Knihy majú tešiť rodičov aj deti

Nie je to obyčajný prednes, nie je to ani divadlo. Dramatické čítanie Tibora Hujdiča, známeho aj ako pán Mrkva, má u detí úspech.

25.03.2011 06:00
deti, čítanie, knihy Foto:
Deti pri spoločnom čítaní v knižnici o príbehoch aj diskutujú.
debata

Mnohí z divákov smerujú po vystúpení rovno do knižnice či kníhkupectva, aby si príbeh, ktorý sa v Hujdičovom podaní skončí v najzaujímavejšej chvíli, sami dočítali. Hujdič propaguje dobré knihy aj na svojej stránke Mrkvicka.sk. Tvrdí, že detská kniha by mala baviť aj rodiča.

Prečo deti strácajú záujem o knihy?

Dôvodov je veľa. K najvýznamnejším patrí nepripravenosť na čitateľstvo: rodičia deťom v detstve nečítali, samotní rodičia si nečítajú, rovesníci považujú čítanie za nudné a hlúpe, ale aj úplne obyčajná neprítomnosť dostatočného počtu detských kníh v domácnosti. K hlbším dôvodom patrí, že rodičia rezignujú na to, koľko času dieťa trávi pri televízii a počítači. Pre deti navyknuté na adrenalínové akčné formy virtuálnej zábavy je kniha pomalá, nudná a príliš náročná.

Ako teda nadchnúť deti pre čítanie?

Čítať im. Čítať im každý deň a skvelé knihy. Možno je náročnejšie nájsť tituly, ktoré sú také dobré, že budú baviť aj rodiča. Detské knihy majú totiž veľmi kolísavú úroveň. Asi najistejšie je nájsť si na internete zoznamy kvalitnej literatúry pre deti a mládež od ľudí, ktorí sa dlhodobo odborne venujú tejto téme.

Zhoduje sa predstava detí o dobrej knihe s názorom rodičov a pedagógov?

Myslím si, že rodičia určite a učitelia do veľkej miery sú pri výbere kníh pre deti skôr bezradní ako „nátlakoví“. Sú dva krajné pohľady na to, čo by deti mohli čítať. Jeden je, že nie je dôležité, čo dieťa číta, len nech číta. Nepovažujem ho za šťastný. Druhým je povinné čítanie, nanucovanie určitých „schválených“ titulov. A ten sa mi taktiež zdá skôr odrádzajúci.

Čo teda odporúčate?

Mne sa javí ako najschodnejšia cesta čítať si spolu s deťmi. Každovečerné spoločné čítanie má podľa mňa nezastupiteľné miesto od dvoch do desiatich rokov veku dieťaťa. To je najistejšia cesta, ako podporiť dieťa v celoživotnej chuti na čítanie.

Na vašej stránke propagujete detské knihy. Mladí čoraz viac čítajú aj na internete, v západných štátoch im rodičia kupujú čítačky, dostávajú sa k textom čoraz viac elektronickým spôsobom. Neplánujete upriamiť pozornosť aj týmto smerom?

Elektronická kniha sa síce stáva súčasťou čítania, ale až také horúce to s ňou nebude. Druhá vec je otázka detských kníh v elektronickej podobe a tam ja sám mám zatiaľ veľké otázniky.

Prečo?

Pri elektronických knihách pre deti, ktoré som doteraz videl, som si uvedomil pokušenie tvorcov využiť možnosti počítača na zatraktívnenie produktu. Výsledky sú až príliš podobné počítačovým hrám či interaktívnym rozprávkam. Ak si namiesto čítania zapnete funkciu, pri ktorej vám knihu prečíta zo záznamu herec, už to prestáva byť knihou. Mám obavu, že takéto diela, napriek ich kreativite, môžu deti od čítania skôr odvádzať, ako priťahovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba