Ak bude Smer vládnuť, generálneho prokurátora rešpektovať nebude

Ak Smer bude súčasťou novej vládnej koalície po parlamentných voľbách, nebude rešpektovať generálneho prokurátora zvoleného vo verejnej voľbe. V rozprave k návrhu novely zákona o prokuratúre z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ) o tom uistil líder Smeru Robert Fico s tým, že jeho politický subjekt nebude rešpektovať degradáciu a podriadenie prokuratúry pod ministerstvo spravodlivosti.

22.03.2011 17:02
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (151)

„Návrat k právnemu stavu a nezávislosti prokuratúry musí byť jedno z prvých rozhodnutí po nasledujúcich voľbách a bude samozrejme spojený s demokratickou tajnou voľbou generálneho prokurátora,“ avizoval Fico, ktorého prejav viackrát prerušili potleskom jeho spolustraníci.

Podľa expremiéra je všetkým jasné, že Žitňanská nerobí nič iné, len plní politické zadanie – dostať prokuratúru a súdy pod plnú politickú kontrolu súčasnej koalície. „Nie je za tým nič iné. Je to obyčajná normalizácia. Keď to vyzerá ako normalizácia, chodí to ako normalizácia, kváka to ako normalizácia, je to normalizácia,“ upozornil.

Podľa Fica Žitňanskú trápi len to, čo urobiť s Harabinom

Fico je zároveň presvedčený, že ministerka celú svoju činnosť sústredí do hľadania odpovede na otázku, čo s predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom. „Opýtam sa vás, keď už vediete taký džihád proti sudcom a prokurátorom, prečo ste zatajili pred verejnosťou rezolúciu výborov ministrov spravodlivosti Rady Európy z 2. decembra 2010, ktorá privítala početné súdne reformy na Slovensku v rokoch 2007 až 2099 a ocenila opatrenia prijaté Harabinom, ktoré prispeli k skráteniu dĺžky súdnych konaní? Vy ste doteraz v riešení skutočných problémov súdnictva neurobili nič,“ povedal Fico.

Na margo samotnej novely zákona o prokuratúre poznamenal, že likviduje ústavnú podstatu nezávislého postavenia prokuratúry a ide o protiústavné vytvorenie štátneho zastupiteľstva. Fico je totiž presvedčený, že keď dal zákonodarca prokuratúru priamo do ústavy, nemožno jej postavenie meniť zásadným spôsobom inak, len ústavným zákonom. „Je vám jedno, čo mal zákonodarca na mysli v roku 1992. Ak máte mocenské chúťky, ak chcete riadiť prokuratúru ministrom spravodlivosti, predložte ústavný návrh zákona, iná cesta na takéto zmeny neexistuje,“ odkázal.

Líder Smeru sa domnieva, že Žitňanskej nejde o nič iné, ako o výmenu všetkých okresných a krajských prokurátorov a dosadenie koaličných nominantov na ich miesta. „Aby sa uzavrel kruh – polícia, prokuratúra aj súdy riadené koalíciou. Na úspešnú kriminalizáciu opozície je potrebné mať všetky tri zložky pod kontrolou. Vytvárate pekelný nástroj, ktorý môže byť v budúcnosti zneužitý,“ varoval.

Negatívne tiež vníma skutočnosť, že do rokovaní o tomto návrhu zákona nebola generálna prokuratúra prizvaná. „Vy ste odsúdili nezávislú prokuratúru na trest zániku jej nezávislosti v jej neprítomnosti. Aké príznačné pre vás, lebo sa bojíte argumentov. Keby tam sedel prokurátor a argumentoval by, nikdy by ste takýto paškvil nepredložili,“ myslí si.

Zároveň poukázal na to, že polícia je pod plnou kontrolou koalície, súdy a prokuratúra budú o chvíľu. „V tomto normalizačnom ošiali už chýbali len informácie o odpočúvaní politikov. Obávam sa, že ste otvorili Pandorinu skrinku. Toto ak je pravda, je to vrchol pyramídy. Už ide o podstatu Slovenska, to čo robíte v poslednom období, už nemá s demokraciou nič spoločné. Máme dôvody na to, aby Smer nikdy nepodporil takéto šialenstvo,“ dodal.

Žitňanská: Zasiahli sme citlivé miesto

Žitňanská v reakcii na Ficove slová uviedla, že koalícia zjavne trafila do čierneho a zasiahla citlivé miesto. „Som rada, že ideme po podstate problému,“ podotkla. Spomenula, že normalizácia v 70. rokoch prišla po obrodnom procese. Predchádzajúce štyri roky však podľa nej obrodným procesom neboli. Ficovej vláde vyčítala, že po demokratizačných procesoch zverila rezort spravodlivosti do rúk predsedu HZDS Vladimíra Mečiara a Štefana Harabina. Myslí si, že práve táto skutočnosť prehrala Ficovi voľby. „Voliči na to dali jasnú odpoveď,“ poznamenala.

Žitňanská cíti silný mandát od ľudí urobiť zásadné zmeny v justícii, aby sa mohli na nich s dôverou obracať. „Politické reči nás neodradia,“ uzavrela.

Ak rozsiahla novela prejde v navrhovanej podobe, generálny prokurátor bude môcť byť zvolený do funkcie len na jedno sedemročné obdobie a nie na dve, ako tomu bolo doteraz. Návrh tiež zavádza funkčné obdobia vedúcich prokurátorov, ktorými sú okresní a krajskí prokurátori a ich námestníci. Funkčné obdobie má trvať päť rokov, pričom sa zavádza možnosť kandidovať najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach. „Ja si myslím, že nastal čas, aby sme už skončili s tým systémom, keď máme na niektorých pozíciách vedúcich prokurátorov 10 možno 12, 13 rokov a v danom regióne sú potom akoby pánmi trestného stíhania na dlhé obdobie,“ vyjadrila sa pred časom Žitňanská.

151 debata chyba