Lekári odmietajú predpisovať účinnú látku

Predpisovanie účinnej látky namiesto lieku, ktoré presadzuje ministerstvo zdravotníctva, by mohlo skomplikovať liečbu pacientov.

05.04.2011 14:00
lekár, pacient, kosti, chrbtica, kostra, panva,... Foto:
Ilustračné foto
debata (90)

A to pre prídavné látky v jednotlivých liekoch, ktoré nemusia všetci pacienti dobre znášať. Lekári totiž upozorňujú, že každý z liekov má okrem účinnej látky aj spomínané prídavné, ktoré nie sú zanedbateľné a môžu narobiť vážne problémy.

„Mám napríklad pacientov, ktorí ten istý liek v jednej liekovej forme dokážu užívať a v druhej už nie. Tu je dôležitý individuálny prístup, pri ktorom musí niekto niesť odbornú zodpovednosť za to, ktorá konkrétna lieková forma sa vyberie, nie len molekula,“ hovorí praktický lekár z Čiernej nad Tisou Jozef Bajza.

Ministerstvo zdravotníctva chce, aby sa od októbra na receptoch namiesto konkrétneho lieku uvádzala iba účinná látka. Pacienti by tak po porade s lekárnikom sami rozhodovali, aký liek si na svoju chorobu vyberú. Rezort aj zástancovia takejto úpravy to odôvodňujú tým, že ľudia si tak budú môcť regulovať, koľko peňazí v lekárni minú.

Slovenská lekárska komora varuje pred ohrozením na zdraví. „V severských krajinách, kde sa predpisuje účinná látka, majú zavedené elektronické zdravotníctvo, čiže lekár dostane z lekárne správu, čo pacient dostal. U nás takýto elektronický systém však nemáme a lekár teda ani nevie, aký liek si vybral. Samozrejme, pacient vždy dostane liek s rovnakou účinnou látkou, v ňom sú však aj iné látky, na ktoré môže byť alergický,“ pripomenul prezident lekárskej komory Milan Dragula.

Medzinárodný konzultant pre oblasť liekovej politiky Ivan Berkeš, naopak, tvrdí, že všetky generiká sú identické s originálnymi, a nie je preto dôvod obávať sa nejakých komplikácií. „Každý liek, ktorý sa dostane na trh, preveruje Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Navyše, keď si dávate licencovať generický liek, musíte dokázať, že ten liek je úplne taký istý ako originálny,“ povedal Berkeš.

Lekári majú však z vlastnej praxe opačné skúsenosti. „Som proti tomu, aby sa predpisovala účinná látka. Zbytočne to skomplikuje situáciu. My máme overenú liečbu a liek, ktorý danému pacientovi predpisujeme,“ povedala všeobecná lekárka Marcela Bahýľová. Podľa nej to navyše iba zmätie pacientov, ktorí si nebudú vedieť vybrať medzi množstvom liekov. „Už teraz sa ma pacienti pýtajú, ako to bude, keď sa bude predpisovať účinná látka, ktorý liek si potom majú v lekárni vybrať,“ povedala.

Vo väčšine vyspelých krajín je predpisovanie účinnej látky, takzvaná generická preskripcia, iba odporúčané. Slovenský rezort zdravotníctva očakáva, že po jeho zavedení ušetrí 45 miliónov eur. „Ak sa zavedie generická preskripcia, zvýši sa konkurencia na trhu s generikami. Výrobcovia budú bojovať o pacienta a znížia sa ceny generík,“ tvrdí aj Berkeš.

Konkurencia, ktorú prinesie predpisovanie účinnej látky namiesto konkrétneho lieku, má však podľa niektorých odborníkov aj druhú stranu. „Nesporne to prinesie nejaké šetrenie. Ale už teraz máme silný generický trh a ak generiká budú mať na našom trhu ešte silnejšiu pozíciu, celkový ekonomický úspech výrobcov originálnych liekov nebude veľký. To ich donúti odísť z trhu a stiahnuť aj inovatívne lieky, ktoré tu majú,“ myslí si viceprezident Asociácie lekárnikov Slovenska Igor Minarovič.

Z nášho trhu by však mohli odísť aj ostatní menej úspešní výrobcovia generík, čím by sa podľa Dragulu pre zdravotné poisťovne vytvoril „obmedzený priestor na cenové vyjednávanie“.

90 debata chyba