Mečiar: Najviac sa tu kradlo za Fica

Šéf HZDS Vladimír Mečiar v rozhovore pre český denník Mladá fronta Dnes priznal, že najväčšia miera korupcie, aká kedy na Slovensku bola, bola za vlády Roberta Fica. "HZDS sa korupcii vyhýbala ako čert svätenej vode, ale zviezli sme sa v jednom balíku s pánom Ficom," zdôraznil.

03.03.2011 13:02
Fico a Mečiar Foto:
Vladimír Mečiar a Robert Fico v čase, keď ešte spolupracovali na vládnej úrovni.
debata (231)

Trojnásobný expremiér zároveň na margo Fica poznamenal, že na svoj egoizmus doplatí, keďže je to jeho osud. „Stále chce byť sám, vládnuť sám, určovať sám. Ale v systéme, kde je veľa vplyvov a záujmov, nemá kapacitu, ktorá by takýto rozsah zodpovednosti zvládla. A chýba mu aj spätná väzba. Keď niečo urobí, nekontroluje sa, či to bolo správne alebo nie,“ podotkol.

To, že je Smer v parlamente a on nie, však Ficovi Mečiar údajne vôbec nezávidí. „Jeho pozícia nie je opretá o pozitívny výsledok, ale o nepokojnosť voličov. To nie je cesta. Rozpor, ktorý v spoločnosti zakladá, sa skôr či neskôr obráti proti nemu,“ dodal.

Čaplovič: Mečiar lapá posledný dych

Mečiar lapá posledný dych, nevie prežuť, že je mimo parlamentu, a že svojimi krokmi bol spoluvinníkom obrovského prepadu HZDS, reagoval podpred­seda Smeru Dušan Čaplovič.

„Má veľmi krátku pamäť a radil by som, aby sa tvorca tejto kritiky rozpamätal na minulosť a pôsobenie jeho nominantov vo vláde. HZDS malo veľmi vážne problémy najmä na ministerstve pôdohospodárstva. Myslím si, že bývalý koaličný partner a jeho predseda Mečiar zavádza verejnosť,“ vyhlásil Čaplovič.

Podľa jeho slov boli totiž v minulom volebnom období najväčšie problémy na ministerstvách, ktoré boli obsadené menšími koaličnými partnermi, teda SNS a HZDS. „Vie o tom verejnosť a vieme o tom aj my, lebo sme prijímali zásadné opatrenia napríklad personálneho charakteru, ale aj iné,“ pripomenul.

Čaplovič nechcel povedať, ktorú vládu považuje za najkorupčnejšiu on sám. „Ťažko hodnotiť, ja nie som sudca, ale politik. Z našej strany sme sa snažili mnohé veci riešiť, pokiaľ dochádzalo k istým obvineniam a nejasnostiam. Ja si nedovolím hodnotiť na rozdiel od pána Mečiara jeho obdobie rokov 1994 až 1998,“ dodal.

231 debata chyba