Štefanov: Odpočúvajú 40 poslancov a minister Lipšic o tom dobre vie

S vedomím ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) je odpočúvaných 40 poslancov Národnej rady, nie len opozičných, ale aj koaličných. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol poslanec Igor Štefanov (SNS) s odvolaním na "dobre informované zdroje".

17.03.2011 09:20 , aktualizované: 12:55
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata (69)

„Podľa informácií, ktoré sa k nám dostali, sú odpočúvaní aj niektorí novinári,“ dodal Štefanov. Kto konkrétne odpočúva poslancov neupresnil, len dodal, že je všeobecne známe, ktoré inštitúcie na Slovensku sú schopné realizovať odpočúvanie (tieto možnosti majú bezpečnostné služby a polícia).

„Predpokladám, že áno,“ odpovedal na otázku, či je medzi odpočúvanými aj jeho osoba. „Ale ja som nepovedal žiadne meno,“ zdôraznil Štefanov s tým, že on má informáciu len o počte poslancov, ale nie o menách.

„Pán minister Lipšic sa snaží sústrediť výkonnú moc do jedných rúk. Bez škrupulí odpočúva, zbiera informácie o svojich politických protivníkoch, ako aj svojich koaličných partneroch a vytvára nátlak na každého, čo s ním nesúhlasí,“ vyhlásil Štefanov. Naznačil, že SNS v tejto súvislosti zvažuje aj podanie trestného oznámenia, hoci orgány činné v trestnom podaní môžu konať aj sami, na základe informácií z tlačovej konferencie.

Poslanec je presvedčený, že aj iné politické strany „tieto informácie majú“. Štefanov preto vyzval Daniela Lipšica na odchod z funkcie. Rovnakú výzvu adresoval aj ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH), ktorý podľa neho nezvláda manažovanie eurofondov, ale ani výstavbu diaľnic. Keďže SNS nemá dostatok poslancov na iniciovanie vyslovovania nedôvery ministrom, bude o tejto téme diskutovať so Smerom, ale aj koaličnými poslancami.

Podľa Štefanova vyšiel minister Lipšic s informáciami ohľadom vyšetrovania tzv. „nástenkového“ tendra účelovo a narýchlo preto, že SNS chcela zvolať sériu tlačových konferencií k okolnostiam, ktoré sú závažné a ktoré chcel podľa neho Lipšic mediálne prekryť. Štefanov doplnil, že podľa Lipšica došlo v tejto kauze ku škode viac ako tri miliardy korún. „Ani desať pecent z tejto čiastky nebolo vyčerpaných a každé euro bolo zdokladované do posladného centa,“ uzavrel Štefanov.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) 9. marca oznámil, že poslanec Národnej rady bude čeliť návrhu na zbavenie imunity za kauzu nástenkový tender. Potvrdil, že ide o exministra výstavby za SNS Igora Štefanova.

„Včera (8. marca) bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie voči štyrom osobám. Zároveň bol daný podnet dozorujúcej prokurátorke na zbavenie imunity piateho podozrivého, ktorý je poslancom NR SR. Vyslovené bolo obvinenie inžinierovi M. J. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní, zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ informoval 9. marca Lipšic. Ostatným bolo vznesené obvinenie za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní.

Podľa Lipšica je podozrenie, že išlo o zmanipulovaný tender pre vopred určenú firmu. „Konaním prišlo ku škode vo výške 3,6 miliardy korún. Ide o jednu z najzávažnejších káuz, kde sú podozriví vysokopostavení predstavitelia bývalej vlády,“ upozornil.

„Dôkazy sú zabezpečené podľa mojej mienky veľmi dobre,“ povedal Lipšic. Špekulovať o tom, či budú aj ďalší obvinení, je podľa neho zatiaľ predčasné. Štátny tajomník ministerstva Maroš Žilinka povedal, že jedným z dôkazov je návrh zmluvy o spolupráci medzi ministerstvom a konzorciom, ktorá bola vypracovaná deň pred vyhodnotením ponúk.

Opozičná SNS reagovala 10. marca tým, že dala podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR za výroky ministra vnútra SR Daniela Lipšica (KDH) a jeho štátneho tajomníka Maroša Žilinku k návrhu na odobratie imunity poslancovi Igorovi Štefanovovi (SNS).

Dôvodom tohto kroku je podozrenie, že Lipšic a Žilinka mali prekročiť svoje právomoci tým, že ako neoprávnené osoby nahliadli do vyšetrovacieho spisu. „Obaja sú funkcionári a nemôžu robiť viac, ako im dovoľuje zákon. Nazeranie do vyšetrovacieho spisu spadá pod osobitný režim. Mám za to, že počas tlačovky tým, že minister jasne povedal výšku škody, trestu, že dôkazná situácia je dobrá, menoval osoby a hovorilo sa o obsahu dôkazov, je zrejmé, že museli nahliadnuť do spisového materiálu,“ tvrdí Danko.

V minulom volebnom období neúspešne žiadal generálny prokurátor Dobroslav Trnka parlament o vydanie na trestné stíhanie vtedajšieho poslanca Smeru Jána Kvorku pre obvinenie z obmedzovania osobnej slobody. Za jeho vydanie vtedy hlasovalo 49 poslancov, proti bolo 63, deviati sa zdržali hlasovania a dvaja nehlasovali. Z koaličných poslancov hlasovala za zbavenie imunity poslanca len Renáta Zmajkovičová (Smer). Väčšina vtedajších opozičných členov snemovne hlasovala kladne.

Poslanec Most-Híd počul o odpočúvaní poslancov

O odpočúvaní viacerých poslancov Národnej rady SR počul poslanec strany Most-Híd Gábor Gál. „Neviem posúdiť, či je to pravda alebo klebety,“ povedal Gál.

O odpočúvaní politikov Gál počul aj v minulosti, a to aj v minulom volebnom období. „Ak sú na to povolenia od súdov, je dôvod na odpočúvanie, ak ho nemajú, tak je to obrovský problém,“ vyhlásil.

Smer: Informácie o možnom odpočúvaní sme mali

Informácie o možnom odpočúvaní poslancov Národnej rady SR mala už skôr aj opozičná strana Smer, neboli ale natoľko potvrdené, aby s nimi išla na verejnosť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol exminister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák.

„Ako hovorí minister dopravy, pravda oslobodzuje, tak treba pravdu hľadať cestou cez Krajský súd v Nitre a možno môžete položiť otázku aj ďalším poslancom, napríklad pánovi Hortovi,“ odporučil Kaliňák.

„Môžem potvrdiť, že vedenie SNS ma požiadalo o stretnutie v čo najkratšom čase. Nebola povedaná téma, ale predpokladám, že ňou bude predovšetkým to, čo bolo povedané,“ priznal líder Smeru-SD Robert Fico. Tvrdí, že v jeho strane o tejto kauze vedia od decembra 2010, pretože je údajne spojená s voľbou generálneho prokurátora. „Ak by sme mali dôkazy v ruke, tak nám určite môžete veriť, že by sme urobili tlačovú konferenciu a uviedli to. Ale to je tak vážna vec, že napriek tomu, že počúvame tieto informácie, napriek tomu, že vieme o zdroji na Krajskom súde v Nitre, napriek tomu nemôžeme prísť s takýmito obvineniami a tvrdeniami,“ povedal Fico.

Topiaci sa aj slamky chytá, hovorí ministerstvo

Výroky poslanca za SNS Igora Štefanova o odpočúvaní poslancov a novinárov možno podľa Ministerstva vnútra SR interpretovať jedine pomocou porekadla Topiaci sa aj slamky chytá.

„Je pozoruhodné, že pán poslanec objavil policajnú tému v čase, keď generálna prokuratúra rozhoduje o návrhu na zbavenie ho imunity,“ zareagoval rezort na dnešné Štefanovove vyjadrenia. Štefanov dnes obvinil ministra vnútra Daniela Lipšica, že s jeho vedomím je odpočúvaných 40 opozičných i koaličných poslancov NR SR a viacero novinárov.

Ministerstvo podčiarklo, že podľa zákona vykonáva odpočúvanie Policajný zbor SR a SIS, pričom odpočúvanie Policajným zborom sa priebežne kontroluje a na každé jedno existuje riadny súdny príkaz v zmysle zákona.

69 debata chyba