Hlavný odborník ministerstva vystúpil na farmaceutickej akcii

Na tlačovej konferencii farmaceutickej firmy Bayer nedávno vystúpil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva. Miroslav Borovský je zároveň prednostom I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave, preto tvrdí, že svoje názory tam prezentoval ako gynekológ pôrodník. Šéf rezortu Ivan Uhliarik to považuje za konflikt záujmov.

21.02.2011 12:00
Borovský Foto:
Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva Miroslav Borovský.
debata (17)

„Účasť hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva na tlačovej konferencii, ktorú organizuje farmaceutická firma, považuje minister zdravotníctva Ivan Uhliarik za nevhodnú a vníma ju ako konflikt záujmov. Minister sa preto chce osobne porozprávať s hlavným odborníkom Miroslavom Borovským o jeho účasti na tlačovej konferencii farmaceutickej spoločnosti,“ uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Borovský konflikt záujmov v účasti na tlačovej konferencii nevidí a neprezentoval vraj iba svoje vlastné názory. Na podujatí sa hovorilo o liečivých účinkoch antikoncepcie v súvislosti so silným menštruačným krvácaním. „To sú gynekologické názory, ktoré platia na celom svete a informoval som o nich novinársku obec. To sú názory vedecké, ktoré médiá majú vedieť, keď ich to zaujíma,“ povedal Pravde. Na otázku, či prezentoval aj názory ministerstva zdravotníctva, odpovedal: „Tie dve veci spolu vôbec nesúvisia.“ Ako hlavný odborník plní úlohy organizačno-právne, „vedecké úlohy nepatria do úloh ministerstva“. „Toto je normálna veda, ktorá všade na svete je na kongresoch a nemá nič spoločné s organizačno-právnymi vecami riadenia štátu. Toto riešia svetové kongresy,“ hovorí.

„Profesor Borovský nebol za svoju účasť na tlačovej konferencii platený – honorovaný spoločnosťou Bayer,“ povedala PR manažérka spoločnosti Lele Zemanová. Podľa nej bol pozvaný na tlačovú konferenciu ako renomovaný slovenský gynekológ, aby vysvetlil zástupcom médií problematiku ochorenia – silného menštruačného krvácania – a nové liečebné možnosti založené na výsledkoch medzinárodných klinických štúdií.

Borovský hovoril o tom, že silná menštruácia má negatívny vplyv nielen na kvalitu života ženy, ale aj na jej produktivitu práce a ekonomickú situáciu. Na otázku, či by bolo lepšie, keby ženy vďaka antikoncepcii menštruovali menej alebo takmer vôbec, Borovský priamo neodpovedal. „My sme vôbec neriešili antikoncepciu. My sme riešili, že by bolo najlepšie, keby ženy čo najviac rodili, aby mali čo najviac detí. Bohužiaľ, dnes máme problém, že ženy rodia až po tridsiatke a ešte neskôr. Tým pádom, že si neplnia svoje – nazvime to – materské funkcie, majú rôzne ochorenia, z ktorých niektoré sú veľmi vážne, napríklad veľmi vážne silné krvácanie. Takto to bolo povedané.“

Redukciu menštruačných cyklov odporúčajú aj iní lekári. Podľa Vladimíra Cupaníka z bratislavskej ružinovskej nemocnice sa v prípade niektorých ochorení odporúčajú tzv. dlhé cykly. Vtedy sa hormonálna antikoncepcia užíva nepretržite 84 dní a menštruačné krvácania sa redukujú na 4 do roka. Strach zo zníženej plodnosti po vysadení takto užívanej hormonálnej antikoncepcie je podľa neho neopodstatnený.

Autorka celovečerného dokumentu o menštruácii Mesiac v nás Diana Fabiánová si myslí niečo iné. Počas vyše troch rokov nakrúcania dokumentu sa stretla s odborníkmi, vedcami a gynekológmi z celého sveta, ktorí sa zaoberajú menštruáciou a jej vplyvom na fyzický aj psychický stav ženy. „Ich názory na užívanie antikoncepcie sa líšia, mnohokrát podľa toho, či sú platení farmaceutickými firmami,“ tvrdí Fabiánová.

„Nezávislí výskumníci sa však jednoznačne zhodujú v jednej veci: telo je jeden organizmus a keď anulujeme taký silný cyklus, zákonite to má vplyv na ďalšie cykly v tele a môže tak dôjsť k nepriaznivým zdravotným výkyvom. Okrem toho každá žena má počas menštruačného cyklu jedinečnú hormonálnu expozíciu, a preto ak má použiť antikoncepciu, mala by byť urobená na mieru. To, žiaľ, farmaceutické firmy nerobia.“

Fabiánová sa počas nakrúcania stretla aj s brazílskym doktorom Elsimarom Couthinom, ktorý ako prvý vynašiel a zaviedol na trh antikoncepciu bez prerušovania. „Ide o injekčnú dávku, ktorá krvácanie zastaví na tri mesiace, pol roka alebo rok. Svoje prvé pokusy praktikoval na najchudobnejších ženách v brazílskych slumoch, ako projekt prevencie pôrodnosti. Coutinhove skoré patenty ako Depoprovera sú už stiahnuté z trhu a figurujú na čiernej listine vysoko nebezpečných drog. Ďalšie sa však hromadne používajú, lebo štúdie vedľajších účinkov sa buď zanedbávajú, alebo sa účinky prejavia až po rokoch,“ uzatvára dokumentaristka.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba