Kováčik: Donieslo sa ku mne, že ma odpočúvajú

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik hovorí, že špeciálna prokuratúra nežiadala sudcu o odpočúvanie poslancov v kauze podplácania pri voľbe generálneho prokurátora, ktorú naďalej preveruje.

18.03.2011 12:10
Trnka, Kováčik, prokuratúra Foto:
Ku generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi (vpravo), ktorý o nátlaku hovoril ako prvý, sa pridal aj dozorujúci prokurátor kauzy Dušan Kováčik.
debata (1)

Informácie, že jeho mobil odpočúvajú, ho neznepokojili, hovorí, že sa objavujú takmer pravidelne. 

Máte informácie o tom, že odpočúvaný ste mali byť vy aj vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka?

Áno, takéto informácie sa ku mne doniesli. Objavia sa takmer každý štvrťrok. Za tie roky, čo som na špeciálnej prokuratúre, ich už bolo toľko.

Požiadala špeciálna prokuratúra v súvislosti s preverovaním podplácania poslancov pri voľbe generálneho prokurátora sudcu o odpočúvania politikov?

Nie. Načo by o ne špeciálny prokurátor žiadal? Preverovanie sa začalo ex post. Čo by tým zisťoval, ak ku korupcii malo prísť skôr? Na prokuratúru chodia politici vypovedať. Už tu bola premiérka, predseda parlamentu aj viacerí poslanci.

Môže polícia obísť pri žiadosti o odpočúvanie prokurátora?

V predprípravnom konaní sa vyšetrovateľ obracia priamo na sudcu, tam nepotrebuje prokurátora. Vtedy postupuje podľa zákona o Policajnom zbore, a nie podľa Trestného poriadku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba