Štátu hrozí, že v spore môže prísť až o sto miliónov eur

Štátu hrozí, že môže prísť o obrovskú sumu peňazí, TV Markíza zistila, že ministerstvo financií sa súdi s istou firmou, kde sú v hre tri miliardy korún.

03.04.2011 19:49
Súd, peniaze, euro, kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata (119)

Ministerstvo zatiaľ prehráva na plnej čiare, uviedla Markíza. Prípad má už v rukách posledná možná inštancia – Najvyšší súd. Prípad, v ktorom štát teraz môže prísť o veľké peniaze, odštartovala v roku 2004 akcia colníkov.

Ako uviedla Markíza, colníci zadržali údajne čierny alkohol, po čase však vyšetrovanie dospelo k záveru, že zákony porušené neboli. Firma zažalovala štát za ujdený zisk, či zrušené kontrakty. Iba základná suma, ktorú by štát v prípade prehry musel vyplatiť, podľa TV Markíza vyráža dych. Hovorca generálnej prokuratúry Vladimír Ferko povedal, že suma bola vyčíslená na zhruba 29 miliónov 300 tisíc eur aj s príslušenstvom.

TV Markíza má informácie, že v hre je aj penále, ktoré by mohlo sumu zvýšiť k 100 miliónom eur. „Ministerstvo financií samozrejme urobí všetko pre to, aby ochránilo verejný záujem a aby neutrpeli záujmy daňových poplatníkov,“ vyhlásil hovorca ministerstva financií Martin Jaroš. Markíza upozornila, že ministerstvo výrazne prehráva. Firme už dali za pravdu okresný aj krajský súd. Štát od vyplatenia obrovskej sumy zatiaľ zachránila posledná možnosť – dovolanie generálneho prokurátora.

GP podala mimoriadne dovolanie 6. júla 2010 na Najvyšší súd. Termín pojednávania zatiaľ vytýčený nie je, na NS SR momentálne študujú spis. Ako TV Markíza poznamenala, zaujímavé je, že firma, ktorá by mohla peniaze vysúdiť, patrila ruským občanom, ktorí figurujú v nedávnej streľbe pred luxusným hotelom v Bratislave. Prípad však do skončenia sporu komentovať nechcú. Momentálne podľa obchodného registra vlastní spoločnosť firma z britských Panenských ostrovov.

119 debata chyba