Hraniční policajti pri cvičení ohrozovali civilistov

Hraniční policajti, ktorí mali cvičné streľby na strelnici pri Michalovciach, ohrozovali ľudí v okolí. Mimo strelnice totiž leteli štyri strely, ktoré zasiahli budovy stavebných firiem, jedna dokonca skončila v zaparkovanej Avii. Projektily pritom museli preletieť ponad frekventovanú cestu medzi Michalovcami a obcou Zbudza.

23.02.2011 07:33
debata (11)

Len šťastnou náhodou nedošlo k zraneniam alebo zastreleniu okoloidúcich. Policajti z Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach na strelnici neďaleko michalovskej mestskej časti Topoľany strieľali zo samopalu vzor 58 na terče vo vzdialenosti 25 a 50 metrov. Náboje z tohto typu zbrane majú smrtiaci účinok počas celej dráhy letu, čo je zhruba 2 800 metrov.

V budove dielne, ktorú zasiahla strela, bolo v tom čase päť ľudí. Ďalší projektil trafil skriňovú nadstavbu Avie zaparkovanej na hospodárskom dvore stavebnej firmy Scorp. Zvyšné dve strely zasiahli objekt spoločnosti Eurovia SK, kde malo byť sedem zamestnancov. S predstaviteľmi firiem sa Pravde skontaktovať nepodarilo.

„Buď išlo o ľudské zlyhanie, alebo je strelnica skutočne nebezpečná. To ukáže až vyšetrovanie. Spomínanú strelnicu síce nepoznám, ale je čudné a šokujúce, že náboje zo samopalov skončili tak ďaleko a navyše v zóne, kde sa pohybujú civilisti,“ povedal bývalý príslušník ozbrojených síl, ktorý kedysi viedol streľby a radšej chce ostať v anonymite. „Každá strelnica má mať za terčmi svah alebo vyvýšeninu, ktorá zachytí zblúdilé strely. Navyše je nepochopiteľné, že je v smere streľby otočená k civilným objektom, ktoré ešte môžu zasiahnuť náboje zo samopalov. Otázne preto je, či spĺňa kritériá aj na streľbu zo samopalov,“ dodal.

Podľa košickej krajskej policajnej hovorkyne Jany Demjanovičovej boli strely i stopa nájdené zhruba dvetisíc metrov od strelnice, kde hraniční policajti strieľali zo služobných zbraní. V ten deň, minulý štvrtok, malo na strelnici cvičné streľby 32 policajtov v rámci plánovanej streleckej prípravy. Samopaly sú teraz na expertíze a strelnica je do vyšetrenia prípadu zatvorená.

Michalovskí policajti už začali trestné stíhanie na neznámeho páchateľa za prečin všeobecného ohrozenia. Hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická povedala, že k prípadu sa nebudú vyjadrovať. Nebezpečnými policajnými streľbami sa zaoberá aj ministerstvo vnútra, ktoré však nechce do skončenia vyšetrovania poskytovať informácie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba