Odsúdení v kauze Cervanová sú podľa detektora lži nevinní

Milan Andrášik a Miloš Kocúr, odsúdení v prípade Cervanová, sa na vražde mladej medičky Ľudmily Cervanovej nezúčastnili, nepoznali ju, s týmto trestným činom nemali nič spoločné a ich priznanie na polícii v minulosti bolo jednoznačne vynútené.

17.02.2011 14:37
Andrášik, Cervanová Foto:
Odsúdený v kauze Cervanová Milan Andrášik.
debata (55)

Tvrdí to americký examinátor na detektor lži (PDD) Robert E. Lee na základe výsledkov dvoch testovaní Andrášika a Kocúra, ktorému sa podrobili v stredu. „Ak by bola akákoľvek účasť na zavraždení Ľudmily, preukázalo by sa to. Použila sa taká screenovacia technika, ktorá by celkom určite preukázala akúkoľvek účasť na tomto prípade,“ vyhlásil Lee na tlačovej besede pred novinármi. Vyšetrenia poslal v stredu večer do Spojených štátov, kde ich výsledky prekontrolovali ďalší examinátori. „Nevedeli nič o otázkach, ktoré sme sa pýtali a dostali len surové dáta. Výsledky sa vrátili s jednoznačným záverom a odzrkadľovali moje zistenie,“ informoval.

Lee tvrdí, že výsledky vyšetrenia na detektore lži nemôže nijako ovplyvniť ani dlhoročný časový odstup a sú relevantné. Ako priblížil, všetci ľudia spracovávajú informácie rovnakým spôsobom a ak sa prihodí nejaká význačná udalosť, uloží sa do pamäti a nikdy sa z nej nevymaže. Bežné udalosti ľudia naopak zabúdajú a tie sa vymazávajú. „Vykonával som vyšetrenia na stovkách a stovkách podozrivých z vrážd a sériových vrahov. Jeden prípad, ktorým sa práve zaoberám, sa stal pred 25 rokmi, reakcie toho vyšetrovaného boli také výrazné akoby sa to stalo včera,“ vyhlásil Lee. Kým pred 35 až 40 rokmi bola podľa neho presnosť testovania asi 70-percentná, pri dnešných technológiách je to 97 až 98 percent. „Stále je niekde vonku vrah a Ľudmile sa nedostalo zadosťučinenia,“ vyhlásil.

Na Slovensku sa nepovažujú výsledky z detektora lži za relevantný dôkaz. Kocúr a Andrášik ich však vnímajú ako isté zadosťučinenie. V súčasnosti sa podľa nich prípad sťahuje na Európsky súd pre ľudské práva do Štrasburgu, kde bude konanie pokračovať. Okrem toho spolu s právnymi zástupcami „podnikajú isté kroky,“ ktoré by mali dokázať ich nevinu aj iným spôsobom. Dôkazy chcú predložiť do pol roka.
Z únosu, znásilnenia a vraždy 19-ročnej medičky Ľudmily Cervanovej, ktorej telo našli 14. júla 1976 v riečke Čierna voda na okraji Kráľovej pri Senci, uznali za vinných sedem Nitranov. Právoplatne na dlhé roky väzenia ich odsúdili v apríli 1983. Generálny prokurátor ČSFR Tibor Böhm na jar 1990 podal v prospech siedmich odsúdených sťažnosť pre porušenie zákona. Po viacerých opakovaných pojednávaniach a odvolaniach ich senát Najvyššieho súdu (NS) SR 4. decembra 2006 právoplatne odsúdil. Kauza Cervanová patrí medzi najdlhšie prípady v histórii slovenského súdnictva, trvala viac ako 30 rokov. Jeden z odsúdených medzičasom zomrel.

Stanislav Dúbravický, František Čerman, Pavol Beďač a Juraj Lachman sa podrobili testovaniu na detektore lži pred štyrmi rokmi, Andrášik s Kocúrom si v tom čase ešte odpykávali trest. Štvorica prešla vtedy testom s výsledkom, že s prípadom nemajú nič spoločné.

55 debata chyba