Matovič sa cítil ako prašivý pes. Hrozne trápil SaS, povedal Sulík

Poslanecký klub strany Sloboda a solidarita (SaS) si vydýchol po vylúčení Igora Matoviča (Obyčajní ľudia). V Slovenskej televízii v relácii O 5 minút 12 to povedal predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík.

13.02.2011 13:37 , aktualizované: 14:53
matovič, sulík, sas Foto:
Predseda SaS Richard Sulík s predstaviteľom Obyčajných ľudí Igorom Matovičom v auguste 2010.
debata (263)

„Hrozne trápil celý náš poslanecký klub, už aj moji kolegovia boli z neho nešťastní,“ vyhlásil v STV Sulík. Hlasovanie so Smerom podľa neho nebolo jediným dôvodom na vylúčenie Matoviča z klubu, označil ho za poslednú kvapku v sude. Igor Matovič vraj strane zavaril, keď nepriamo obvinil predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, že pri voľbe generálneho prokurátora hlasoval za Dobroslava Trnku. Dôvodmi na jeho odchod boli aj vyjadrenia, že Sulík sa poklonkuje Orbánovi či nepodložené tvrdenia, že poslanci musia poslúchať, pretože každý z nich má v priemere desať svojich nominantov.

„V klube sme len tŕpli, čo zase on médiám narozpráva a čo zase potom budeme musieť hasiť a vysvetľovať, alebo kde zas koho vyuráža a kde zas niečo povie tak, že to bude inak pochopené a bude z toho zle?“ poznamenal Sulík s tým, že Matovič je ochotný urobiť všetky pre to, aby sa dostal do médií.

Predseda SaS vidí zásadný rozdiel medzi Matovičom a ďalšími tromi zástupcami Obyčajných ľudí, ktorí sa do parlamentu dostali cez kandidátku SaS. „Tí traja kolegovia reálne spolupracovali na zákonoch,“ uviedol predseda SaS. Martin Fecko sa podieľal na novele o pozemkovom fonde z dielne ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona. Erika Jurinová participovala s ministrom práce Jozefom Mihálom na novele k sociálnym zákonom. Rovnako Jozef Viskupič spolupracuje so šéfom rezortu kultúry Danielom Krajcerom.

„Tá spolupráca bola plodná, konštruktívna a fungovala na rozdiel od Igora, ktorý minulý rok v lete pomaly išiel nechať vládu padnúť za to, že sa mu nejaké veci nedostali do programu a následne šesť mesiacov nepredložil ani čiarku,“ tvrdil v STV Sulík.

Matovič počas hlasovania o svojom osude hľadel na Dunaj

Igor Matovič priznal, že ho prekvapil návrh Richarda Sulíka na jeho vylúčenie z klubu SaS. Spočiatku si myslel, že ide o žart. Povedal to v relácii TV Markíza Na telo. Že ide o reálny krok, nevyčítal ani z vážneho výrazu svojich kolegov.

„Postavil som sa do okna, pozerám na Dunaj a odrazu iba: jeden proti, dvaja sa zdržali. Tak som sa otočil, som sa ani nikomu nepozrel do tváre, pozeral som do zeme iba a hovorím, že tak teda tešilo ma a odišiel som odtiaľ preč,“ vyhlásil Matovič s tým, že jeho vylúčenie trvalo asi 50 sekúnd. Dotklo sa ho, že nedostal priestor na vlastnú obhajobu. „Cítil som sa jak prašivý pes, ktorého hodili cez palubu,“ zhodnotil Matovič.

Potvrdil, že poslanec Juraj Droba bol jediný, kto hlasoval proti jeho odchodu, pretože to považoval za unáhlené rozhodnutie.

Matovičovi sa stalo osudné hlasovanie o pozmeňujúcom návrhu ku koaličnej novele zákona o štátnom občianstve spoločne s opozíciou. Tvrdí, že konal podľa dohodnutého postupu, predseda SaS Sulík to popiera. Vylúčený poslanec si myslí, že v klube mal dostať priestor na vysvetlenie.

„Toto jak to urobili, to nejaká normalizačná úderka, alebo inkvizičná komisia dokáže, ale nemala by sa tak správať k svojmu vlastnému poslancovi strana, ktorá má v názve sloboda,“ myslí si Matovič. Či ďalší traja členovia z Obyčajných ľudí zotrvajú v klube, nechcel prezradiť. Majú sa rozhodnúť slobodne. Považuje za podstatné, že v prípade akéhokoľvek kroku zostanú všetci štyria Obyčajní ľudia koaličnými poslancami. Matovič povedal, že by so Smerom hlasoval aj s vedomím, že ho SaS za to vylúči z klubu. „Aj s čertom sa spojím za správnu vec,“ poznamenal Matovič.

263 debata chyba