Očkovanie proti pneumokokom možno zrušia

Zruší sa povinné očkovanie detí proti pneumokokom? O tom bude v stredu rokovať Imunizačná komisia. Za zrušenie sa prihovára časť odborníkov a rodičov. Pripomínajú, že aj v Japonsku bolo nedávno toto očkovanie pozastavené pre podozrenia, že spôsobilo úmrtia štyroch novorodencov.

23.03.2011 13:05
debata

„Jedna štúdia napríklad hovorí, že keď to v USA zaviedli, mali pokles pneumokokových ochorení, ale po jeden a pol roku sa im ochorenia vrátili v oveľa horšej forme a s vyššou rezistenciou. Navyše vlastná imunita je omnoho lepšia a s trvalejším vytváraním protilátok ako imunita navodená umelo,“ povedala pediatrička Mariana Kubovčáková. Pneumokoky navyše podľa nej smrteľne neohrozujú zdravie dieťaťa. „Tridsať rokov som robila na obvode a s niečím takým som sa nestretla.“

Pediater Pavol Šimurka, ktorý spolupracoval na štúdiách, ktoré predchádzali zavedeniu plošného očkovania, má opačnú skúsenosť. „V rokoch 2001 až 2003 sme robili štúdiu na štyridsiatich detských oddeleniach. Len tam bolo s invazívnym pneumokových ochorením 22 detí do päť rokov, z ktorých osem zomrelo a jedenásť malo hnisavý zápal mozgových blán. Všetky, ktoré zomreli, pritom mali v sebe práve tie kmene pneumokoka, ktoré obsahuje vakcína,“ priblížil prednosta Pediatrickej kliniky trenčianskej nemocnice. Dodal, že počet chorých či úmrtí bol pravdepodobne ešte vyšší. „Nerobili sa totiž vtedy odbery krvi na baktérie alebo sa mohlo stať, že sa to nehlásilo. Navyše u 50 percent meningitíd nebol zistený pôvodca ochorenia. Tie pritom spôsobujú aj pneumokoky.“

Viacerí rodičia však očkovanie chcú zrušiť, boja sa nežiaducich účinkov. „Po zaočkovaní začal byť môj syn ešte viac chorý, dokonca sme boli hospitalizovaní, mal asi týždeň teplotu okolo 40 stupňov Celzia. Prekonal infekčnú mononukleózu a nasledovali aj časté zápaly dýchacích ciest s astmatickým a alergickým prejavmi,“ opísala Gabriela z Čadce stavy jej syna po zaočkovaní vakcínou Prevenar.

Práve s Prevenarom sa spája nedávna kauza ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), ktorý jej výrobcovi spoločnosti Pfizer v prekvapujúco krátkom čase udelil výnimku na predaj bez doplatku pacienta, čím čelil podozreniam z konfliktu záujmov.

Kým Uhliarik svoje rozhodnutie obhajoval pred verejnosťou, francúzsky minister zdravotníctva túto vakcínu zaradil do zoznamu 76 prísne sledovaných liekov. V Japonsku ju už dokonca začali príslušné úrady preverovať.

Pfizer svoju vakcínu bráni a tvrdí, že deti nie sú ohrozené. „Doteraz bolo použitých viac ako 360 miliónov dávok, pričom sa nevyskytli žiadne vedľajšie účinky, ktoré by sa vymykali z rámca nežiaducich účinkov uvedených v príbalovej informácii,“ uviedla Eva Kaszásová z Pfizeru. Na margo zaradenia Prevenaru do zoznamu sledovaných liekov povedala, že „vo Francúzsku je to štandardný proces monitorovania nových liekov“ a v prípade Japonska zase zatiaľ „nebola potvrdená súvislosť medzi očkovaním a jednotlivými prípadmi úmrtí“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba