Spišiak: Samopaly sú dočasné riešenie, zachraňujú životy

Policajný prezident Jaroslav Spišiak považuje vyzbrojenie samopalmi vzor 58 za dočasné riešenie, v súčasnosti hľadajú vhodnejšie zbrane. "Vedenie Policajného zboru presadzuje prezbrojenie polície ako prioritu. Na nákup nových zbraní má Ministerstvo vnútra SR vyčlenené financie zo štátneho rozpočtu na rok 2011. Chceme vybrať také automatické zbrane, ktoré budú vhodnejšie všeobecne na výkon policajnej služby," tvrdí Spišiak.

24.02.2011 18:36
jaroslav spišiak, polícia Foto:
Policajný prezident Jaroslav Spišiak naďalej odmieta vysvetliť dôvody personálnych výmen v polícii.
debata (45)

Bez účinných a moderných zbraní policajti nemôžu chrániť životy, zdravie a majetok občanov. Samopal vzor 58 bol dočasne zaradený ako výzbroj hliadkových a obchôdzkových policajtov služby poriadkovej a dopravnej polície. V súčasnosti nadriadení rozhodujú o nasadení samopalov v konkrétnych lokalitách a časoch podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie a podľa zamerania výkonu hliadok, vysvetlil Spišiak.

Ako sa pochválil policajný prezident, vďaka nasadeniu samopalov sa začiatkom mesiaca podarilo policajtom zneškodniť nebezpečného pytliaka, ktorý pri obci Gortva v okrese Rimavská Sobota guľovnicou strieľal nielen po policajtoch, ale aj civilistoch. „Policajti ho práve samopalom vzoru 58 z 200 metrovej vzdialenosti strelili do nohy a následne zadržali. Vďaka tejto zbrani sa policajtom podarilo zachrániť životy nevinných ľudí,“ uzavrel Spišiak.

O prezbrojení policajných zložiek sa začalo intenzívnejšie hovoriť, keď strelec Ľubomír Harman 30. augusta v Devínskej Novej Vsi zastrelil sedem obyvateľov automatickou puškou vz. 58. V súčasnosti sa však hovorí o policajných samopaloch najmä v súvislosti s blamážami. V stredu vyšlo najavo, že mladá policajtka zo Žiliny išla počas služby s kolegom na kávu a pri odchode zabudla na benzínke samopal. Hliadka sa neskôr na benzínku vrátila a zamestnankyňa im nájdený samopal odovzdala. Voči policajtke sa začalo disciplinárne konanie pre porušenie služobných povinností.

V pondelok neskoro večer zabudol bratislavský nadstrážmajster samopal na aute služobného auta a spolu s kolegom odišli. Zbraň s desiatkami nábojov si všimol na zastávke MHD vodič autobusu a ihneď privolal dispečing. Zbraň sa tak vďaka mužovi, ktorý má skúsenosti so zbraňami, nedostala do nepovolaných rúk.

45 debata chyba