Dostavbu štadióna zaplatí Ftáčnik z pôžičky

Po medzinárodnej blamáži, ktorú si Slovensko vyslúžilo po stroskotaní zimnej deaflympiády, postupuje vláda pri hokejových majstrovstvách sveta opatrnejšie. Hoci hlavnému mestu ďalšiu dotáciu na rekonštrukciu zimného štadióna odmieta, poskytne mu pôžičku 12 miliónov eur. Po skončení podujatia však plánuje spustiť hĺbkovú kontrolu.

25.02.2011 12:34 , aktualizované: 19:39
Štadión Ondreja Nepelu Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„Vláda neposkytne žiadnu ďalšiu dotáciu na dostavbu štadióna, ale má záujem, aby dostavba a úspešný priebeh majstrovstiev sveta neboli ohrozené, a preto pomôže mestu pôžičkou,“ povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). S bratislavským primátorom Milanom Ftáčnikom sa napokon dohodli na pôžičke s 3,5-percentným úrokom, ktorú by hlavné mesto malo splácať päť rokov, ale s ročným odkladom.

Hoci pôvodná požiadavka mesta bola dodatočná dotácia od štátu, Ftáčnik je s výsledným riešením spokojný. Rozloženie splácania na päťročné obdobie podľa neho umožní znížiť finančný tlak na mesto, čo považuje za výhodnejšie ako úver z banky. Keďže náklady na dokončenie stavby by mali presiahnuť sľúbených dvanásť miliónov, mesto sa vraj nevyhne ani tomu.

„Budeme musieť ísť aj do rokovaní s komerčnými bankami, časť peňazí budeme musieť riešiť odpredaním pohľadávok,“ povedal Ftáčnik. Zvyšné výdavky by mali zaplatiť Bratislavčania. Na dostavbu haly potrebuje mesto v súčasnosti ešte 30 miliónov eur.

Podľa pôvodných plánov mala rekonštrukcia Štadióna Ondreja Nepelu stáť 74 miliónov eur, náklady na prestavbu haly aj s ďalšími dodatočnými investíciami vrátane dobudovania infraštruktúry sa však napokon vyšplhali na 96 miliónov. Mikloš preto plánuje celú investíciu preveriť. Po majstrovstvách sveta, ktoré sa začnú 29. apríla, by preto mala prebehnúť hĺbková kontrola rezortu financií v spolupráci s Najvyšším kontrolným úradom.

Dodatočnú kontrolu odsúhlasil aj Ftáčnik, s Miklošovými cenovými porovnaniami so zahraničím sa však nestotožňuje. Podľa ministra totiž jedno sedadlo bratislavského štadióna stálo o 6-tisíc eur viac ako sedadlo nového štadióna v lotyšskej Rige či o 5 400 eur viac ako v litovskom Vilniuse. Či boli náklady oprávnené, podľa jeho slov musia posúdiť odborníci. „Náš štadión má dva priestory, a to tréningový a hlavný, je tiež vykurovaný a nie plechový, je podpivničený a nie je len na lúke. Treba porovnávať porovnateľné,“ vyratúva Ftáčnik.

Ako sa ku kontrole a obvineniam z predraženia stavia spoločnosť Ingsteel, ktorá je realizátorom stavby, sa včera Pravde zistiť nepodarilo.

Bratislavský magistrát sa pre rekonštrukciu vyše 70-ročného štadióna v centre mesta rozhodol vlani. Mestskí poslanci tento variant schválili napriek odporu odborníkov na dopravu, ktorí varovali pred zlou prístupnosťou. Pre časovú tieseň hrozilo, že mesto sa na majstrovstvá pripraviť nestihne. Dovtedy sa totiž mesto nevedelo dohodnúť so štátom na mieste podujatia.

Prvotné plány hovorili, že magistrát poskytne len pozemky na výstavbu novej hokejovej arény, a to na jednom z dvoch vytypovaných miest v Petržalke. Po problémoch so sceľovaním pozemkov napokon bývalý primátor Andrej Ďurkovský inicioval rekonštrukciu štadióna vo frekventovanej časti slovenskej metropoly.

Náklady na rekonštrukciu boli vyčíslené podľa jedinej prijatej ponuky, a to na 74 miliónov. Mesto a štát ich mali hradiť v pomere 1:2. Ďurkovský sa však zároveň zaviazal, že v prípade zvyšovania nákladov už magistrát od štátu viac financií nedostane.

10 debata chyba