Figeľ: Nástenkový tender je veľkým výkričníkom bývalej vlády

Kauza nástenkového tendra je veľkým výkričníkom toho, čo sa dialo v minulosti vo vláde. Uviedol v diskusnej relácii Sobotné dialógy vicepremiér a predseda KDH Ján Figeľ.

12.03.2011 14:23
Ján Figeľ Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ
debata (209)

Poslanci KDH podporia v parlamente návrh na zbavenie imunity bývalého ministra výstavby a regionálneho rozvoja a poslanca SNS Igora Štefanova, voči ktorému bolo vznesené obvinenie.

KDH podľa Figeľa upozorňovalo, že výmena ministra Mariana Janušeka (takisto z SNS) za Igora Štefanova po tom, čo sa ukázali pochybenia pri vypísaní tendra na poskytovanie služieb v hodnote 119,5 milióna eur na chodbe ministerstva, bolo ako urobiť „capa záhradníkom“. Podľa jeho vyjadrenia sa ukazuje, že korupcia za vlády Roberta Fica siahala na najvyššie miesta a je potrebné, aby vinníci boli stíhaní.

Predseda Smeru Robert Fico sa ohradil voči tvrdeniam o korupčnom správaní. Tvrdil, že v tomto prípade nejde o korupciu, ale o to, či minister splnil alebo nesplnil zákonom stanovené podmienky pri vyhlasovaní súťaže. Pripomenul, že ako vtedajší premiér vyvodil politickú zodpovednosť a odvolal ministrov po tom, ako Najvyšší kontrolný úrad SR skonštatoval porušenie zákona. Trestnoprávna zodpovednosť je podľa jeho slov plne v rukách orgánoch činných v trestnom konaní. Smer-SD sa rozhodne, ako sa zachová pri hlasovaní, ak príde do Národnej rady SR návrh Generálnej prokuratúry SR na zbavenie imunity poslanca SNS.

Figeľ v súvislosti s touto kauzou spomenul pripravovanú novelizáciu Trestného zákona, aby na Slovensku mohli byť hmotnoprávne stíhaní verejní činitelia za rozhodnutia, ktoré prijímajú. Predseda KDH verí, že takýto návrh získa podporu nielen parlamentnej väčšiny, ale aj aspoň časti opozície.

209 debata chyba