Kandidáti na disciplinárnych sudcov sa do Sniny nehrnuli

Cestu na koniec republiky si rozmyslela väčšina advokátov a sudcov ašpirujúcich na členov disciplinárnych súdov. Na výjazdové zasadnutie Súdnej rady, ktoré jej šéf Štefan Harabin zvolal do rekreačnej oblasti Sninské rybníky, prišlo včera z 33 pozvaných kandidátov desať. Rada napokon volila aj tých, ktorých nevypočula.

08.03.2011 14:45 , aktualizované: 09.03.2011 12:01
Harabin, Súdna rada Foto:
Súdna na rada, ktorej predsedá Štefan Harabin (tretí zľava) na výjazdovom rokovaní pri Sninských rybníkoch.
debata (3)

Disciplinárne senáty, ktoré posudzujú prešľapy sudcov, však kompletné nie sú. Rada mala dovoliť 18 členov, nakoniec vybrala iba 14.

Usporiadať vypočutie 520 kilometrov od sídla Súdnej rady kritizovala ministerka Lucia Žitňanská, ktorá ho označila za znak neúcty ku kandidátom. „Absurdné je, že sem kandidáti prišli kvôli trom minútam fráz a zopár otázkam," komentovala včera priebeh rady priamo na mieste Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Počet ospravedlnených svedčí podľa nej o tom, že miesto zasadnutia nebolo v poriadku.

Harabin, naopak, argumentoval aj nižšími cenami oproti Bratislave, ktoré si súkromný hotel účtuje. „Podmienky sú tu dobré, som spokojný s rokovacou miestnosťou aj ozvučením,“ povedal. To, že za chrbtom mal bar s fľašami, označil za „malú technickú chybu“.

Kandidátom za sudcovské rady platili cestovné ich materské súdy. Kandidáti ministerky spravodlivosti a Národnej rady si museli platiť cestu sami. Bratislavský advokát Marek Staroň letel do Košíc, kde si prenajal auto, čo ho dokopy stálo 300 eur. Zvolený nakoniec nebol. Naopak, uspel piešťanský advokát Ján Chmelo. „Navigácia v aute ma nasmerovala len do Sniny, potom som sa musel pýtať,“ opísal svoju cestu cez celú republiku.

Bratislavský právnik Marcel Drgon navrhnutý ministerkou do Sniny necestoval aj preto, že sa písomne oznámený termín v poslednej chvíli telefonicky menil. „Poviem úprimne, vlastne som netušil, či tam mám prísť dnes, alebo zajtra,“ vysvetlil. Pre pracovne zaneprázdneného advokáta Romana Oleksíka bola prekážkou vzdialenosť. „Neboli sme povinní sa na zasadnutie dostaviť, čo nakoniec potvrdila i Súdna rada,“ uviedol ďalší kandidát Žitňanskej.

Za člena disciplinárneho senátu bol včera zvolený bratislavský sudca Viliam Pohančeník, ktorého navrhol László Solymos (Most). V roku 2009 bol Pohančeník ešte kandidátom HZDS, ktorá nominovala aj Harabina do Ficovej vlády. Iný zástupca koalície Milan Mitterpák sa kandidatúry vzdal s odôvodnením, že súčasná politická moc rovnako ako tá minulá nerieši skutočné problémy justície. Mitterpáka navrhol Radoslav Procházka (KDH).

3 debata chyba