Zemková: Dlh i strata sú v RTVS také vysoké, že potrebuje pomoc štátu

Situácia v Rozhlase a televízii Slovenska je kritická a bez pomoci štátu sa nebude dať riešiť, povedala novozvolená generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková. "Situácia je naozaj vážna, akútne hrozí exekúcia z kauzy Omega plus a hrozí veľmi rýchlo. To znamená, že mohla by potenciálne zablokovať napríklad výrobu alebo bežný chod inštitúcie a týka sa to už nielen zložky Slovenskej televízie, ale aj Slovenského rozhlasu a tam bude treba veľmi rýchlo konať," povedala médiám.

11.02.2011 12:26
Miloslava Zemková Foto:
Historická prvá generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková na brífingu s novinármi.
debata (44)

V januári Zemková informovala, že exekúcia zo sporu s Omega plus je vo výške 5,918 milióna eur. Vedenie RTVS preto aktuálne pripravuje viacero stretnutí s ministrom financií Ivanom Miklošom a ministrom kultúry Danielom Krajcerom. Musí sa tiež veľmi rýchlo stretnúť s Radou RTVS a dohodnúť sa na niektorých strategických postupoch. Zemková verí, že predseda parlamentu Richard Sulík zvolá prvé zasadnutie rady čo najskôr.

„Nevznikli sme na zelenej lúke. Prevzali sme veľa dobrých vecí, ale veľké množstvo veľmi zlých vecí. Ten dlh je k dnešnému dňu 18 miliónov eur a strata, ktorá sa prejavuje v nedostatočnosti napríklad technologickej, technickej aj ľudsko-zdrojovej dosahuje 43 miliónov eur a nie sú tam ešte započítané straty dcérskych spoločností,“ konkretizovala aktuálnu finančnú situáciu RTVS Zemková.

Rozpočet nebude na začiatku vyrovnaný, priznala Zemková

Historicky prvá šéfka RTVS avizovala, že rozpočet RTVS predloží Rade RTVS hneď ako bude pripravený. Kým ho rada neschváli, je RTVS v rozpočtovom provizóriu. Zo začiatku podľa Zemkovej nebude rozpočet vyrovnaný. Bude to krízový rozpočet „vzhľadom k tomu, že bude treba riešiť viacero vecí, ktoré Rozhlas a televízia Slovenska zdedila po bývalých organizáciách … a predpokladám, že do polroka by malo byť absolútne jasné, že či štát tejto inštitúcii pomôže s riešením dlhovej služby a strát alebo sa s tým táto inštitúcia bude trápiť dvadsať rokov“. Bez pomoci štátu sa ekonomická situácia RTVS nedá riešiť, „ten dlh je tak vysoký a tá strata je tak vysoká, že sa to určite nedá,“ zdôraznila na brífingu Zemková. Podľa nej sa v RTVS bude prepúšťať. Po dvoch rokoch základnej reštrukturalizácie a revitalizácie by systém mal mať 1200 zamestnancov, tvrdí. Pritom teraz ich je v RTVS približne 1600.

To ako bude RTVS financované, zatiaľ podľa Zemkovej jasné nie. Nevie, či sa úhrady za vysielanie, tzv. koncesie zrušia. Ako povedala, „zatiaľ počítame s alternatívou, že prejdeme na štátny rozpočet, vtedy bude treba inštitúciu riadiť iným spôsobom a prispôsobiť tomu aj tvorbu rozpočtu“. Súčasné trojzložkové financovanie – koncesie, reklama a zmluva so štátom, „je klasický model v rámci Európy, ale budeme sa vedieť prispôsobiť aj inému“. Prechod na financovanie zo štátneho rozpočtu má podľa Zemkovej svoje pozitíva aj negatíva. Zemková sa pripravuje na diskusiu o odstránení reklamy z STV. Avšak myslí si, že RTVS by mala mať minimálne množstvo reklamy na propagáciu vlastných programov, aktivít, či na prezentáciu neziskových a charitatívnych projektov.

Zemková chce zrušiť takmer všetky dcérske spoločnosti

V priebehu tohto roka chce zrušiť takmer všetky dcérske spoločnosti. To, či ostane dcérska spoločnosť na výber úhrad – Rozhlasová a televízna spoločnosť s.r.o., bude jasné po tom, keď bude známe, či sa zrušia koncesie alebo nie. Zatiaľ musí existovať zo zákona, ak by sa novelizoval, dalo by sa to robiť aj priamo v rámci RTVS. Dcérske spoločnosti na reklamu sú dve – pre televíziu a rozhlas, tu šéfka RTVS rozmýšľa nad fúziou do jednej.

Sídlom RTVS je od 1. januára obrátená pyramída Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1 v Bratislave. Centrálne riadenia a administratíva by mali byť práve v obrátenej pyramíde, výroba ostane zatiaľ v súčasných priestoroch STV. Miloslava Zemková pripomenula, že RTVS zdedila po STV a SRo a regionálne štúdiá v Banskej Bystrici a v Košiciach a aj tie by sa mali postupne zlúčiť a dotkne sa to aj ich sídiel.

Jednoduché presťahovanie výroby televízie a ani rozhlasu nie je možné, napríklad v sídle rozhlasu je koncertná sála s najväčším organom v strednej Európe. Preto treba hľadať kompromisné riešenie, alebo „potom otvoriť znova otázku a myslím si, že legitímnu otázku výstavby nového centra,“ povedala Zemková a dodala, že sa neuzatvára „pred akýmkoľvek logickým a moderným riešením“. Časové horizonty sťahovania z Mlynskej doliny sú otvorené, no v apríli sa vo výškovej budove STV v Mlynskej doline uskutoční protipožiarna kontrola, upozornila Zemková. Obáva sa, že z nej hrozia veľmi vysoké pokuty. „Pokiaľ nezačneme konať, to znamená aspoň administratívu sťahovať do sídla RTVS, tak myslím, že sa nám ani nepodarí túto pokutu tentokrát uhrať“.

Riaditeľka verí, že už teraz sa spravodajstvo posunulo k lepšiemu

Miloslava Zemková svoj tím zatiaľ nechcela bližšie konkretizovať. Mená riaditeľov chce oznámiť na prvom zasadnutí Rady RTVS, ktoré by podľa nej mal predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) zvolať čo najskôr. Spoluprácu jej ponúkli dvaja protikandidáti z voľby, nechcela však zatiaľ uviesť ktorí, vylúčila Jaroslava Rezníka a Jána Füleho.

Miloslava Zemková verí, že diváci už zaznamenali kvalitatívny posun k lepšiemu v spravodajstve. Celkový program sa však podľa nej bude meniť dlhšie. S ďalšími zmenami počíta od septembra. Zdôraznila, že televízia sa nedá meniť tak rýchlo ako rozhlas, výroba je oveľa náročnejšia. Sľúbila, že programy ako Drišľakoviny sa upravia, bude sa s nimi niečo robiť. RTVS je však v situácii, že nemôže okamžite začať riešiť program, nemôže konkurovať súkromným televíziám, povedala generálna riaditeľka RTVS. Ako dodala, Trojka sa po majstrovstvách v hokeji pozastaví – pre finančnú situáciu možno na dva až tri roky, počíta však s jej obnovou.

44 debata chyba