Matovič: Moji kolegovia asi nátlaku koalície neodolajú

Igor Matovič vraví, že koalícia ich vydiera psychologickým tlakom. Jeho traja kolegovia z Obyčajných ľudí mu možno podľahnú. Zostal by tak sám s poslancom KDH Procházkom na "opozičnom brehu" proti koalícii.

10.02.2011 06:02
Matovič, SaS, Obyčajní ľudia Foto:
Šéf Obyčajných ľudí a poslanec za SaS Igor Matovič.
debata (104)

Vezmete si na zodpovednosť rozpad koalície?

Určite nie ja, ale pán Bugár si ju zoberie. Ja koalíciu rozkladať nebudem, jedine ju môže rozbiť pán Bugár a jedine vtedy, ak svoje vlastné záujmy dá nad záujmy Slovenskej republiky."

Prečo ste prišli s námietkami k novele až teraz, keď paragrafové znenie prerokovala koalícia už pri príprave programových téz?

Ja som o tom nevedel. V programovom vyhlásení vlády je formulácia, ktorú tým našim pozmeňovákom napĺňame. Tak isto nie je nikde v koaličnej zmluve napísané, že hlasovanie o štátnom občianstve je nejaká zásadná vec. Jednoducho, nie sú zadefinované zásadné veci a kedy prichádza k porušeniu koaličnej zmluvy. Ja som svoj postoj avizoval na začiatku augusta, potom v septembri. To, že pán Bugár sa tváril, že to nepočuje, neprikladal tomu nejakú dôležitosť, to už je trošku jeho problém. Za toho dva a pol týždňa, odkedy som to teraz avizoval, zo strany Moastu alebo Bélu Bugára nebolo ani jedno jediné stretnutie vyvolané, že by sa chceli na túto tému baviť.

On povedal, že s vami hovoril pred dvoma týždňami?

Bavili sme sa minulý utorok pred stretnutím koaličných poslancov, trvalo to päť šesť minút s tým, že ja som ho požiadal. Potom prišiel nejaký novinár a skončilo to.

Snažil sa vás pán Sulík a pán Kollár ako predseda klubu SaS presvedčiť ?

Samozrejme, aj sa snažia, ten tlak teraz obrovsky rastie.

Dokedy mu odoláte?

Ja do hlasovania. Neručím už za ostatných troch. Jednoducho, keď začne na nich tlačiť celá koalícia, jednoducho normálny človek to nemá šancu ustáť.

Aké majú argumenty?

Že v prípade, keď nezahlasujeme, rozpadne sa koalícia, mali by sme potlačiť svoje vlastné svedomie v záujme udržania koalície, a podobne.

A vy ako odpoviete?

No ja som odpovedal, že v žiadnom prípade nie. Keď je pán Bugár taký nezodpovedný a kvôli tomuto by odišiel z koalície, aspoň by sa dozvedeli jeho voliči, na čom mu záleží. Že mu viacej záleží na tom, aby slovenskí občania mali občianstvo maďarské namiesto toho, aby mu záležalo na tom, aby tu mali prácu, aby sa tu cítili dobre, aby sa nerozkrádali peniaze zo štátneho rozpočtu,

Prečo ste vyzývali opozíciu, aby zavolala chýbajúceho Jána Slotu, aby ste mohli koalíciu prehlasovať?

Lebo je nebezpečné, aby koaličný návrh prešiel.

104 debata chyba