Slota: Nech sa Rómovia prihlásia k Maďarom a spolu prejdú cez Dunaj

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota považuje za pokrytecké, že maďarské politické strany na južnom Slovensku presviedčajú Rómov, aby sa pri sčítaní ľudu prihlásili k maďarskej národnosti.

22.03.2011 11:17
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata (136)

SNS by podľa neho nikdy nikoho nepresviedčala, aby bol Slovákom. „My prajeme, nech sa trebárs aj všetci Cigáni prihlásia k maďarskej národnosti a potom všetci spoločne nech prejdú cez Dunaj a máme po probléme aj v cigánskej, aj maďarskej otázke,“ povedal Slota na tlačovej konferencii.

„My nikomu nebudeme brániť, či chce byť Cigán, Róm, Eskimák alebo snehuliak,“ vyhlásil predseda SNS. Podľa Slotu sa strany SMK a Most-Híd presviedčaním Rómov snažia umelo navýšiť počet príslušníkov menšiny, aby tým potom mohli argumentovať pred medzinárodnými inštitúciami.

Podpredseda SNS Ján Ikrényi Slotu doplnil, že o Rómov je záujem len pred voľbami alebo sčítaním ľudu. „Postavenie Rómov vôbec nie je možné porovnávať s postavením maďarskej národnostnej menšiny,“ vyhlásil s tým, že vláda nerobí koncepčné opatrenia, ktoré by pomohli vyriešiť problémy tejto menšiny.

Slotu zároveň zaráža, že predseda SMK József Berényi doteraz nezverejnil, či už získal druhé, maďarské občianstvo, alebo nie. „Berényi zbabelo utajuje, či maďarské občianstvo má, alebo nemá. Ja osobne som presvedčený, že ho má a slovenské občianstvo by mu malo byť odobraté,“ vyhlásil Slota. V rumunskom Sedmohradsku odovzdávali na výročie maďarskej revolúcie 15. marca prvé občianstva. „Hovorilo sa otvorene aj o tom, že budú mať sprístupnenie aj do volieb do maďarského parlamentu,“ povedal Slota s tým, že nechápe, ako môže niekto prisahať vernosť dvom štátom.

Vytvorenie bezletovej zóny v Líbyi sa podľa Slotu zvrhlo do vytvorenia jednoznačnej agresie. „SNS sa ako jediná strana na Slovensku jasne vyjadrila proti tomuto zásahu, ktorý pokladá za akt jednoznačnej agresie. Občianska vojna v Líbyi prinesie občanom Európskej únie milióny utečencov,“ povedal s tým, že SNS vyzýva vládu, aby sa jasne vyjadrila, či je za „agresiu voči Líbyi“.

136 debata chyba