Radičová: Nebudeme z teplární platiť smerácke plesy. Mestá získajú podiel

Vláda Slovenskej republiky na rokovaní v Štrbe zmenila svoje rozhodnutie o teplárňach. "Nebudeme financovať plesy v Hiltone pre smerácku smotánku z košických teplární alebo z iných teplární," uviedla na tlačovej besede po rokovaní vlády premiérka Iveta Radičová.

06.04.2011 19:21
debata (150)

Mestá, v ktorých sa nachádzajú teplárne, získajú päť percent akcií bezodplatným prevodom. Mestá tiež budú mať možnosť zvolávať valné zhromaždenie. V zmluve s investorom bude tiež zakotvené zastúpenie zástupcov mesta v dozornej rade. Podľa premiérky ani jedno zo šiestich miest, kde sú teplárne, nemá financie na nové technológie. Podľa premiérky teplárne potrebujú investície v celkovej výške 740 mil. eur.

Jednou z tém rokovania vlády a predstaviteľov Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska v Štrbe bola aj príprava volebného kódexu. Vláda a samosprávy sa dohodli, že je potrebné zosúladiť termíny volieb, moratóriá, či iné náležitosti volieb. Otvorenou otázkou po dnešnom rokovaní zostáva daň z nehnuteľností. Podľa premiérky sa však samosprávy nebránia zmene princípu stanovovania dane z nehnuteľnosti podľa skutočnej hodnoty a polohy majetku.

Zákon o podpore cestovného ruchu by mal zostať v podobe, v akej bol pôvodne prijatý s menšími zmenami. Zmeniť by sa mal kľúč financovania oblastných a regionálnych organizácií cestovného ruchu. Zmeniť by sa mala aj účinnosť zákona, aby obce a mestá mohli mať úžitok z tohto zákona už od leta.

Iveta Radičová zároveň oznámila, že od štvrtka vláda vyhlasuje odbornú a verejnú diskusiu k návrhu v daňovom a odvodovom systéme. Už vo štvrtok by mal byť materiál prístupný na internetovej stránke úradu vlády. Premiérka zároveň oznámila, že vláda prijala uznesenie o nutných úsporách v rámci vlastných rozpočtových a príspevkových organizácií ministerstiev. „Podniky, ktoré má štát v jednotlivých rezortoch, musia maximalizovať svoje efekty, vyplácanie dividend do štátneho rozpočtu a teda správať sa ako správca majetku štátu,“ uviedla premiérka.

„Myslela som, že už sa dobrovoľne vzdal imunity, aby mohlo byť trestné stíhanie začaté, ak nie, tak charakterný človek by to urobil,“ reagovala premiérka na vyjadrenia poslanca Igora Štefanova o údajnom odpočúvaní vedenia parlamentu a ministrov. Jeho vyjadrenia vníma premiérka v tomto kontexte. „Je to po prvýkrát v histórii, keď vysoký politik za majetkovoprávnu zodpovednosť je vystavený vyšetrovaniu,“ uviedla Radičová.

Podľa nej je čas, aby boli politici vystavovaní majetkovoprávnej zodpovednosti za zneužívanie verejných financií a také škandalózne narábanie s verejnými financiami, ako bol nástenkový tender. „Ak má informácie, zo zákona je povinný tieto informácie poskytnúť, takže očakávam, že tak urobí. Apropo, pozdravujem všetkých, ja nemám čo tajiť,“ odkázala premiérka.

150 debata chyba