Liter benzínu som neukradol, ale požičal, bráni sa voči Slotovi Spišiak

Policajný prezident Jaroslav Spišiak benzín zo služobného auta v roku 1991 neukradol, ako to tvrdí predseda SNS Ján Slota, ale si len požičal liter benzínu, čo zdokladoval službukonajúci policajt. Tento liter benzínu aj vrátil opäť pred službukonajúcim policajtom.

07.04.2011 10:30 , aktualizované: 15:51
Jaroslav Spišiak Foto:
Policajný šéf Jaroslav Spišiak.
debata (253)

„Krádež benzínu v podstate nebola krádež benzínu. Bol som disciplinárne riešený za to, že som si požičal liter benzínu,“ vyhlásil Spišiak v reakcii na slová šéfa SNS Jána Slotu.

Slota naviac Spišiaka obvinil, že v rokoch 2000 až 2002 spáchal viacero dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu. Podľa Spišiaka v roku 2000 sa na dopravnej nehode nezúčastnil, nehodu spôsobil vodič, ktorý mal zaparkovať služobné auto. Dozvedel sa to až od operačného dôstojníka.

Druhá dopravná nehoda sa stala v roku 2002, keď bol viceprezidentom PZ SR. Spišiak však tvrdí, že za prítomnosti zúčastnených osôb a policajtov sa podrobil dychovej skúške s nulovým výsledkom, po príchode inšpekcie opäť a opäť s nulovým výsledkom. „Za túto nehodu som bol disciplinárne potrestaný za to, že som nevenoval dostatočnú pozornosť riadeniu vozidla,“ dodal.

Spišiak tvrdí, že na osočovanie a invektívy je zvyknutý. Zažil som ich už viackrát. Patrím k policajtom voči, ktorým bolo podaných najviac obvinení. Nikdy som nepovažoval za dôstojné sa brániť cez médiá. Tak to bude aj teraz," dodal.

Zdôraznil, že tak, ako aj v minulosti, ho útoky neodradili od jeho činnosti, nezastrašili a neprinútili konať inak ako objektívne a spravodlivo. „Ak si pán Slota myslí, že nás odradí od vyšetrovania káuz, tak sa mýli. Pán Slota pri prezentovaní mojich aktivít uviedol, že som prikázal rozpracovávať niektorých novinárov. Nikdy som neprikázal rozpracovávať novinárov,“ vyhlásil Spišiak. Ak niečo prikázal vždy išlo o trestný čin a až potom o osoby, ktoré sú do tejto činnosti zapletené.

Len na základe dôkazov a pod kontrolou príslušnej prokuratúry polícia obvinila jedného prokurátora, tvrdí Spišiak v súvislosti so Slotovým obvinením, že na jeho pokyn boli rozpracovaní traja sudcovia a traja prokurátori. Zároveň dodal, že Slota pri vymenovaní aktivít polície zabudol povedať o obvineniach voči bývalému ministrovi SNS a nominantom SNS v kauze Gemerský mlyn.

O trestnom oznámení nevie

Spišiak nevie o trestnom oznámení na generálnej prokuratúre za rozkrádanie benzínu v Slovnafte, o ktorom hovorí Slota. On osobne však podal trestné oznámenie na osobu, ktorá mu prezentovala, že vie o rozsiahlom rozkrádaní pohonných hmôt v tomto podniku, ale požadovala za poskytnutie informácií 500 000 eur. „Podal som oznámenie, aby sme vyšetrili rozkrádanie, kde boli podozriví zamestnanci, alebo členovia podsvetia. O týchto prípadoch viem,“ dodal.

Policajný prezident Jaroslav Spišiak podľa predsedu SNS Jána Slotu bol v roku 1991 disciplinárne stíhaný za krádež benzínu zo služobného auta. Ako uviedol Slota na tlačovej besede, za to bol aj disciplinárne potrestaný. V rokoch 2000 až 2002 zas spôsobil Spišiak viacero dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu, keď služobným autom poškodil niekoľko automobilov. Raz z toho v Dunajskej Strede.

Policajní inšpektori, ktorí to vyšetrovali, skutky zahladili a dnes pôsobia vo vysokých policajných funkciách. Ide vraj o Jána Nociara a Roberta Zaplatílka. Pre Slotu je nepochopiteľné, ako Spišiak s takouto minulosťou mohol získať bezpečnostnú previerku NBÚ.

Nech to vysvetlí, vyzýval Slota

Slota vyzval Spišiaka, nech vysvetlí svoje skutky, aby povedal, koľko disciplinárnych konaní proti nemu bolo vedených a za aké prípady, koľkokrát bol vyhodnotený ako nespôsobilý vykonávať funkciu, či koľkokrát mu hrozil vyhadzov z polície. „Keď povie, že ani raz, tak klame, ak bude mlčať, kto mlčí, ten svedčí,“ povedal Slota.

Zároveň upozornil, že na Generálnej prokuratúre je trestné oznámenie s podozrením, že za pôsobenia Spišiaka v Slovnafte sa nelegálne vyvážal benzín. Spišiaka Slota zároveň obvinil, že dal pokyn na rozpracovanie šiestich novinárov, zabezpečil trestné stíhanie troch prokurátorov a troch sudcov.

Predseda SNS tiež upozornil, že očitý svedok povedal, že pri nájdení tiel dvoch bratov Reiszovcov, ktorí sú namočení v mafiánskej poprave v Dunajskej Strede, sa našli aj ďalšie dve telá.

253 debata chyba