Lipšic vysvetľoval odpočúvanie, na Štefanova podá žalobu

Ministrovi vnútra SR Danielovi Lipšicovi (KDH) sa na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR podarilo presvedčiť koaličných poslancov, že všetky vykonávané odpočúvania sú zákonné a so súhlasom súdov.

31.03.2011 15:32 , aktualizované: 16:49
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic.
debata (19)

Ministra si výbor pozval po tom, ako na údajné odpočúvanie 40 poslancov a niektorých novinárov upozornil 17. marca exminister výstavby a súčasne poslanec za SNS Igor Štefanov.

Za jeho výrok, že poslanci sú odpočúvaní na základe Lipšicovho súhlasu, pripravuje minister občiansku žalobu. „Ani pán Štefanov, aj keď je dôvodne podozrivý z trestného činu, si nemôže dovoliť povedať čokoľvek,“ upozornil minister.

Štefanova neprek­vapila informácia Lipšica, ktorý oznámil, že na neho podá žalobu. Podľa neho sa minister Lipšic chcel len zviditeľniť po tom, čo KDH klesli percentá v prieskume preferencií. SNS podľa Štefanova očakáva aj v budúcnosti ataky od ministra vnútra, „a to podstatne horšieho charakteru“.

„Ide o politické zneužívanie svojej funkcie a celá vládna šesťkoalícia tým, že nereaguje, sa s jeho konaním a amaterizmom zrejme plne stotožňuje. Berieme na vedomie a veríme, že sa za svoje zneužívanie právomoci verejného činiteľa budú raz všetci spovedať,“ tvrdí poslanec za SNS.

Opozícia podľa Lipšica nepredložila žiadne dôkazy

Na margo odpočúvaní Lipšic uistil, že všetky sú vykonávané plne legálne so súhlasom sudcu. „Orgán povolaný o tom rozhodovať je súd, nie minister vnútra ani parlamentný výbor,“ upozornil poslancov s tým, že nerozumie, prečo tieto veci rieši ústavnoprávny výbor. Jeho garancie napokon koaliční poslanci zobrali na vedomie, opozícia sa s nimi nestotožnila.

Lipšic opozíciu upozornil, že pri svojich výčitkách prikladá váhu klebete a nepredložila žiadne dôkazy. „Minister ani súdy nebudú predsa vyvracať fámy ani klebety. Ja nebudem rozprávať, kto odpočúvaný je a kto nie. Predložte dôkaz a nielen klebety. Robíte z toho frašku. Políciu nezaujíma politický boj, ale boj so zločinom,“ uistil.

Poslancom dal garanciu, že všetky odpočúvania sú legálne, „ale ak chcete, aby som dal garanciu, že politici nebudú odpočúvaní, takú vám nedám nikdy“. Zároveň informoval, že ešte v januári nechal vykonať kontrolu na úrade zvláštnych policajných činností, ktorej výsledkom bolo, že všetky odpočúvania v rezorte vnútra majú súhlas súdu. „Preto som mohol po obvinení Štefanova povedať, že všetky odpočúvania sú legálne,“ povedal.

**Poslancov Smeru vysvetlenie ministra nepresvedčilo **

Opozícii sa však jeho vysvetlenia a garancie nepozdávali. „Je tu informácia, že 40 poslancov je odpočúvaných. V každom normálnom štáte by toto vzbudilo pozornosť a niekoľko týždňov by to plnilo stránky novín. Keď vy budete minister vnútra, za žiadne obmedzenie imunity nikdy hlasovať nebudem,“ odkázal ministrovi Miroslav Číž (Smer), podľa ktorého Lipšic pristúpil k tejto téme s dešpektom, ako by to urobil minister v Bielorusku.

„Ako môžete takto zľahčovať odpoveď na veľké legitímne znepokojenie verejnosti? Je tragédia, že vy ste v tejto dobe ministrom a je symptomatické, že sa kauza odpočúvania znovu objavila práve za vášho pôsobenia. Neviem si predstaviť krajinu, kde je 40 odpočúvaných poslancov, je to škandál. Je trápne, že ste na mieste ministra vnútra,“ vyhlásil Číž, ktorý po jednom zo svojich emotívnych vystúpení opustil na krátko rokovaciu miestnosť výboru.

Róbert Madej (Smer) sa pokúsil presadiť uznesenie, ktorým by výbor požiadal Generálnu prokuratúru SR o vykonanie prokurátorskej previerky na policajnom prezídiu a v SIS za účelom overenia zákonnosti vykonaných odpočúvaní. Táto iniciatíva mu neprešla. Rovnako dával na zváženie, aby v budúcnosti návrhy na použitie informačno-technických prostriedkov podávali na súdy prokurátori.

Podpredseda výboru Mojmír Mamojka (Smer) sa domnieva, že každá informácia vždy niekde nejakým spôsobom vznikne. „Možno to bola aj ‚účelovka‘ pustená Štefanovom. Ale toto je príliš vážna informácia, ktorou sa treba zaoberať. Ja by som bol rád, keby to bola klebeta, ale bez vánku sa ani lístok nepohne. Overme tu klebetu a ja budem šťastný, keď z nej ostanú len trosky,“ dodal.

Štefanov sa pri tvrdeniach o odpočúvaní poslancov a novinárov odvolával na „dobre informované zdroje“. Kto konkrétne odpočúva, nespresnil, len dodal, že je všeobecne známe, ktoré inštitúcie na Slovensku sú schopné realizovať odpočúvanie (tieto možnosti majú bezpečnostné služby a polícia, pozn. TASR)

19 debata chyba