Lipšicova novela pošle strelcov k psychológovi

Kompromisný návrh novely zákona o zbraniach a strelive parlament definitívne schválil. Výsledná podoba zmierňuje pôvodný návrh ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), no zároveň od 1. mája 2011 sprísňuje súčasný stav.

29.03.2011 15:04 , aktualizované: 19:57
vrah, streľba, Devínska Nová Ves, strelec Foto:
Minister Lipšic návrh novely predložil ako reakciu na augustovú tragédiu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Jej obyvateľ Ľubomír Harman zastrelil sedem osôb a ďalších 15 zranil.
debata (12)

Po novom sa každý držiteľ strelnej zbrane bude musieť aspoň raz za život podrobiť vyšetreniu u klinického psychológa. Periodické psychotesty každých desať rokov čakajú na tých, ktorí majú právo nosiť zbraň – športoví strelci, SBS-kári či policajti. Na jeseň tohto roka budú do tejto povinnosti spadať všetci príslušníci ozbrojených zložiek so služobnou povinnosťou nosiť zbraň.

Držitelia automatických zbraní musia prvý psychotest absolvovať do 30. apríla 2012. Ostatní až po vydaní nového zbrojného preukazu. Zmenou oproti pôvodnému Lipšicovmu návrhu je aj fakt, že polícia napokon nebude môcť vstupovať do obydlí za účelom kontroly zbrane.

Minister vnútra Daniel Lipšic by bol rád, keby bola novela zákona o zbraniach a strelive tvrdšia. Spokojný je však aj s prijatou podobou právnej normy. „Ako mi povedala jedna moja bývalá kolegyňa, pokiaľ si človek v politike myslí, že vie presadiť 100 percent zo svojich návrhov, tak je zrelý na vyšetrenie duševného stavu,“ povedal po prijatí novely Lipšic.

Šéf rezortu vnútra si naďalej myslí, že nie je žiadny dôvod na to, aby človek na Slovensku mohol mať doma plne automatickú zbraň. „Ale bolo treba ísť do kompromisných riešení a toto riešenie je lepšie ako platný stav, ktorý umožňuje, aby psychicky veľmi labilné osoby mali zbrojný preukaz,“ vysvetlil, prečo ustúpil od niektorých svojich pôvodných požiadaviek. Lipšic je presvedčený, že schválená úprava vytvára minimálne istotu, že bude menej psychicky labilných ľudí, ktorí „nemajú čo vlastniť zbrane“. „Vždy budú také prípady, aj v budúcnosti, ale istota je v tom, že ich bude menej,“ povedal minister.

Lipšic odmietol tvrdenia svojho predchodcu Roberta Kaliňáka (Smer), podľa ktorého budú môcť ľudia podstupovať psychotesty u viacerých psychológov dovtedy, kým ich u niektorého z nich neurobia. „Bude to upravené internými predpismi. Nebude možné, aby si niekto vybral svojho psychológa,“ uviedol Lipšic. Potvrdil, že otázku psychotestov by mala riešiť vyhláška ministerstva zdravotníctva. „Budú určené presné pravidlá, aby si nikto nemohol vyberať svojho psychológa alebo niekoľkých psychológov. Jednoducho, pokiaľ neprejde, nedostane zbrojný preukaz,“ upozornil minister, podľa ktorého pôjde o princíp „jedenkrát a dosť“.

Kaliňákovi ďalej odkázal, že ako minister „mohol štyri roky riešiť, čo sa mu páčilo a nevyriešil nič“. Lipšic si myslí, že by sa Kaliňák mal venovať vecnej problematike a nie politikárčeniu.

„Mne je úplne jedno, čo myslí pán minister. Faktom je, že za túto novelu je zodpovedný on. Ja som si svoj mandát vykonával dostatočne zodpovedne, mne masový vrah po uliciach nebehal. Ak sa chce vyviniť z toho, že pripravil nekvalitnú novelu tým, že útočí na opozíciu, je to trápne a úbohé,“ reagoval exminister.

Upozornil, že hoci Lišpic deklaroval sprísnenie zákona o zbraniach a strelive, neurobil to. „Na jednej strane chce sprísniť tento zákon a na druhej strane umožnil predávať určité druhy zbraní voľne v internetových obchodoch. Sú tieto zbrane streľbyschopné? Sú. Teraz nehovorím o airsoftových, ale historických zbraniach. Zbrane z druhej svetovej vojny nestrieľajú? Chceme sprísniť zákon o zbraniach a strelive a na druhej strane ho zjednodušíme? Umožníme predávať v internetových obchodoch zbrane kategórie, ktoré sú airsoftové alebo historické, ale ktoré sú schopné spôsobiť zranenie aj smrť,“ vyhlásil exminister.

Predseda Predstavenstva Združenia vlastníkov strelných zbraní – Legis Telum Ľudovít Miklánek považuje novelu za menšiu katastrofu, aká hrozila predtým. „Ale stále je to problém, lebo to zaťaží rádovo 150.000 občanov neopodstatnenými poplatkami za posudky,“ upozornil. K psychotestom má výhrady. „Vraciame sa do roku 1994, keď to tu už bolo a ukázalo sa, že to skĺzne do formality. Je to zasa naháňanie pečiatok,“ uviedol. Na otázku, ako bude združenie postupovať v súvislosti s nespokojnosťou voči právnej norme, dodal, že bude očakávať, ako zareaguje prezident.

Lipšic návrh novely predložil na jeseň minulého roka ako reakciu na augustovú tragédiu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Jej obyvateľ Ľubomír Harman zastrelil sedem osôb a ďalších 15 zranil. Masakra sa napokon skončila smrťou útočníka.

12 debata chyba