Radičová: Teplárne sú v strate, vysoké odstupné je škandál

Premiérka Iveta Radičová považuje za škandál, že za krátke pôsobenie v košickej teplárni prináleží bývalým šéfom 90-tisícové odstupné. V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy uviedla, že nominácie ľudí do teplární nemá na starosti Koaličná rada, ale regionálne štruktúry strán, ktoré by mali z toho aj vyvodiť zodpovednosť. "Určite áno," povedala Radičová.

05.02.2011 13:44 , aktualizované: 16:45
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (218)

Podľa Radičovej sú teplárne téma sama o sebe. Väčšina z nich je v stratách, tie ktoré aký taký zisk preukázali, tak len z predaja emisií aj to za smiešne ceny a pod hodnotu. „To bol ďalší škandál,“ dodala. Do toho podľa nej popredávali množstvo nehnuteľností, len aby sa nejako udržiavali pri živote. „Do toho všetkého tendre, ktoré boli nevýhodné a iba sa zastavujú,“ zavŕšila výpočet negatív Radičová.

„Tá štruktúra, to vedenie, ktoré v teplárňach je, nech sa vymieňa osoba za osobou oni nabehnú do zabehnutých koľají a funguje to zle, nedobre a ide to od desiatich k piatim,“ zhodnotila doterajšie fungovanie teplárni Radičová, ktorá pre tieto dôvody vyzvala Fond národného majetku, aby predložil vláde návrh systémového riešenia. Ten navrhol odpredať štátne podiely v týchto spoločnostiach.

O materiáli FNM už vláda mala v stredu rokovať, ale strana Most-Híd požiadala o prerušenie rokovania. Záležitosťou sa má zaoberať aj koaličná rada. Vláda si ešte dala urobiť analýzu, aby bolo jasné, aký postup treba zvoliť pri ďalších plánoch s teplárňami tak, aby to neohrozilo finančnú podporu teplárni z EÚ. Tieto peniaze teplárne potrebujú, lebo do platnosti vstúpia nové smernice o emisiách a aby ich teplárne splnili, musia prejsť na nové technológie, teda modernizovať. „Ale, ak ideme meniť vlastníka, tak EÚ prehodnotí systém pomoci na modernizáciu a nové technológie,“ upozornila Radičová.

Vysvetlila, že práve toto vláda stráži a ak sa budú predávať štátne podiely, musí to byť otvorená medzinárodná súťaž konzultovaná s Bruselom. Teplárne bez modernizácie nebudú môcť konkurovať na trhu. „Náš zámer a cieľ je zastaviť tunelovanie, nevýhodné tendre, striedanie šéfov na čele týchto podnikov,“ dodala premiérka. Je presvedčená, že v stredu na vláde materiál prejde.

Radičová nechce, aby mali na prokuratúre stalinské kompetencie

Problémy, ktoré vyplávali na povrch počas voľby generálneho prokurátora, mali podľa Radičovej aj jeden pozitívny efekt – urýchlilo to práce na zmene zákona o prokuratúre. „Aby sa napríklad také obrovské kompetencie až takého stalinského typu, že môže zastaviť trestné stíhanie, aby takéto kompetencie človek v krajine nemal,“ uviedla.

Premiérka priznala, že podľa nej bola voľba generálneho prokurátora nedôstojná a v mnohých momentoch fraškou. Problém je však podľa nej v pozadí voľby, tú považuje len za vrchol ľadovca. Ako upozornila, až 65 percent občanov podľa prieskumov nie je spokojných s tým, ako sa vyšetrujú prípady organizovaného zločinu, ako je pomalé trestné konanie, ktoré prípady sa vyšetrujú, ktoré nie a ako sa zastavujú kauzy. Neodôvodnené prieťahy v konaní neraz riešil Európsky súd pre ľudské práva.

Radičová pripomenula, že vo viacerých európskych krajinách sú niektorí exministri stíhaní za zneužitie svojich právomoci. „U nás veľké ryby, biele goliere sú jednoducho nepostihnuteľné, generálna prokuratúra zastavila viaceré veľké kauzy, boli sme toho svedkami,“ povedala Radičová. Nedostatkov je podľa nej veľa a celé sa to skoncentrovalo v osobe generálneho prokurátora pri jeho voľbe, keď sa riešila otázka, či pokračovať rovnakým spôsobom, alebo sa má urobiť zmena na tomto poste.

Na margo diskusie o tom, či sa má generálny prokurátor voliť tajne alebo verejne, Radičová poznamenala, že obidve sú normálnymi štandardnými nástrojmi demokracie. „Neexistuje hitparáda posudzovania, ktorá z týchto volieb je viac alebo menej spravodlivá, či viac alebo menej demokratická,“ vysvetľovala premiérka. Keďže doteraz skončila tajná voľba šéfa prokuratúry patom, v ktorom nezvolila opozícia ani koalícia svojho nominanta, tak sa Radičová pýta, či pri pokračovaní tajnej voľby vôbec niekedy príde k zvoleniu generálneho prokurátora. Pripustila, že táto otázka môže byť namieste aj pri verejnej voľbe. „Či verejná alebo tajná, obe môžu skončiť patovou situáciou,“ dodala. Na podporu verejnej voľby použila dva argumenty.

Podľa Radičovej pri súčasnom stave justície a prokuratúry má občan právo vedieť, ako sa zachoval ním volený poslanec pri voľbe. Druhou vecou je podľa premiérky technika voľby. Pripomenula, že pri tajnej voľbe si niektorí poslanci fotili hlasovacie lístky. Pri novej voľbe by mal byť posun v tom, že na lístku bude meno poslanca, ktorý rovnakým spôsobom hodí lístok do urny. Na základe infozákona by potom bolo možné v prípade záujmu zverejniť voľbu konkrétneho poslanca, alebo aj všetkých.

Radičová nepodporuje odvolanie Fica

Radičová nepodporuje návrh predsedu parlamentu a koaličnej SaS Richarda Sulíka na odvolanie predsedu opozičnej strany Smer Roberta Fica z postu podpredsedu NR SR. Sulík je za zosadenie Fica z tejto ústavnej funkcie. Keď sa Radičovej opýtal moderátor Sobotných dialógov Slovenského rozhlasu, či tento návrh nemá jej podporu, povedala, že „moju osobnú nie“.

Premiérka návrh nepodporuje preto, že dôvody na Ficovo odvolanie pramenia z jeho minulých politických aktivít, keď bol premiérom. Vtedy totiž došlo k schváleniu zákonov o zamedzení zisku zdravotných poisťovní a o možnosti stavať diaľnice na cudzích nevyvlastnených pozemkoch, ktoré teraz označil Ústavný súd za protiústavné. Podľa Sulíka tak spôsobil expremiér veľké škody. „To, čo dnes konštatujeme ako chyby pána Fica, nie sú ani zďaleka len tieto dva ústavné zákony. Dopustil sa ich v minulosti, bol však právoplatne zvolený občanmi tejto republiky, bol právoplatne zvolený za podpredsedu parlamentu, rovnako ako bol pán Sulík zvolený za predsedu parlamentu. Ak sa v tomto volebnom období dopustí chyby alebo porušenia, potom si myslím, že je na mieste otázka odvolávania z tohto postu pána Fica,“ myslí si Radičová.

Pripomenula, že medzi 150 poslancami sú takí, ktorí už v minulosti pôsobili v politike, niektorí sú nováčikovia. "Máme otvorené témy okolo napríklad poslanca Ďurkovského, ale aj poslanca, ktorý je zodpovedný a nesie zodpovednosť za nástenkový tender. Alebo máme poslancov, ktorí boli zodpovední za problémy s emisiami a podobne. Postup z hľadiska zodpovednosti za minulosť by mal byť rovnaký, " uviedla predsedníčka vlády. Návrhom Sulíka na odvolanie Fica zo stoličky podpredsedu parlamentu sa má Koaličná rada zaoberať v pondelok.

218 debata chyba