Odhaľovanie Estreházyho busty sprevádzali vášne

Odhaľovanie busty Jánosa Esterházyho prilákalo na nádvorie domu Na Hlavnej ulici 72 Košiciach asi dvesto ľudí, väčšinou ozdobených červeno-bielo-zelenými trikolórami.

14.03.2011 19:01
Busta Jánosa Esterházyho, Peter Kalmus Foto:
Na snímke uprostred košický výtvarník Peter Kalmus provokoval omotaním toaletného papiera okolo sochy, upokojoval ho košický historik Gabriel Kládek.
debata (299)

Stretnutie, ktoré sa nieslo v slávnostnej atmosfére rušilo asi 20 ľudí s vlajkou Slovenskej republiky, ktorí sa zhromaždili na Poštovej ulici za zatvorenou bránou nádvoria, ktoré je súkromným majetkom rodiny Majorovcov.

Pri prejave predsedu Pamätného výboru Jánosa Esterházyho Arpáda Martényiho sa ozvala pieseň Hej Slováci a výkriky maďarskí fašisti. Martényi v príhovore zdôraznil, že osoba Esterházyho je vnímaná veľmi rozporuplne, ale že to bol práve on, kto sa snažil o práva Slovákov v spoločnom štáte v predvojnovom období, aj počas okupácie a že bol neprávom obvinený a odsúdený za vojnové zločiny. Som hrdý na to, že tu bude mať svoju sochu, povedal.

Podľa odporcov aktu, zväčša sympatizantov a príslušníkov SNS bol Esterházy zločinec, ktorý v Košiciach vítal Miklósa Hortyho. „Oslavujú tu fašistu. Je to hanba“, povedal Tomáš Bičkoš, ktorý sa predstavil ako zástupca slovenského národa.

„Zišli sme sa, aby sme vyjadrili jasný protest proti glorifikácii človeka, ktorý bol za vojnové zločiny aj odsúdený a dodnes nebol rehabilitovaný. Je smutné, že sa odhaľujú busty vojnovým zločincom“, povedal predseda Krajskej rady SNS Peter Pamula.

Podpredseda Csemadoku László Köteles naopak vníma Esterházyho ako človeka, ktorý prejavil osobnú odvahu a hlasoval ako poslanec v parlamente proti zákonu o deportácii židov. „Neprávom z neho história urobila vojnového zločinca. Naopak, práve on prejavil zmysel pre spravodlivosť a žiadal pre Slovákov rovnaké práva, aké mali Maďari“, dodal Köteles.

Samotný akt odhaľovania busty priniesol nečakané vášne. Košický výtvarník Peter Kalmus sa snažil ozdobiť práve odhalenú bustu toaletným papierom, v čom sa mu snažili niektorí prítomní zabrániť. Verbálne prejavy sa preniesli aj do vzájomnej fyzickej potýčky a Kalmus skončil na zemi, ale bez zranenia. "Nepatrím ani k jednej z prítomných strán. Takto som chcel vyjadriť svoj osobný protest, ale bol som napadnutý, "uviedol Kalmus s tým, že neuvažuje o tom, že by mal podať trestné oznámenie.

Na akte sa nezúčastnil žiadny oficiálny predstaviteľ mesta Košice, ani Košického samosprávneho kraja. Medzi prítomnými však bolo vidno niektorých regionálnych predstaviteľov SMK a SDKÚ. Prítomní boli tiež zástupcovia generálneho konzulátu Maďarskej republiky (MR) a predstavitelia rôznych organizácií a spolkov z MR i zo Slovenska.

Proti odhaleniu busty Jánosa Esterházy sa vyjadril predseda SNS Ján Slota, primátor Košíc Richard Raši, krajský predseda SaS v Košiciach Alexander Barna a svoje stanovisko zve­rejnil aj Historický ústav Slovenskej akadémie vied. „Esterházy sa vykresľuje ako martýr, ako tragická obeť pomsty a jeho povojnový súdny proces sa dokonca označuje za protiprávny. Konštatujeme, že tento hagiografický obraz Esterházyho je v rozpore s historickými faktami. János Esterházy sa ako menšinový politik už za I. ČSR dlhodobo usiloval o rozbitie československého štátu a jeho demokratického režimu. V záujme tohto cieľa intrigoval a spravodajsky spolupracoval nielen s vládou v Budapešti, ale aj s nemeckými nacistami,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku Historického ústavu.

299 debata chyba