Arcibiskup Zvolenský: Pre katolíkov je cirkevná daň neprijateľná

Vláda začala diskusiu o financovaní cirkví a náboženských spoločností. Po pracovnom stretnutí s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností na hrade Červený Kameň to vyhlásil minister kultúry Daniel Krajcer.

24.02.2011 13:59
arcibiskup Zvolenský Foto:
Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský
debata (491)

To, ako bude financovanie cirkví po novom vyzerať, ešte nie je jasné. Rezort kultúry zriadi expertnú skupinu, ktorá sa bude touto témou zaoberať. Podľa Krajcera totiž problematika financovania nie je politickou témou, ale témou pre odborníkov. „Dnešok je začiatkom, stanovili sme si, ako bude vyzerať táto diskusia, ktorá bude časom aj spoločenskou diskusiou,“ uviedol Krajcer.

Nie sú známe ani termíny, kedy by malo k nejakým zmenám dôjsť. Minister zdôraznil, že prijať model financovania zo zahraničia by nebolo vhodné, pretože situácia na Slovensku je veľmi špecifická aj vzhľadom na krivdy spáchané na jednotlivých cirkvách počas minulého režimu.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý na stretnutí zastupoval katolícku cirkev, uviedol, že pre katolíkov je tzv. cirkevná daň, keď by pre člena cirkvi, ktorý sa k nej prihlási, nastala povinnosť platiť cirkevnú daň, neprijateľná.

Platili by ste v prípade odluky cirkevnú daň?

Na stretnutí cirkevní predstavitelia s ministrom riešili aj tému reštitúcií, dnešného postavenia cirkvi či ochrany a obnovy kultúrneho dedičstva vrátane sakrálnych pamiatok. Účastníci stretnutia sa dotkli aj okrúhleho 1150. výročia príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na naše územie, ktoré si pripomenieme už o dva roky. Krajcer dal na stretnutí verejný prísľub, že ministerstvo kultúry bude pri príprave osláv spolupracovať.

491 debata chyba