Parlament zvolil Zemkovú za šéfku RTVS

Prvým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska sa stala Miloslava Zemková, za ktorú v druhom kole voľby hlasovalo 80 poslancov parlamentu zo 137 prítomných zákonodarcov, jeden bol proti a nikto sa nezdržal. Protikandidát na post šéfa RTVS Jaroslav Rezník získal jeden hlas, 56 bolo proti a 24 sa zdržalo.

10.02.2011 12:59 , aktualizované: 17:56
Miloslava Zemková Foto:
Kandidátka na šéfa RTVS Miloslava Zemková
debata (80)

Protikandidát na post šéfa RTVS Jaroslav Rezník získal jeden hlas, 56 bolo proti a 24 sa zdržalo.

V prvom kole verejnej voľby ani jeden z kandidátov od parlamentu nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Miloslava Zemková získala v prvom kole verejnej voľby šéfa RTVS 75 hlasov. Do zvolenia jej chýbal jeden hlas. Do druhého kola postúpil spolu so Zemkovou aj Jaroslav Rezník, ktorý získal osem hlasov, 50 poslanci boli proti a 25 sa zdržalo hlasovania. Ostatní 16 kandidáti nedostali ani jeden hlas.

Štyria koaliční poslanci pokazili svoje hlasovacie lístky, ide o Magdalénu Vášáryovú (SDKÚ), Moniku Gibalovú (KDH) a o dvoch poslancov z klubu Most-Híd – Eleméra Jakaba a Igora Sidora, vyplýva to z neoficiálnych informácií.

O post šéfa RTVS sa uchádzalo 18 kandidátov. Boli nimi: Peter Abrahám, Vladimír Burianek, Dušan Davidov, Ján Derďák, Róbert Filipp, Fedor Flašík, Ján Füle, Martin Gajdoš, Pavel Jacz, Marián Ostatník, Peter Puškár, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman, Marián Šinkovič, Václav Vetrecin, Miloslava Zemková a Jozef Zima.

Okrem generálneho riaditeľa hlasovali poslanci v 2. kole voľby aj o deviatom členovi Rady RTVS, konkrétne pre televíznu oblasť. Stala sa ňou so 79 hlasmi Dóra Hushegyiová. Do rady tak poslanci zvolili troch odborníkov na rozhlasové vysielanie – Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka a Vladimíra Taliana, troch za televízne vysielanie – Milana Antola, Andreja Miklánka a Dóru Hushegyiovoú, dvoch za ekonomiku – Martina Kabáta a Miroslava Kollára a právnu oblasť v rade bude reprezentovať Michal Jesenko.

Krajcer: Poslanci zvolili najvhodnejšieho kandidáta

Poslanci si vybrali do čela Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) najvhodnejšieho kandidáta, myslí si minister kultúry Daniel Krajcer. Doterajšiu dočasnú riaditeľku RTVS Miloslavu Zemkovú dnes poslanci Národnej rady SR zvolili 80 hlasmi za historicky prvú šéfku RTVS. Krajcer pripomenul, že Zemkovú označil za svojho favorita ešte pred voľbou. Zemkovú považuje „za človeka, ktorý už v minulosti dokázal veľmi účinne odolávať politickým tlakom a preukázal aj svoje manažérske schopnosti.“

Ako ďalej uviedol Krajcer, zvolením vedenia RTVS – generálnej riaditeľky a deväťčlennej Rady RTVS „úspešne pokračuje reforma verejnoprávnych médií.“ Medzi prvé, čo by mala Zemková podľa Krajcera urobiť, patrí konsolidácia RTVS. Zvolenie jej na to výrazne rozširuje kompetencie. Popri ekonomickej a programovej konsolidácii bude pokračovať aj postupná fúzia Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie. Zemková podľa Krajcera počíta s úsporami až takmer 20 miliónov eur. Do oddlženia RTVS bude musieť vstúpiť štát, dodal Krajcer.

„To, že vyhrala pani Zemková, je dobré nielen pre koalíciu, či opozíciu, ale hlavne pre ľudí, ktorí platia za verejnoprávne médiá a očakávajú od týchto médií kvalitnú službu,“ povedal v reakcii na zvolenie Zemkovej pre médiá poslanec Výboru NR SR pre kultúru a médiá Tomáš Galbavý (SDKÚ). Je presvedčený, že „nasledujúce roky sa to už konečne skutočne podarí.“ To, že dnes vedenie RTVS zvolili poslanci parlamentu podľa Galbavého neznamená, že verejnoprávne médiá nemôžu byť nezávislé. Je presvedčený, že budú nezávislé, kvalitné a efektívne a kritiku opozície v tomto smere odmieta.

Voľbu vedenia RTVS – generálneho riaditeľa a deviatich členov rady za politickú dlhodobo označuje strana Smer. Voľby podľa poslanca Smeru a bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča potvrdili, že koalícia mala od začiatku „svojho kandidáta – politického a aby bola istota jeho zvolania, tak bola verejná voľba,“ konštatoval po zvolení vedenia RTVS Maďarič, ktorý je jedným z členov mediálneho výboru parlamentu. Zemková a aj členovia Rady RTVS budú koaličným poslancom podľa Maďariča zaviazaní. „Koalícia má plne pod kontrolou, žiaľbohu, verejnoprávne médium,“ konštatoval s tým, že ak za ňu hlasoval niekto z opozície, určite to nebol nikto zo Smeru. Smer nehlasoval v prvom ani v druhom kole voľby. Upozornil, že zatiaľ nie je jasné, ako bude RTVS financované.

Zemková necíti politické tlaky

Miloslava Zemková ešte pred voľbou pre médiá uviedla, že ak by bola zvolená, tak bude síce zvolená politikmi, ale rozhodne nie je politický kandidát a politickým tlakom odolá. „Momentálne necítim žiadne politické tlaky a ak ich budem cítiť, tak o nich budem hovoriť,“ uviedla pre médiá v pondelok 7. februára počas vypočutia kandidátov na šéfa RTVS pred Výborom NR SR pre kultúru a médiá.

RTVS vznikol 1. januára tohto roka zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Po zvolení vedenia RTVS chce minister kultúry Daniel Krajcer začať so širšou diskusiou o transformácií verejnoprávnych médií – o ich obsahu, precíznejšom zadefinovaní verejnoprávnosti a verejného záujmu a na rad sa dostane aj príprava nového modelu financovania. Úlohou nového generálneho riaditeľa bude stabilizovanie televízneho vysielania. Má tiež pripraviť podmienky na fungovania média od roku 2012, keď sa má zmeniť financovanie verejnoprávnej RTS. Majú zaniknúť tzv. koncesie a nahradiť ich má každoročný jednorazový príspevok zo štátneho rozpočtu.

Kvalitný a odborný dohľad rady na činnosť RTVS má zabezpečiť jej zloženie Rady RTVS – jeden člen je právnik, dvaja ekonómovia a po troch odborníkoch je z oblastí rozhlasového a televízneho vysielania. Členstvo v rade je okrem iného nezlučiteľné s aktívnou angažovanosťou v prospech politických strán ako aj s výkonom povolania a realizáciou činností súvisiacich s médiami. Rada je medzi iným oprávnená predkladať Výboru NR SR pre kultúru a médiá podnet na podanie návrhu na odvolanie generálneho riaditeľa. NR SR môže na návrh výboru generálneho riaditeľa odvolať, ak napríklad rada počas jedného polroka opakovane konštatuje, že RTVS si neplní zákonné úlohy a generálny riaditeľ nekonal, či ak konštatuje nedodržanie záväzných ukazovateľov schváleného rozpočtu RTVS a ak rada neschváli návrh rozpočtu RTVS najmenej trikrát za sebou.

Generálny riaditeľ rozhoduje o všetkých otázkach, ktoré nie sú výlučne v pôsobnosti rady. Menuje svojich dvoch zástupcov – jedného pre SRo a jedného pre STV. Rade predkladá koncepciu riadenia a rozvoja RTVS a jej programovej služby, návrh rozpočtu a informuje o zmluvách na viac ako dva roky na vyše 100 tisíc eur. Poslancom sa tento týždeň nepodarilo zvýšiť plat šéfa RTVS, namiesto viac ako päťtisícového platu sa tak šéf RTVS musí uspokojiť s tromi tisíckami. Kým Rada RTVS neschváli rozpočet predložený novým šéfom RTVS, je inštitúcia v rozpočtovom provizóriu.

Životopis Miloslavy Zemkovej

PhDr. Miloslava Zemková sa narodila 13. júla 1956 v Bratislave. Vyštudovala Strednú umeleckopriemyselnú školu v Bratislave a na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave absolvovala odbor veda o výtvarnom umení. Vzdelanie si doplnila štvorročným postgraduálnym štúdiom na Umenovednom ústave SAV a v USA absolvovala v roku 1992 medzinárodný študijný program EEF SA s orientáciou na samosprávne systémy, neziskové a kultúrne organizácie a ochranu pamiatok.

Pracovala v Oblastnej galérii v Banskej Bystrici a v Mestskej správe pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody v Bratislave (neskôr MÚOP). V rokoch 1990–94 bola starostkou mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Zvolená bola v komunálnych voľbách ako kandidátka Demokratickej strany (DS). Od roku 1995 je spoločníčkou, konateľkou a výkonnou riaditeľkou Agentúry pre výtvarné umenie ARTeMISS a rovnomennej galérie v Bratislave. Od roku 1999 do augusta 2005 generálna manažérka holdingu FUN RADIO GROUP, konateľka a spoločníčka FUN MEDIA, s.r.o., RADIO SERVIS, s.r.o., FUN AIR, s.r.o., FUNSERVER, s.r.o., predsedníčka dozornej rady RADIO, a.s.

Miloslava Zemková sa stala prvou ženou-riaditeľkou Slovenského rozhlasu (SRo) za 80 rokov jeho existencie v apríli 2006. Vtedajšia 15-členná Rozhlasová rada dala bývalej starostke bratislavského Starého Mesta v tajnom hlasovaní 6. apríla 13 hlasov. Zemková bola prvým generálnym riaditeľom rozhlasu, na zvolení ktorého sa podieľala rada.

80 debata chyba