Lekári: Ďakujeme, máme toho dosť

Slovenskí lekári na tom nikdy neboli tak zle ako dnes. Tvrdí to prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco. "Ďakujeme, máme toho dosť!" hovorí Janco a všetkých lekárov vyzýva, aby sa 9. marca zapojili do protestu. Ten má poukázať na celkovú situáciu v slovenskom zdravotníctve.

26.02.2011 11:43
Lekárska únia špecialistov Foto:
Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco tvrdí, že dnes nie je ten správny čas byť ticho.
debata (161)

„Dnes nie je ten správny čas byť ticho. Máme na svojej strane absolútnu väčšinu lekárov, ktorí s nami súhlasia,“ hovorí Janco. Tentoraz nejde len o platy. Lekári síce chcú, aby sa im zvýšili, no nie je to ich jediná požiadavka. "Na podporu našich 14 požiadaviek iniciujeme petíciu, ktorú predložíme Národnej rade.“

Lekári okrem iného žiadajú zmenu systému financovania zdravotníckych zariadení, vymožiteľnosť práva, zrovnoprávnenie podmienok financovania štátnych a súkromných zariadení. „Pri vymožiteľnosti práva sa to týka predovšetkým submisívneho postavenia zdravotníckych zariadení k zdravotným poisťovniam nielen pri tvorbe zmluvných podmienok, stanovovaní limitov a finančných objemov, spôsobu úhrady zdravotnej starostlivosti, ale aj pri oponovaní svojvoľnej interpretácie obsahu zdravotných výkonov pri revíznej činnosti,“ vysvetľuje Janco. Zároveň požadujú, aby štát zvýšil platby za svojich poistencov.

Upozornil aj na to, že poisťovňa Dôvera už neuzavrie zmluvy so 170 lekármi. Tri štvrtiny z nich sú z Košíc a Bratislavy. Napríklad v Košiciach zrušila poisťovňa zmluvy so šiestimi diabetológmi, hoci v meste ich je len desať. „Som zvedavý, kam pôjdu tie tisíce pacientov. Ľudia predsa nechodia k lekárom len tak, aby čakali niekoľko hodín na vyšetrenie,“ hovorí Janco. Podľa neho čiernou dierou v zdravotníckom systéme sú zdravotné poisťovne, a preto žiada Národnú radu, aby preskúmala pravé príčiny vzniku zadlženia, aby poisťovne zverejnili presnú štruktúru svojich záväzkov a pohľadávok.

Prezident únie špecialistov kritizoval aj to, že za materiál e-Health, ktorý má 40 strán sa zaplatilo 40 miliónov eur. „Predstava bola, aby ľudia mali elektronické zdravotné karty, ale niekto by na tom nezarobil. Nik nežiadal, aby bol vytvorený jediný univerzálny internetový systém a zdravotnícky portál pre všetkých. Je to nezmysel, ktorý porušuje viacero ústavných práv občana. To nechcú ani lekári, ani pacienti,“ tvrdí Janco. Navyše v Nemecku zakázal podobný systém ústavný súd, ktorý sa obával úniku osobných informácií pacientov.

Podľa Janca môže problémy v zdravotníctve riešiť už len Národná rada. Požiadavky lekárov doručili všetkým klubom NR SR a žiadajú, aby sa k nim v krátkom čase vyjadrili. „S ministrom zdravotníctva sme o problémoch hovorili, no vyriešiť situáciu nie je v možnostiach ministra alebo vlády. Vyrovnať sa s takými závažnými problémami môže len parlament. Našou povinnosťou je presvedčiť poslancov, že len oni sú schopní tento problém systémovo riešiť,“ dodal Janco. Všetkých lekárov preto vyzval, aby 9. marca od 13. do 14. hodiny prerušili poskytovanie zdravotnej starostlivosti a venovali sa administratívnej činnosti, alebo aby si vybrali náhradné voľno.

161 debata chyba