Harabin nepustil verejnosť na Súdnu radu

Avizované slávnostné zasadnutie Súdnej rady pri príležitosti návštevy predsedu Európskej siete súdnych rád Miguela Carmona zmenil Štefan Harabin na pracovné stretnutie. Verejnosť, ktorá by podľa novoprijatej novely zákona mala mať na radu prístup, zostala za zatvorenými dverami.

10.02.2011 15:20
debata (1)

„Nemôžete ísť hore,“ oznámil v stredu hovorca Súdnej rady Michal Jurči záujemcom, ktorí sa chceli zúčastniť v poradí na druhom verejnom zasadnutí rady. Odkázal ich na brífing, ktorý sa uskutoční po rokovaní.

To, že zasadnutie sa zmenilo na neverejné, odôvodnil Jurči tým, že prišla iba polovica členov rady a ide len „o pracovné stretnutie“. Jeho kolega Maroš Foltány po zasadnutí povedal, že neprišlo päť z osemnástich členov rady. „Nešlo o klasické rokovanie, neprijímalo sa uznesenie,“ zdôvodnil zamedzenie prístupu verejnosti Foltány.

Novovymenovaná členka rady Ľudmila Babjaková je presvedčená, že rokovanie so španielskou delegáciou malo byť verejné. „Neviem o tom, že by mal zákon v tomto smere výnimky. Nerozlišuje medzi rokovaním a pracovným stretnutím,“ uviedla. Babjaková dodala, že s ďalšími dvoma novovymenovanými členmi rady boli odhodlaní v stredu prísť ako verejnosť. Pôvodne totiž meškalo doručenie oznámenia o ich menovaní.

Harabin s účasťou verejnosti na rokovaní rady otvorene nesúhlasí. Presadila ju ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v rámci novely zákona. Na januárové zasadnutie rady verejnosť vpustil, vyhlásil však, že štartuje sériu výjazdových rokovaní po celom Slovensku. Marcovú voľbu podpredsedu Najvyššieho súdu naplánoval do Omšenia, kde má Justičná akadémia školiace stredisko.

Novozvolený prezident Európskej siete súdnych rád a členovia Súdnej rady Španielska si v stredu od Harabina vypočuli rad kritických výhrad k práve prebiehajúcej reforme justície. Harabin požiadal, aby na Slovensko prišli pozorovatelia a zúčastnili sa na budúcoročnej voľbe členov Súdnej rady za sudcov.

„Informoval som o atakoch politickej moci na nezávislosť súdnej moci, konkrétne som upozornil na škandalizáciu členov Súdnej rady zo strany členov vlády, aj o tom, že vláda neústavne odvolala troch členov Súdnej rady,“ oznámil novinárom okrem iného Harabin. Miguel Carmona vysvetlil, že ide o inštitucionálnu návštevu. „Nemôžeme zastávať konkrétne názory vo vzťahu k problémom, ktoré boli nastolené,“ povedal.

Otázka, prečo bolo prijatie zahraničnej návštevy neverejné, na tlačovej konferencii neodznela, pretože možnosť položiť otázku dostal pre „nedostatok času“ iba jeden novinár. Hovorca Jurči vybral zástupcu agentúry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba