Kto je vlastne vinný za výbuch v bani? Podľa správy každý a nikto

Za výbuch v Bani Handlová môže pôsobenie viacerých faktorov. Boli nimi zmenšenie prierezu chodby, zával popolčeka v chodbe, teplota požiariska a otváranie dverí v chodbe. "Jednotlivé faktory sami o sebe nemohli vytvoriť taký stav vo vetraní, ktorý by zapríčinil vznik explozívneho vyhorenia plynných splodín," uviedol riaditeľ Obvodného banského úradu v Prievidzi Bohuš Sliacky.

01.03.2011 17:39
Handlová, baňa, baník, posledná rozlúčka Foto:
Bolestná rozlúčka príbuzných s mŕtvymi baníkmi.
debata (8)

„Zo záverov vyšetrovania nie je možné jednoznačne určiť, čo bolo hlavnou príčinou explozívneho vyhorenia plynov, a preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov,“ dodal.

Pri vyšetrovaní zistili trinásť nedostatkov. Tie však explóziu nezapríčinili. Išlo o jedno porušenie zákona o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe, štyri porušenia ustanovení vyhlášky o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a bezpečnosti prevádzky pri banskej činnosti a činnosti vykonávanej banským spôsobom v podzemí. Zistených bolo tiež päť porušení ustanovení výnosu o plánoch zdolávania závažných prevádzkových nehôd v hlbinných baniach, dve porušenia článkov Služobného poriadku Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi a jedno porušenie článku STN 44 64 03 banské požiarne vodovody.

Tragédiu vyšetroval Obvodný banský úrad v Prievidzi, polícia i špeciálny tím ministerstva hospodárstva. Tí najskôr zaistili všetku dostupnú dokumentáciu a obhliadli miesto tragédie. Vypočuli taktiež svedkov, prizvali i nezávislých odborníkov, ktorí vypracovali posudky. Na záver úrad vypracoval zápisnicu a celé vyšetrovanie ukončil vypracovaním odborného posudku 14. februára. Podľa Sliackeho zo znaleckých posudkov vyplýva, že v priebehu hasenia požiaru došlo k spolupôsobeniu viacerých faktorov. Tie „negatívne ovplyvnili rýchlosť vetrov a taktiež objemové množstvo vetrov v prerážke, týmto sa vytvoril stav, ktorý zapríčinili vznik explozívneho vyhorenia plynných splodín vznikajúcich pri požiari a metánu,“ uviedol. Práve to spôsobilo smrť 20 baníkov.

Za smrť baníkov môže príroda, v bani však horelo dva týždne

Denník Nový čas priniesol už v utorok ráno správu, že vyšetrenie tragédie sa skončilo konštatovaním, že za smrť baníkov môže príroda. Podľa muža z prostredia bane, ktorý si želá ostať v anonymite, úrad usúdil, že vedenie bane je nevinné a za všetko môžu príroda a nepredvídateľné okolnosti, ktoré ľudia nemohli ovplyvniť. „Uzavrú to s výsledkom, že na vine sú príroda, nepredvídateľné okolnosti, žiadny ľudský faktor nezlyhal. Túto informáciu mám priamo z banského úradu s tým, že vyšetrovanie je ukončené,“ povedal zdroj denníka.

Zdroj však tvrdí, že zlyhali ľudia a nie príroda. „Horelo tam dva týždne, hasilo sa to len z čerpadla gumenou hadicou, kde nie je tlak ani dostrek. Na začiatku a konci zmeny to chodil hasiť iba revírnik. Nepovolali záchranárov, poslali tam ľudí, ktorí pri požiari nemali čo robiť. Veliteľ likvidácie havárie nedodržal základné bezpečnostné predpisy. Kto prikázal, aby otvorili dvere na trafostanici a urobili skrat, po čom to všetko vyletelo do vzduchu? Za toto určite nemôže príroda, ale konkrétni ľudia,“ myslí si muž z prostredia bane.

Pozostalí po baníkoch a záchranároch, ktorí pod zemou zahynuli, čakajú na výsledok vyšetrovania už rok a pol. K výbuchu plynu došlo vo východnej šachte Bane Handlová. V hĺbke 330 metrov zostalo 20 ľudí, z toho 11 banských záchranárov. Ďalších deväť baníkov, vzdialených od epicentra výbuchu 200 metrov, zranila tlaková vlna. Po tragédii sa ozvali viacerí baníci aj pozostalí, ktorí vinu za 20 zmarených ľudských životov dávali väčšinovému vlastníkovi Hornonitrianskych baní v Prievidzi Petrovi Čičmancovi.

Neistota, strach, smútok. To všetko vo výraze...
Hlavný vstup do areálu Bane Handlová akciovej...
+40Zvedavci pred hlavným vstupom do areálu Bane...
8 debata chyba