Zemkovej plat Sulík odmenou zdvojnásobil

Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková bude napokon dostávať vyšší plat, ako jej pôvodne navrhovalo ministerstvo kultúry. A to vďaka odmene, ktorú jej schválil predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

17.03.2011 15:02
Miloslava Zemková, RTVS Foto:
Miloslava Zemková
debata (99)

Šéfka RTVS mala podľa pôvodného návrhu zarábať sedemnásobok priemernej mzdy. Poslanci jej však plat znížili na štvornásobok, teda približne tritisíc eur. K nemu však teraz bude dostávať ešte odmenu vo výške sto percent platu, teda osemnásobok priemernej mzdy, čo je 6152 eur.

Kým nebola ustanovená Rada RTVS, bola kompetencia uzavrieť pracovnú zmluvu v rukách Richarda Sulíka. Dnes môže práve Rada upraviť Zemkovej plat. Či to spraví, jasné nie je. Podľa zákona má totiž Rada určiť podmienky a spôsob vyplácania odmeny v štatúte. Ten však, ako uviedla Zemková, ešte nie je schválený ani platný, ani účinný.
„Spomínané ustanovenie zmluvy platí len dovtedy, kým ho nezmenia. Som však presvedčený, že takéto ohodnotenie je primerané,“ obhajuje odmenu pre Zemkovú Sulík.

Sama Zemková hovorí, že tento plat je vôbec najnižší v porovnaní so spojenými médiami v Európe a tiež v porovnaní so súkromnými celoplošnými elektronickými médiami na Slovensku. Na otázku, či ho v súvislosti so šetrením, ktoré nastalo v televízii, nepovažuje za vysoký, Zemková pre Pravdu uviedla, že šetrenie v televízii sa dotkne iba nadbytočných agend.

„Výkonní manažéri na všetkých stupňoch a zamestnanci dostávajú a budú dostávať výkonnostné odmeny mesačne. Generálny riaditeľ nie je v postavení úradníka, ale v pozícii výkonného manažéra,“ komentovala výšku svojej odmeny generálna riaditeľka.

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) s odmenou súhlasí, Zemková so svojím tímom podľa neho už za krátky čas dokázala ušetriť nemalé finančné prostriedky. „To by snáď niekto chcel, aby ten, kto prišiel konsolidovať verejnoprávnu inštitúciu, mal zarábať o tretinu menej, ako ten, kto doviedol STV do katastrofálnej situácie?“ uviedol. Zemkovej tím sa zatiaľ zviditeľnil najmä tým, že predal Večerníček na reklamu banky.

Podľa člena parlamentného výboru pre kultúru a médiá Tomáša Galbavého (SDKÚ) má schválenie odmien pre Zemkovú dve roviny. „Toto riešenie nepovažujem za príliš šťastné, pretože vyvoláva určité pochybnosti,“ vraví Galbavý. Súčasnú výšku platu riaditeľa RTVS však nepovažuje za správnu.

„Bývalý riaditeľ STV a riaditeľ SRo mali vyšší plat, ako je plat riaditeľa zlúčených inštitúcií. Navyše sú na riaditeľa RTVS kladené vysoké nároky, inštitúcia je v krízovom stave"" dodal Galbavý. Pozícia riaditeľa RTVS podľa neho zodpovedá pozícii krízového manažmentu. "Z vecného hľadiska považujem krok pána Sulíka za správny,je len smutné, že sa to muselo stať týmto spôsobom,“ zhodnotil.

Jeho opozičný kolega z výboru má iný názor. „Myslím si, že v dnešnej dobe, keď sa v celej štátnej správe znižujú platy, dať takýto plat dočasnému riaditeľovi, lebo pani Zemková bola zatiaľ dočasná riaditeľka, je absolútne nadštandardné a nenáležité. Ale od človeka, ktorý si lieta na večere súkromným lietadlom do Salzburgu, sa ani nič iné očakávať nedá,“ komentoval Sulíkovo rozhodnutie o odmene pre Zemkovú Ján Podmanický (Smer).

Podľa neho boli práve z dôvodu šetrenia v parlamente debaty na túto tému a parlament znížil základný plat riaditeľa. „Predseda parlamentu to absolútne nerešpektoval a urobil si po svojom.“ Podľa Podmanického dôkazom toho, že plat je dostatočný, je skutočnosť, že o túto funkciu prejavilo záujem okolo 19 ľudí, vrátane Zemkovej. Tá svoj plat vtedy pre Pravdu komentovala: „Ani vás by nepotešilo, keby vám niekto o tisíc eur znížil plat.“

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba