Polícia odpočúvala politikov

Bezpečnostné zložky štátu čelia podozreniu, že zneužívajú odpočúvanie v politickom zápase. Odpočúvaných má byť vyše 150 vplyvných ľudí, okrem poslancov aj podnikatelia a vysokopostavení štátni funkcionári. Rezort vnútra hovorí o hrách, odpočúvanie však nepoprel. Odmietol, že by sa udiali akékoľvek nelegálne odpočúvania. Tajná služba na otázku o odpočúvaní nereagovala.

18.03.2011 07:00
Lipšic, minister, KDH Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata (64)

Podľa zistení Pravdy majú byť medzi odpočúvanými poslanci parlamentu Milan Hort a Stanislav Janiš z SDKÚ, László Solymos, Elemér Jakab z Mostu-Híd, dokonca aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a Dobroslav Trnka, bývalý generálny prokurátor. Odpočúvanie by mohlo súvisieť aj s kauzou tajnej voľby generálneho prokurátora.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) tvrdí, že nevie a ani nechce vedieť, kto je odpočúvaný. Podstatné podľa neho je, že všetky odpočúvania sú legálne a so súhlasom sudcu.

O podozrení z odpočúvania sa medzi politikmi hovorilo koncom minulého roku. Poslanec SNS a bývalý minister výstavby Igor Štefanov vo štvrtok kauzu odpočúvania verejne odštartoval ako prvý. Vyhlásil, že z dobre informovaného zdroja vie, že je s vedomím ministra vnútra Daniela Lipšica odpočúvaných 40 poslancov parlamentu z koalície i opozície a aj niektorí novinári. Odmietol však povedať akékoľvek meno odpočúvaného. Neprezradil ani pôvod svojich informácií. „Sú to dobre informované zdroje, na to vezmite jed. Pán minister Lipšic sa snaží sústrediť výkonnú moc do jedných rúk. Bez škrupulí odpočúva, zbiera informácie o svojich politických protivníkoch aj o svojich koaličných partneroch a vytvára nátlak na každého, kto s ním nesúhlasí.“

Podľa Štefanovia sa treba zamyslieť napríklad nad dvakrát zmanipulovanou voľbou generálneho prokurátora. Domnieva sa, že odpočúvanie má súvis „s ovládnutím mocenských štruktúr“.

Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer) odporučil pravdu hľadať cez Krajský súd v Nitre a médiá sa majú pýtať napríklad podpredsedu parlamentu Milana Horta.

Líder Smeru Robert Fico doplnil, že ak by mali k dispozícii konkrétne dôkazy, tak by ich zverejnili.

Minister Lipšic na adresu Štefanova povedal, že polícia pôjde aj po ľuďoch, ktorí si mysleli, že stoja nad zákonom. Štefanov bude totiž čeliť žiadosti o zbavenie imunity pre kauzu nástenkového tendra.

Lipšicovi vo štvrtok telefonoval aj poslanec Hort a pýtal sa, či je odpočúvaný. „Ja neviem a ani nechcem vedieť, kto odpočúvaný je, a pevne verím, že to nechce vedieť a ani nevie ani pán poslanec Kaliňák a jemu podobní,“ povedal Lipšic. Na otázku, ako je možné, že Kaliňák má informácie o možnom odpočúvaní Horta, Lipšic uviedol, že ak má Kaliňák nejaké úniky z krajského súdu, je to otázka na justíciu.

Podľa informácií Pravdy z policajného prostredia Úrad boja proti organizovanej kriminalite žiadal o súhlas o odpočúvanie neštandardne veľkého počtu nestotožnených telefónnych čísiel. To znamená čísiel bez mena. Medzi nimi mali byť aj služobné čísla podpredsedu parlamentu Horta či šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. Ten pre Pravdu potvrdil, že má informácie o odpočúvaní svojho telefónu. „Takéto informácie sa ku mne doniesli,“ reagoval Kováčik.

Súhlas na odpočúvanie v súvislosti s operačnými informáciami o trestnom čine proti bezpečnosti republiky mal dať sudca z Krajského súdu v Nitre, na ktorý sa polícia obrátila a ktorý mal v ten deň službu. Hovorca krajského súdu sa odmietol k celej veci vyjadriť s tým, že ide o utajovanú skutočnosť. „Rozhodovanie o súhlase sudcu na použitie informačno-technických prostriedkov podľa zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP podlieha utajeniu. Preto v danej veci nemožno poskytnúť žiadanú – ani kladnú a ani zápornú – informáciu,“ reagoval hovorca súdu Oliver Kolenčík.

Aj polícia odmietla informovať, či požiadala v predprípravnom konaní o súhlas na odpočúvanie viacerých telefónov. „Podľa zákona vykonáva odpočúvanie Policajný zbor a SIS. Príkaz na vytvorenie zvukového záznamu vydáva súd na základe návrhu prokurátora. K osobám sa zo zákona vyjadrovať nemôžeme,“ reagovala policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Podľa sudcu Najvyššieho súdu Petra Paludu musí byť príkaz na odpočúvanie odôvodnený osobitne pre každú účastnícku stanicu. „Ak je v príkaze uvedených viacero účastníckych staníc bez toho, že by bolo odôvodnené ku každej z nich zvlášť, prečo sa žiada odpočúvanie, tak tento príkaz nie je dostatočne odôvodnený a mal by byť v zásade odmietnutý,“ vysvetlil sudca.

Odôvodnenie má podľa Paludu vyzerať tak, že k účastníckej stanici má byť uvedená osoba, ktorej sa odpočúvanie týka, ak je známa a doba, po ktorú sa má odpočúvanie uskutočniť.

Poslanci, ktorí mali byť odpočúvaní, sa vyjadrujú zdržanlivo. Milan Hort nemá žiadne informácie o odpočúvaní ani o povolení akéhokoľvek súdu. Podľa Horta sa treba spýtať Kaliňáka, keď takéto informácie púšťa, odkiaľ ich má a a aká je ich relevancia. „Ak je to konšpiračná hra zo strany Smeru, bolo by dobré, keby vysvetlil, kde a na akom stole ich našiel.“ Hort tvrdí, že za komunizmu žil s vedomím, že je odpočúvaný, keď sa snažil poslať petíciu do Hlasu Ameriky a do Slobodnej Európy, ktorou zachraňovali Ivana Polanského, „ale to, že by sa to malo diať dnes, je pre mňa novinka“.

Šéf klubu Mostu-Híd László Solymos nevie, či ho odpočúvali. „Keby som bol, tak by som to vnímal ako veľký problém,“ poznamenal. Poslanec Mostu Elemér Jakab si myslí, že ide o „pletky“ a treba sa pýtať kompetentných. „Ani neviem, kto to organizuje,“ podotkol. Nie je si vedomý dôvodu, pre ktorý by ho mali odpočúvať.

Predseda parlamentu Richard Sulík nič nezapočul o odpočúvaní poslancov. Spýta sa na to ministra vnútra.

Prípady odpočúvania politikov

  • rozhovor ministra vnútra Ladislava Hudeka s riaditeľom tajnej služby Ivanom Lexom o výmene vyšetrovateľa únosu prezidentovho syna
  • rozhovor predsedu vlády Mikuláša Dzurindu s podnikateľom Vladimírom Miškovským o kšeftoch na bratislavskom magistráte v roku 1999
  • odpočúvanie rozhovoru predsedu ANO Pavla Ruska s novinárom v roku 2002. V koalícii vypukol spor, či odpočúvala tajná služba alebo polícia, napokon došlo k výmene Vladimíra Mitra na čele SIS
  • rozhovor podnikateľa Jána Badžgoňa s bývalým pokladníkom SDKÚ Gabrielom Palackom v roku 2003 o účtoch vo švajčiarskej banke UBS a prevodoch na nich
  • v roku 2004 sa stratili nahrávky v korupčnej kauze Pavla Bielika z KDH. K strate malo prísť v archivačnom systéme rezortu vnútra, tomu vtedy šéfoval Bielikov stranícky kolega Vladimír Palko
  • v roku 2006 mali byť odpočúvané politické strany. O prešetrenie požiadal Generálnu prokuratúru predseda HZDS Vladimír Mečiar
  • na Slovensku za nelegálne odpočúvanie nebol potrestaný nikto

Kto môže odpočúvať legálne

  • denne sa legálne odpočúvajú stovky telefónov, ročne je to okolo 5-tisíc
  • na odpočúvanie je potrebný súhlas sudcu
  • o odpočúvanie môže požiadať vyšetrovateľ prokurátora, ten požiada sudcu
  • v predprípravnom konaní polícia môže žiadať sudcu o povolenie na odpočúvanie priamo, nepotrebuje prokurátora
  • sudca vydáva súhlas, ale len na nevyhnutný čas

Ako sa odpočúva dnes a chystané zmeny

  • dnes celý systém odpočúvania funguje spoločne pre všetky spravodajské služby a políciu* SIS, polícia, vojenské spravodajstvo, colníci, väzenská a justičná stráž
  • kontrolovať ho môže len SIS
  • od leta by mala mať polícia samostatný systém, bez toho, aby ju kontrolovala SIS

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba