Zdravotníkom dochádza trpezlivosť, zaplatí to pacient

Situácia v zdravotníctve sa začína vyhrocovať najmä na úkor pacienta. Nemocnice pre nedostatok financií navrhujú zaviesť poplatky za hospitalizáciu, lekári a sestry, nespokojní s platmi, zasa avizujú štrajky. Nech sa už situácia vyrieši akokoľvek, s najväčšou pravdepodobnosťou to nepôjde bez zvýšených platieb pacientov.

20.03.2011 18:36
Anton Szalay Foto:
Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva, pripúšťa možnosť štrajku. Ministerstvu predložil päť požiadaviek.
debata (37)

Napätie nezmiernili ani včerajšie rokovania za okrúhlym stolom na ministerstve zdravotníctva, kde sa stretli zástupcovia väčšiny zdravotníckych organizácií s ministrom Ivanom Uhliarikom.

Naopak, krátko po ňom predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva Anton Szalay informoval o možnom štrajku. „Ani dnes nás minister zdravotníctva nemohol uspokojiť a predpokladám, že od 1. apríla bude vyhlásená štrajková pohotovosť vo všetkých zdravotníckych lôžkových zariadeniach, ktorým ponúkajú zdravotné poisťovne nevýhodnejšie zmluvy,“ povedal Szalay.

Svoj nesúhlas s fungovaním rezortu v tento deň plánujú zdravotníci demonštrovať aj pred ministerstvom. Majú päť požiadaviek, ktoré však štát sotva splní. Jednou z nich je vyčlenenie finančných prostriedkov na platby štátu za svojich poistencov na úrovni 5,5 percenta v štátnom rozpočte. Ďalšími požiadavkami sú napríklad zastavenie transformácie nemocníc či okamžité dofinancovanie zdravotníctva a zreálnenie ceny výkonov.

Viac peňazí do zdravotníctva okrem odborárov žiadajú aj nemocnice. Možnosť, ako ich získať, vidia v opätovnom prehodnotení štátneho rozpočtu. „Navrhli sme otvoriť štátny rozpočet, lebo je zjavné, že príjmy sú nižšie, o čom svedčia aj zmluvy ponúkané poskytovateľom zdravotnej starostlivosti od 1. apríla,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Zástupcovia nemocníc okrem toho ministerstvu navrhli, aby zvážilo aj spoluúčasť pacienta pri financovaní hospitalizácií v nemocniciach. "Navrhli sme zavedenie poplatkov u hospitalizovaných pacientov, to znamená príplatok za stravu a ubytovaciu časť,“ spresnil Petko. Ak by ich návrh prešiel, pacient by si podľa predstavy nemocníc zaplatil za jeden deň hospitalizácie približne dve až tri eurá.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je však v tejto otázke zatiaľ zdržanlivý, čo však neznamená, že sa platby ľudí na zdravotníctvo nezvýšia. „V súčasnosti nechceme ísť cestou priamych poplatkov, je to citlivá otázka. Najmä preto, že sa dotýka pacientov, ale hlavne aj tých, ktorí sú chudobnejší,“ povedal Uhliarik. Rezort zvažuje zavedenie pripoistenia, ktoré by malo síce ušetriť peniaze v zdravotníctve, no na úkor pacientov. Tí by si totiž za určité ošetrenia či operácie museli priplácať. "Nie je možné financovať zdravotníctvo, či už na Slovensku, alebo v akejkoľvek inej krajine len z verejných zdrojov,“ tvrdí Uhliarik.

Aj napriek tomu, že presnú predstavu o forme pripoistenia rezort zatiaľ nemá, jeho šéf tvrdí, že „to zásadne zmení systém financovania zdravotníctva“.

Podľa niektorých odborníkov je to však iba naháňanie peňazí bez toho, aby sa vyriešili základné problémy. „Dokedy sa bude štát schovávať za občanov, nemocnice alebo lekárov? Treba okamžite zaviesť záväznú platbu za diagnózu pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj zdravotné poisťovne. V momente, kedy to urobia, uvidia, aký je dostatok či nedostatok zdrojov v zdravotníctve a podľa toho môžu postupovať ďalej,“ myslí si analytik Slovenskej akadémie vied Peter Stanek. Ak ministerstvo nevyrieši problém nefinancovania výkonov nemocníc, ale namiesto toho pôjde cestou pripoistenia či platby za hospitalizáciu, podľa Staneka na to doplatí pacient. „Pre pacienta to bude znamenať kolaps, pretože ho neošetria alebo bude dochádzať do nemocníc podstatne vzdialenejších a môže dôjsť aj k smrteľným prípadom.“

37 debata chyba