Podtatranská hydina bude žiadať odškodné od štátu za morálnu ujmu

Spoločnosť Podtatranská hydina, a.s. Kežmarok bude žiadať náhradu škody, ktorá jej vznikla v dôsledku kauzy z údajného používania nepovolenej látky v kŕmnej zmesi. "Odhadovaná strata je zhruba okolo 200 000 eur. To je priama materiálna strata. Nehovorím o poškodení obchodného mena, ktorú odhadujem na milióny eur," uviedol na tlačovej besede v Kežmarku generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Konkoľ.

04.03.2011 13:16
Pavol Konkoľ Foto:
Generálny riaditeľ spoločnosti Podtatranská hydina a.s. Kežmarok, Pavol Konkoľ počas tlačovej konferencie v Kežmarku.
debata (35)

Akreditované laboratórium v poľskom Pulawy podľa Konkoľa potvrdilo, že krmivo, ktoré používala Podtatranská hydina, neobsahovalo nepovolenú látku zilpaterol. Spoločnosť utrpela škody hlavne tým, že musela na základe nariadenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy poslať hydinu na porážku a zmraziť. „V tom čase boli tieto kurčatá jatočne zrelé a po spracovaní sa mohli predávať ako chladené mäso, ktoré spotrebitelia preferujú,“ dodal Konkoľ.

Ďalšie škody utrpela spoločnosť tým, že „už štyria odberatelia prestali od nás brať.“ Hneď po zverejnení informácie, že spoločnosť používala nepovolenú látku v kŕmnej zmesi, prichádzali spotrebitelia a vracali zakúpenú hydinu, ktorú len deň predtým kúpili. Objavili sa dokonca prípady aktivistov, ktorí bránili vstupu zákazníkov do predajní Podtatranskej hydiny s tým, že sa tam predávajú anabolické kurence.

Napriek skorším vyjadreniam nechce Pavol Konkoľ žalovať ministra pôdohospodárstva. „Je to pokus o zmier. Nechcem si na Slovensku vyrábať nepriateľov. Chcem tu normálne podnikať,“ uviedol Konkoľ. Zsolta Simona nevníma Konkoľ ako nepriateľa, ale nechápe jeho konanie. Zároveň nevylúčil, že aj za týmto posledným prípadom môže byť snaha o likvidáciu konkurencie a vytvorenie monopolu na Slovensku v oblasti výroby hydiny. Postup ministerstva pôdohospodárstva považuje za veľmi nešťastný. Minister mal podľa neho počkať, kým by sa prítomnosť nepovolenej látky definitívne nedokázala v akreditovanom laboratóriu. Údaje, ktoré zverejnilo ministerstvo, pochádzali z jedinej vzorky, ktorej rozbor sa podľa Konkoľa robil v neakreditovanom laboratóriu.

Spoločnosť Podtatranská hydina je pripravená zaslať ďalšiu vzorku do akreditovaného laboratória v Berlíne. Tu sa však sporí vedenie firmy s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym. „Trvám na tom, aby túto vzorku sprevádzali moji zamestnanci alebo ja sám priamo do Berlína,“ uviedol Konkoľ. ÚKSUP chce podľa Konkoľa zaslať vzorku klasicky kuriérnou službou, čo sa mu nepozdáva.

Pre Podtatranskú hydinu je v súčasnosti prvoradé očistiť svoje meno a udržať produktivitu podniku. Spoločnosť zamestnáva 319 zamestnancov. Na dodávateľov jatočnej hydiny je naviazaných ďalších 150 až 200 pracovných miest. V predajniach pracuje vyše 70 ľudí. Podiel Podtatranskej hydiny na trhu s hydinovým mäsom na Slovensku predstavuje okolo 20 percent.

35 debata chyba