Požiadavky lekárov nie sú jednotné

Lekári najnovšie nekritizujú už iba pomery v zdravotníctve, ale aj svojich kolegov. Nepáči sa im, že verejnosti aj ministerstvu zdravotníctva predkladajú vlastné požiadavky. Tvrdia, že tak chcú rozbiť jednotu zdravotníkov a ohroziť ďalšie pripravované protesty.

14.03.2011 12:39
lekári, doktori, operácia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Kým jedna skupina špecialistov sa rozhodla štrajkovať pred nemocnicami a zatvoriť na hodinu svoje ordinácie, druhá dala ministerstvu zdravotníctva rovno ultimátum. Asociácia súkromných lekárov na čele s Ladislavom Pásztorom minulý týždeň ministrovi Ivanovi Uhliarikovi (KDH) pohrozila, že ak sa do mája v rezorte nič nezmení, pacienti budú na vyšetrenia čakať oveľa dlhšie ako doteraz. Od Uhliarika žiadajú buď viac peňazí do systému, alebo zavedenie pripoistenia či doplatkov pacienta za ošetrenie.

Práve požiadavku, aby sa na financovaní zdravotníctva podieľali aj pacienti, kritizujú ich kolegovia zo Slovenskej lekárskej únie špecialistov. „Túto situáciu nevyrieši pripoistenie, na ktoré úplne jasne prihráva Pásztor ministerstvu zdravotníctva. O pripoistení budeme hovoriť, keď sa do zdravotníctva vrátia peniaze, ktoré z neho zmizli! A už vôbec nikdy nebudeme hovoriť o tom, či a koľko by si mal platiť pacient za vyšetrenie, ako to navrhuje doktor Pásztor! Trváme na riešení našich štrnástich požiadaviek,“ píše sa v stanovisku únie špecialistov. Medzi spomínanými požiadavkami je napríklad zvýšenie platov všetkých lekárov, zmena financovania nemocníc či zmena systému vzdelávania lekárov.

Pásztor obvinenia svojich kolegov o tom, že by svojimi návrhmi na dofinancovanie zdravotníctva nahrával plánom ministerstva zaviesť pripoistenie, odmieta. „Na niečo takéto reagovať nebudem. Žiadne dohody s ministrom Uhliarikom neboli,“ povedal.

Rovnako sa vyjadrilo aj ministerstvo zdravotníctva. Podľa jeho hovorkyne Kataríny Zollerovej Pásztor nie je ani v pracovnej skupine, ktorá sa na ministerstve momentálne otázkou pripoistenia zaoberá. „Rokovania s pánom Pásztorom prebiehajú len na oficiálnej úrovni ako s ostatnými členmi z rezortu zdravotníctva,“ dodala Zollerová.

Únia špecialistov vyčíta Pásztorovi aj to, že nepodporil minulotýždňové štrajky zdravotníkov. „Doktor Pásztor počas protestu celého zdravotníckeho sektora mlčal a nepodporil ho ani slovom napriek tomu, že ho k tomu opakovane vyzývali členovia jeho organizácie.“

Pásztor svoju neúčasť na štrajkoch pre Pravdu ešte pred obvineniami únie špecialistov ospravedlnil tým, že takúto formu riešenia problémov neuznáva. „Ja nie som za štrajky, kde prevládajú emócie. Navyše to vyvoláva opačný trend, že máme potom ešte viac pacientov, pretože sa istia, čo ak budú zase nejaké štrajky,“ dodal prezident súkromných lekárov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba