Politikom platy išli hore, môžu ešte viac

Len dva mesiace vydržali politici pracovať za platy, ktoré si od januára tohto roku znížili o desať percent. Od marca im už zárobky opäť vzrástli, a to o vyše 150 eur mesačne.

12.03.2011 06:00 , aktualizované: 13.03.2011 12:00
poslanci, parlament, nr sr Foto:
Ilustračné foto
debata (78)

Poslanci do marca zarábali 3 418 eur, teraz majú 3 576, ministrom plat stúpol o 92 eur, na 3 808. Marcový rast platov súvisí s rastom priemernej mzdy v hospodárstve. Tú zverejnil Štatistický úrad a platy ústavných činiteľov sa počítajú ako jej násobky.

Marcový nárast nemusí byť konečný, čoskoro politikom môžu platy stúpnuť ešte viac. A to keď Ústavný súd rozhodne o tom, či januárové zníženie platov bolo v súlade s ústavou, alebo nie.

Súd by mal podľa informácií Pravdy už v najbližších dňoch pozastaviť účinnosť zákona o platoch ústavných činiteľov, ktorým sa platy politikov znížili, až kým plénum nerozhodne vo veci samotnej. Pravde to potvrdil dobre informovaný vysokopostavený zdroj z justičných kruhov. To by znamenalo, že politici by mali nárok na platy, ktoré poberali pred januárovým znížením. Nanovo by sa muselo prepočítavať 2 500 platov ústavných činiteľov.

Poslanci by tak po rozhodnutí súdu namiesto dnešných 3 576 eur spolu s paušálnymi náhradami dostávali opäť 3 616 eur, ministri namiesto 3 808 až 3 881 eur.

„Neviem, či to niekto tak dobre naplánoval, alebo to tak jednoducho vypadlo zo systému, ale poslanci si spravili ,dobrý bod´, keď povedali, že si idú znížiť platy a potom sa to zmenilo na frašku,“ hodnotí situáciu politológ Ján Baránek.

Symbolický prejav solidarity v čase ekonomickej krízy podľa politológa poslancom nevyšiel. „Netvrdím, že mali problémy Slovenska dotovať zo svojich platov, ani netvrdím, že na znižovaní ich platov štát ušetrí. To by bol populizmus. Hovorím tu o symboloch, posolstve pre voliča. A posolstvo je v tomto prípade vyslovene negatívne až arogantné,“ podotýka.

Niektorých poslancov zvýšenie platov prekvapilo. „Počujem to od vás prvýkrát. Ak politikom vzrastú platy za to, že rastie ekonomika, nemalo by sa to týkať len ich, ale mali by to pocítiť vo svojich peňaženkách aj bežní ľudia,“ reagoval poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý.

„Platy sa nám v januári znížili, teraz o pár percent porastú. Aký budeme mať plat po rozhodnutí Ústavného súdu, sa ukáže. Keďže je sudcovský plat odvodený od poslaneckého, tak to platí aj v dobrom, aj v zlom. Inak by museli byť sudcovia hodnotení inak ako násobkom platu poslanca,“ myslí si poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ).

Naopak, poslanec Smeru Róbert Madej túto úpravu platu kritizuje. „Navrhovali sme aj naďalej nechať platy zmrazené,“ uviedol.

Politici si platy od začiatku tohto roka znižovali s odôvodnením, že v čase krízy musia šetriť aj na sebe. Okrem seba siahli na platy aj sudcom a prokurátorom, ktorí mali výhrady, a vec skončila na Ústavnom súde. Sudcom totiž platy poklesli z 2 234 eur na 2 059 eur, teda takmer o 11 percent.

Práve pre nesúhlas sudcov so znížením platov sa na Ústavný súd obrátila skupina poslancov opozičného Smeru a vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ústavný súd včera odmietol spresniť, v akom stave je konanie o týchto podnetoch. "Podania boli pridelené sudcovi spravodajcovi. Plénum o týchto podaniach k dnešnému dňu nerozhodovalo, " reagovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Ak však pozastaví účinnosť zákona znižujúceho platy, môže nastať chaos. Ústavní činitelia budú mať v priebehu niekoľkých mesiacov tri rozhodnutia o výške platov. Dodatočné náklady vzniknú aj štátu, ktorý v štátnom rozpočte s takýmito vysokými platmi nepočíta. Odkiaľ zoberie zdroje, jasné nie je.

Podobný problém štát musel riešiť aj v roku 2007, keď tiež po rozhodnutí Ústavného súdu bolo potrebné doplatiť sudcom a prokurátorom 300 miliónov korún. Za to, že im tri roky nevyplácal 14. platy, na ktoré mali nárok zo zákona.

V susednom Česku schválila Nečasova vláda päťpercentné zníženie platov a zdanenie paušálnych náhrad. Poslanci tak prišli už v januárovej výplate asi o 25-tisíc českých korún. Českí poslanci mali vlani mesačne čistý príjem 86-tisíc českých korún, dnes je to po zdanení a zaplatení zdravotných a sociálnych odvodov len 68-tisíc.

Slovenskí poslanci v januári dostali plat 1 899 eur plus paušálne náhrady 1 327, ak sú mimobratislavskí, tak 1 615 eur. Od marca to už je 1 961 plus paušálne náhrady. Politici mali totiž platy dva roky zmrazené a vypočítavali sa z priemernej mzdy za rok 2007, tá bola 669 eur, vlani stúpla priemerná mzda na 769 eur a to sa premietlo aj do ich platov.

„Poslancovi bol určený plat vo výške 1 899 eur s účinnosťou od 1. 1. 2011. Na základe potvrdenia priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve za rok 2010 vo výške 769 eur ministerstvom práce plat poslanca bude určený vo výške 1 961 eur. Doplatok rozdielu za mesiac január a február bude premietnutý už v marcovej výplate,“ povedala hovorkyňa Kancelárie Národnej rady Beáta Skyvová.

Plat sa zvýši aj premiérke Ivete Radičovej o vyše 90 eur, prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi dokonca takmer o 240 eur. Polepšia si aj ministri či štátni tajomníci. O 147 eur uvidí na svojom konte každý mesiac viac aj predseda parlamentu Richard Sulík.

Viac ako polovicu ústavných činiteľov tvoria sudcovia, ktorým platy na rozdiel od politikov klesli takmer o 11 percent. Aj po takomto znížení budú sudcovia stále zarábať viac ako politici. Ich platy totiž neboli zmrazené a pravidelne sa v minulých rokoch zvyšovali. V januári a vo februári, keď nebola známa výška priemernej mzdy v národnom hospodárstve za rok 2010, zarábali sudcovia ešte menej – priemerne iba 1 994 eur. „Dostanú nové platové dekréty s aktuálnym prepočtom platov. Rozdiel bude doplatený, tak ako to bývalo aj po minulé roky,“ uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Zárobky politikov

prezident Ivan Gašparovič

***** v januári – plat + pauš. náhrady 8 924 eur

  • od marca – 9 171 eur + 247 eur
  • po rozhodnutí Ústavného súdu – 9 364 eur

- oproti marcu + 193

premiérka Iveta Radičová

  • v januári – plat + pauš. náhrady + funkčný prípl. 4 660 eur
  • od marca – 4 754 eur + 94 eur
  • po rozhodnutí Ústavného súdu – 4 826 eur
  • oproti marcu + 72

ministri

  • v januári – plat + pauš. náhrady 3 700 eur
  • od marca – 3 854 eur + 154 eur
  • po rozhodnutí Ústavného súdu – 3 881 eur
  • oproti marcu + 27

predseda parlamentu Richard Sulík

  • v januári – plat + pauš. náhrady 3 726 eur
  • od marca – 3 873 eur + 147 eur
  • po rozhodnutí Ústavného súdu – 3 913 eur
  • oproti marcu + 40

poslanec mimobratislavský

  • v januári – plat + pauš. náhrady 3 418 eur
  • od marca – 3 576 eur + 158 eur
  • po rozhodnutí Ústavného súdu – 3 616 eur
  • oproti marcu + 40

poslanec bratislavský

***** v januári – plat + pauš. náhrady 3 228 eur

  • od marca 3 345 eur + 117 eur
  • po rozhodnutí Ústavného súdu – 3 413 eur
  • oproti marcu + 68

sudcovia a prokurátori

  • v januári – plat 2 234 eur
  • od marca 2 059 eur
  • 175 eur
  • po rozhodnutí Ústavného súdu – 2 307 eur
  • oproti marcu + 248

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba