Vedci objavili najmenšiu čiernu dieru

Hviezdnu čiernu dieru s doposiaľ najnižšou hmotnosťou identifikovali vedci v binárnom hviezdnom systéme XTE J1650-500. Čierna diera nedosahuje ani len štvornásobok hmotnosti nášho Slnka.

03.04.2008 08:10
XTE J1650 čierna diera vesmír hviezda Foto:
Na tejto ilustrácii je čierna diera XTE J1650 vyobrazená aj so svojím hviezdnym súputníkom.
debata

Čiernu dieru v kategórii „mušia váha“ objavili vďaka satelitu Rossi vedci Nikolaj Shaposhnikov a Lev Titarchuk, pracujúci pre americkú vesmírnu agentúru NASA. 3,8-násobok hmotnosti Slnka je nový rekord, predchádzajúca najľahšia známa čierna diera vážila 6,3-krát viac ako naša hviezda. Vo svete hviezdnych či galaktických či­ernych dier ide skutočne o ultranízku hmotnosť, keďže niektorí gigantickí súrodenci dosahujú hmotnosť až miliárd Sĺnk.

Teoreticky sa hviezdna čierna diera môže sformovať už z hviezdy, ktorá je len tri razy ťažšia ako Slnko, domnievajú sa astronómovia. XTE J1650 sa tak hranične približuje k teroeticky najľahšej možnej čiernej diere. Hviezdy s ešte nižšou hmotnosťou pri gravitačnom kolapse na konci svojho života totiž vytvárajú iné objekty – napríklad neutrónové hviezdy.

Podľa Einsteinových výpočtov by práve objavená čierna diera mala merať len necelých 25 km v priemere – asi ako väčšie mesto. Tým sa stáva jedným z najmenších vesmírnych objektov, objavených mimo slnečnej sústavy, hovorí Shaposhnikov.

debata chyba