občana, aby pod jeho hrozbou prijímal vynútené rozhodnutia. "Vyzývame všetkých ľudí – pacientov, ale aj lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ktorí majú informácie alebo svoju osobnú skúsenosť s nátlakom, ťažkosťami, prípadne odmietnutím zdravotníckeho výkonu v súvislosti s uplatňovaním si výhrady vo svedomí, aby tieto skutočnosti oznámili MUDr. Petrovi Kalistovi MPH, tímlídrovi SaS pre zdravotníctvo, poslancovi NR SR na novozriadenú mailovú adresu interupcie@strana-sas.sk

32 debata chyba