Policajti o niektoré výhody prídu

Na zmenách v sociálnom zabezpečení policajtov chce rezort vnútra ušetriť najmenej 33 miliónov eur. Okrem neskoršieho nároku na výsluhový dôchodok by sa policajtom malo znížiť aj odchodné.

10.03.2011 06:01
policajti, polícia Foto:
Policajtom by okrem neskoršieho nároku na výsluhový dôchodok mali vyplácať aj nižšie odchodné.
debata (38)

Kým rezort hovorí o „stabilizácii“ Policajného zboru, odborári o kompromise na hrane.

„Zatiaľ je to prijateľný kompromis, hoci je už na hranici akceptovateľnosti a ďalšie zásahy by sme už neodporúčali,“ povedal policajný odborár Miroslav Litva. Pripúšťa totiž, že súčasný systém je z dlhodobého hľadiska neudržateľný.

Podľa navrhovaných zmien by mali mať policajti nárok na výsluhový dôchodok až po dvadsiatich rokoch v službe, nie po pätnástich ako dnes. Nárok naň chce rezort úplne odoprieť policajtom, ktorí majú za sebou 15 až 19 rokov služby. Namiesto neho by mali štyri roky dostávať výsluhový príspevok. „Bude sa vyplácať jednorazovo, čím dôjde k výraznej úspore vďaka nerealizácii každoročnej valorizácie,“ povedala hovorkyňa rezortu Natália Hattalová.

Na odchodné by policajti po novom už nemali mať nárok po piatich, ale až po desiatich odslúžených rokoch, pričom jeho výška sa pri najmenšom počte odslúžených rokov zníži z trojnásobku na dvojnásobok mzdy. Všetky zmeny by mali platiť len pre nových policajtov, podľa odhadov ministerstva od júla 2012.

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel tvrdí, že skresanie sociálnych výhod by sa nemalo odraziť ani na záujme o prácu. „Problém by to nemalo spôsobovať, už dnes na jedno miesto máme niekoľko desiatok uchádzačov,“ uviedol.

O prijateľnom kompromise hovorí aj bývalý policajný prezident Anton Kulich, ktorý však priestor na šetrenie vidí aj inde. „Mnohí tieto sociálne benefity kritizujú, je však dôležité uvedomiť si, že policajti v uliciach si ich zaslúžia. Na druhej strane by bolo vhodné niektoré funkcie na ministerstve scivilniť, napríklad personálnu agendu môže vykonávať aj civilný zamestnanec,“ myslí si. Ábel pripúšťa, že polícia sa zaoberá aj takýmto riešením, najprv však čaká na ďalšie analýzy.

Osobitný systém sociálneho zabezpečenia dnes majú okrem policajtov aj vojaci, hasiči, horskí záchranári a príslušníci SIS, NBÚ a colného riaditeľstva. Tí peniaze neodvádzajú do Sociálnej poisťovne, ale na osobitné účty rezortu. Aj keď účet policajtov je v súčasnosti ešte v pluse, sociálny systém vojakov je dlhodobo stratový. Ministerstvo obrany ho podľa predpokladov bude musieť v tomto roku dotovať sumou 95,5 milióna eur. Jeho šéf Ľubomír Galko (SaS) preto už avizoval, že zmeny čakajú aj vojakov.

Do úvahy podľa hovorcu pripadá viacero alternatív, rozhodne sa v júni. V hre je predĺženie minimálnej doby v službe potrebnej na poberanie výsluhového dôchodku, ale aj rôzne varianty jeho výpočtu, a to podľa zásluh vojaka. Prvé zmeny však už vstúpili do platnosti, od tohto roku sa totiž dôchodky vojakov budú valorizovať rovnakým spôsobom ako policajtom, a teda o polovicu inflácie plus polovicu rastu priemernej mzdy na Slovensku.

Bezpečnostný analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Ivo Samson však varuje, že k podobným zmenám treba pristupovať opatrne. „Ak náročnosť tohto povolania nebude primerane kompenzovaná, stratí na atraktivite,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba