Prokuratúra KDH preverovať nebude

Po odmietnutí sporného financovania SDKÚ a Smeru prokuratúra už nebude preverovať ani kauzu financovania KDH. Prípad zastaví v najbližších dňoch. Kresťanskodemokratické hnutie totiž podľa špeciálnej prokuratúry neporušilo pri financovaní volebnej kampane zákon. Pravde to potvrdil zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý.

16.03.2011 06:00 , aktualizované: 09:09
KDH, Figeľ, Uhliarik, Sabolová Foto:
Prokuratúra vyšetrovala fi nacovanie predvolebných bilbordov KDH. V najbližších dňoch preverovanie zastaví.
debata (30)

„Ešte sa dopĺňa podanie. Dôvody na začatie trestného stíhania sa zatiaľ nezistili a už vôbec nie zodpovedná osoba, ktorú by bolo možné stíhať za nejaký trestný čin v súvislosti s touto kauzou. Ak si osoba, ktorá mala zaplatiť bilbordy myslí, že mu KDH niečo dlhuje a ak tam bola nejaká iná dohoda, tá sa v trestnoprávnom konaní nepotvrdila. Môže sa svojho práva domáhať žalobou na súd,“ povedal Tichý.

Prokuratúra preverovala, či KDH vo svojej finančnej správe uviedlo všetky dary, pôžičky a výdavky na kampaň. Sporných bolo 118-tisíc eur, ktoré mal za bilbordy pre KDH zaplatiť advokát Vladimír Šebo a ktoré vo finančnej správe uvedené neboli.

Podľa prokuratúry všetko nasvedčuje tomu, že nešlo o trestný čin. Vypočutí tvrdili, že o tomto dare nevedia. A tu sa vlastne preverovanie končí. Zákon o politických stranách je totiž nastavený tak, že hocikto môže zaplatiť napríklad bilbordy politickej strane a ak tá tvrdí, že o tom nie je informovaná a neprijala to ako dar, nič sa z trestnoprávnej roviny nebude diať.

„Zákon je taký, že strana nemôže zodpovedať za to, že niekto bez jej vôle alebo súhlasu začne vylepovať bilbordy, alebo začne dávať reklamu v televízii alebo novinách,“ upozornil Tichý. Podľa neho ťažko sa dá hovoriť o dare, lebo najprv obdarovaný musí dar prijať a ak o ňom nevie, ťažko sa hovorí o dare.

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že na sprísnenie predpisov nie je politická vôľa. „Zákon nepokryje všetko, ale ani nie je politická vôľa, aby bolo financovanie strán kontrolované prísnejšie,“ upozorňuje Koziak. Podľa neho na Slovensku vládne silná partokracia a bola by potrebná zmena volebných pravidiel, aby voliči mohli podrobnejšie kontrolovať politikov.

Naďalej zostáva otázne, prečo bratislavský advokát zaplatil za bilbordy pre KDH 118-tisíc eur. S advokátom Vladimírom Šebom sa nám včera nepodarilo spojiť. Pracovníčka bratislavskej právnickej kancelárie povedala, že Šebo je odcestovaný, tak skoro nepríde a „určite sa k tomu nebude chcieť vyjadriť“.

KDH nemá zatiaľ informácie, že prokuratúra celú vec zastaví. „Tieto informácie nemáme. Môžem len potvrdiť, že od uvedenej osoby sme žiadny dar nedostali,“ povedal ústredný tajomník hnutia Emil Mucha. Zdôraznil, že on reálne ani nepozná Šeba.

Peter Paška, konateľ firmy Carat, ktorá zabezpečovala pre KDH reklamný a mediálny priestor, potvrdil, že všetko, čo si KDH objednalo, bolo aj vyfakturované. „KDH uhradilo faktúry za všetky služby v lehote splatnosti,“ reagoval.

Anonymný sťažovateľ podal v novembri na Generálnu prokuratúru podnet, že reklamné bilbordy vo volebnej kampani KDH mal zaplatiť aj právnik Vladimír Šebo, a to vo výške 118-tisíc eur. Táto skutočnosť však nebola evidovaná v záverečnej finančnej správe KDH o financovaní volebnej kampani. Podľa prokuratúry bratislavský advokát pri vypočutí potvrdil skutočnosti, ktoré boli v podaní.

Prokuratúra preverovala, či KDH položku 118-tisíc eur započítalo ako dar alebo pôžičku v záverečnom vyúčtovaní nákladov na volebnú kampaň pred júnovými voľbami. V záverečnej finančnej správe z júna tohto roku KDH uvádza, že vo volebnej kampani minulo za tlač bilbordov, prenájom plôch, inštaláciu a prelepovanie bilbordov spolu 381 531 eur. Za tlač a nalepovanie plagátov na miestach vyhradených obcou zaplatilo 20 806 eur a za výrobu propagačných materiálov 12 329 eur.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba