KDH sklamalo, káuz pribúda

Cesta bez výbušnín či cesta, ktorá je dôležitejšia ako smer. Tak vykresľovali predvolebné bilbordy s tvárou Jána Figeľa KDH. Už polročné pôsobenie hnutia v koaličnej zostave však prinieslo sklamanie.

09.02.2011 12:00
Figeľ, KDH Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (88)

Drahé nákupy, politické nominácie a ďalšie škandály sa postupne podpisujú pod klesajúce preferencie strany, ktorú politológovia začínajú označovať ako najslabší článok koalície.

„Obraz KDH je v súčasnosti veľmi nejasný, hoci v minulosti strana ponúkala svojim voličom veľmi zreteľnú víziu. Zaangažovanosť súčasného vedenia do rôznych káuz ju vykresľuje v najhoršom svetle, a to bez ohľadu ich na právnu opodstatnenosť. KDH sa totiž vždy prezentovala ako vysoko etické hnutie,“ hovorí politológ Rastislav Tóth.

Kauzy súvisiace s hnutím stále pribúdajú. K najnovším patrí drahé mediálne školenie pre ministra a celý komunikačný tím rezortu dopravy, ktoré má vyjsť rezort takmer na 30-tisíc eur. „Ide napríklad o komunikáciu so zahraničnými partnermi, ako sú stavebné firmy či banky, pri výstavbe cestnej infraštruktúry,“ uviedol pre denník Sme hovorca ministerstva Martin Krajčovič. Preškolenie rezortných úradníkov má zabezpečiť izraelská firma Shaviv Strategy and Campaigns. Tá v minulosti zabezpečovala poradenstvo aj súčasnému starostovi Ružinova Dušanovi Pekárovi (KDH).

Práve osobu Jána Figeľa na čele rezortu dopravy, ale aj hnutia považuje Tóth za slabinu. „V očiach mnohých bol vnímaný tak, že post ministra berie preto, lebo doň chce vniesť trochu morálky. Nevniesol však nič,“ tvrdí. Jeho kauzy ako pridelenie bytu, nákup áut či poberanie dvoch platov označuje za najškodlivejšie. „Ľudia totiž rozumejú práve podobným veciam,“ pokračuje.

Nelichotivý obraz o strane podľa politológa Tomáša Koziaka vytvorili aj kauzy, ktoré pretrvávajú dlhodobo. Za takú považuje aj Ďurkovského. K tým novším patrí napríklad aj kauza nezrovnalostí vo financovaní predvolebnej kampane. Vedenie KDH ho doteraz nevysvetlilo a v súčasnosti sa ním zaoberá špeciálna prokuratúra. Všetko to podľa Koziaka dokazuje, že politici hnutia sú rovnakí ako ostatní. „Politika je spojená s pokušením klientelizmu a korupcie. Tu ide o to, aby spoločnosť bola taká vyspelá, aby vyvinula taký tlak, aby sa strany očistili od ľudí, ktorí prichádzajú do politiky zbohatnúť,“ hovorí Koziak.

Príkladom sú nezrovnalosti vo financovaní predvolebnej kampane. To vedenie KDH doteraz nevysvetlilo a v súčasnosti sa ním zaoberá špeciálna prokuratúra.

Množstvo káuz, ktorým v poslednom čase čelí KDH, sa podľa kuloárnych informácii prejavilo aj na poklese preferencií hnutia. V parlamente sa dokonca hovorilo o prieskume, kde malo KDH pod päť percent, a preto nebol zverejnený. KDH odmietlo tieto informácie komentovať. „Prieskum je obchodný produkt agentúry. Nevidíme dôvod komentovať konanie súkromnej firmy,“ reagoval hovorca hnutia Matej Kováč na to, že agentúra nakoniec prieskum nezverejnila.

O možnosti poklesu preferencií hovorí aj Koziak. „Pokiaľ KDH neprejde sebareflexiou, hrozí, že hnutiu klesnú preferencie. Ak neurobí rázne kroky smerom k očisteniu strany, voliči mu to v nasledujúcich voľbách určite spočítajú,“ uzatvára politológ.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba