Mimoriadna schôdza nebude, Smer rozdal maďarské vlajočky

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR iniciovaná opozičným Smerom, na ktorej sa malo hovoriť o aktuálnych slovensko-maďarských vzťahoch, sa skončila krátko po tom, ako sa začala. Koaliční poslanci totiž podľa dohody neschválili jej program, ktorým bolo prijatie návrhu vyhlásenia.

06.04.2011 16:30 , aktualizované: 17:34
debata (4)

Poslanci Smeru reagovali protestnými pokrikmi „fuj“ a na stôl, za ktorým sedí vedenie parlamentu, položili tri maďarské vlajočky. Za program schôdze zahlasovalo len 65 zákonodarcov zo 144 prítomných.

Opozícia chcela na mimoriadnom rokovaní vyhlásením zaviazať vládu Ivety Radičovej (SDKÚ) k razantnejším krokom. Smer od kabinetu očakáva, že začne na medzinárodnej pôde pripomínať nebezpečenstvo, ktoré vyplýva z rozhodnutia maďarskej vlády udeľovať volebné právo zahraničným Maďarom, ktorí získali maďarské občianstvo na základe neštandardného zákona.

Od Radičovej kabinetu chcel Smer tiež maximálnu aktivitu v bilaterálnych vzťahoch s MR. „Treba sa okamžite stretnúť, vydiskutovať si to a zastaviť tieto nezmyselné útoky, ktoré sú proti SR. A chceme definovať stav slovensko-maďarských vzťahov a nebezpečenstva, ktoré vyplýva z Orbánovej politiky,“ uviedol predseda Smeru Robert Fico.

Okrem iného žiadal aj to, aby slovenská vláda bezodkladne podala návrh novely zákona o štátnom občianstve zachovávajúci princíp, podľa ktorého príde o slovenské občianstvo ten občan SR, ktorý prijme maďarské štátne občianstvo na základe maďarského zákona o dvojakom občianstve.

Smer: Odmietnutie diskusie je hrubou chybou

Rokovanie parlamentu ukázalo, že vládna koalícia, ktorá robí chaotické a neprofesionálne rozhodnutia, je v absolútnom rozklade. Povedal to Robert Fico, podľa ktorého ide o najhoršiu vládu, aká na Slovensku pôsobila od roku 1993.

Za hrubú chybu považuje odmietnutie rokovania o mimoriadne vážnych vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom. Nemožno sa podľa neho spoliehať na to, že v tomto regióne Európy nedôjde k prudkému vyostreniu napätia. To, čo robí vláda maďarského premiéra Viktora Orbána, k tomu smeruje, konštatoval.

Podpredseda strany Marek Maďarič poznamenal, že je veľkou hanbou a vážnou politickou chybou, že vládna koalícia zabránila veľmi potrebnej diskusii o aktuálnych slovensko-maďarských vzťahoch. Tým podporila pštrosiu zahraničnú politiku vlády, ktorá nedostatočne obhajuje národnoštátne záujmy SR. Maďarič si myslí, že hanba najviac leží na pleciach tých koaličných poslancov, ktorí sa hlásia k vlastencom a vydávali signály, že by mimoriadne rokovanie pléna podporili. Návrh chce Smer predložiť aj na májové rokovanie parlamentu.

Predseda poslaneckého klubu Smeru Pavol Paška si neodpustil kritiku vedenia ukončenej schôdze. „Ryba smrdí od hlavy,“ upozornil s tým, že predseda NR SR Richard Sulík nie je schopný zvládnuť vedenie schôdzí a neustále porušuje pravidlá rokovacieho poriadku.

Za absolútny diletantizmus označil uvedenie zákona ministrom, ktorý na to nemal poverenie, či prednesenie pozmeňujúceho návrhu nespĺňajúceho základné znaky procedúry. Podľa jeho názoru by sa mal Sulík menej venovať „blbostiam“, akými sú ceny v parlamentnom bufete, spotreba benzínu áut NR SR či oblečenie novinárov. „Vrcholom je jeho drzosť a správanie k opozičným poslanom počas ich vystupovania,“ povedal Paška.

Informoval novinárov o tom, že od predsedu zákonodarného zboru dostal list, v ktorom ho upozornil, že si má urobiť poriadok v poslaneckom klube. „Triednymi nepriateľmi“ šéfa parlamentu sú vraj poslanci Robert Kaliňák a Ján Podmanický, ktorí diskutujú v pléne aj vtedy, keď nemajú udelené slovo. Sulík však podľa Pašku opozíciu neumlčí, tá si aj tak povie svoj názor. Zdôraznil však, že to bude vecne a kultivovane.

4 debata chyba