Horský: Matovič nestratí Obyčajných ľudí

Po prípadnom odchode aj zvyšných troch poslancov Obyčajných ľudí z klubu SaS by sa koalícia formálne ocitla v menšine, neformálne ju však mienia Obyčajní ľudia ďalej podporovať. Podľa politológa Michala Horského by sa v takomto prípade dalo hovoriť o vyváženom politickom spektre, kde mocenským jazýčkom na váhach by boli práve ľudia okolo poslanca Igora Matoviča.

14.02.2011 12:14
debata (45)

Ako zvláda šéf SaS Richard Sulík kauzu Matovič?
Domnievam sa, že predseda SaS Richard Sulík počas svojej krátkej politickej kariéry urobil množstvo chýb, ale dve boli kardinálne. Prvou bolo, keď prizval pána Matoviča a Obyčajných ľudí na kandidačnú listinu na jej posledné miesta a druhá, spôsob, akým ho z klubu vyhodil. V dnešnej situácii je zrejmé, že nie Matovič, ale Sulík sa správa neprofesionálne, ako človek nedostatočne pripravený na robenie politiky významnej vládnej strany.

Odídu podľa vás z klubu SaS aj zvyšní traja poslanci Obyčajných ľudí?
Je viac ako zrejmé, že ak bol Matovič vyhodený z klubu SaS, tak v nasledujúcich dňoch urobí všetko preto, aby svojich troch spolupútnikov z Obyčajných ľudí nestratil, ale zároveň ich udržal ako kukučie vajíčka v poslaneckom hniezde strany pána Sulíka.

Je smerovanie Matoviča k založeniu novej strany nezadržateľné?
Matovičov postup na politickej scéne nie je vecou jedného pozmeňujúceho návrhu k zákonu o občianstve a jedného či dvoch hlasovaní, ale je to aj koncept postupného zvažovania, ako založiť vlastný politický subjekt. Insitne pán Matovič inklinuje ku kresťansko-sociálnemu názoru a programovej vízii, ktorú nie je ešte v stave presnejšie definovať, ale asi si správne uvedomuje, že dnešné stranícke politické spektrum parlamentných strán dáva veľkú šancu do budúcnosti postaviť nový kresťansko-sociálny subjekt. Bude orientovaný viac stredovo a bude v stave kooperovať s pravičiarmi i ľavičiarmi. Vo chvíli, ako nový subjekt naberie dve-tri percentá podpory verejnosti, tak prirodzene jeho kukučky vyletia z poslaneckého klubu SaS. Zo skúseností s tranzitívnou demokraciou a výstavbou politických strán na Slovensku vieme, že strany na jedno použitie, ktoré boli úspešné, sa zakladali rok pred voľbami. Tak Ľuptákova strana ZRS, ako aj Schusterova SOP či Ruskova ANO.

Ak Obyčajní ľudia z klubu SaS aj odídu, mienia koalíciu podporovať ďalej. Možno hovoriť o väčšinovej vláde?
Môžeme hovoriť o vyváženom politickom spektre, kde mocenským jazýčkom na váhach by bola strana Obyčajní ľudia. Zatiaľ treba veriť Matovičovi, že nechce odísť do opozície a nechce zrútiť túto vládnu garnitúru, pokiaľ mu bude postupne umožňovať etablovanie novej politickej sily.

45 debata chyba