Slováci porazili vo vinárskej lige Česko 3:0

Slovenskí vinári oslavujú. V prestížnej súťaži – Československej vinárskej vinárskej lige – zvíťazili tento rok vo všetkých troch kategóriách. Porazili teda vinárov z Česka 3:0. Úspech ešte umocňuje fakt, že z deviatich pódiových umiestnení získali sedem.

07.04.2011 13:15
Víno, Malík, Michlovský Foto:
Hlavní hodnotitelia Fedor Malík a Miloš Michlovský (vpravo).
debata

„Gratulujem Slovákom. Keďže vlani sme prehrali 3:1 a tento rok 3:0, ponúkam svoju stoličku niekomu inému,“ povedal kapitán a tréner českého tímu, uznávaný moravský vinár, vinohradník a šľachtiteľ Miloš Michlovský. Česká strana to však neprijala. Naopak, požiadala ho v pozícii zostať, kým skóre nebude opačné.

Tento rok sa v lige súťažilo v troch kategóriách: bielych suchých, červených suchých a bielych, ružových a červených sladkých vínach. Najväčšiu radosť mal azda pezinský vinár Roman Janoušek. Jeho Devín 2009, bobuľový výber, zvíťazil medzi bielymi suchými vínami. Janoušek tak obhájil vlaňajšie prvé miesto v tejto kategórii. Vtedy získal vavríny s neskorým zberom Rizlingu vlašského 2009.

„Je to úžasné. Československá vinárska liga je vážená súťaž. Som polovičný Moravan, takže k nej mám aj citový vzťah. Víťazný Devín bol tri mesiace v dubovom sude a pritom bol ovocný, plný a svieži. Pri jeho dorábaní sme spojili dva prístupy – tradíciu a moderné trendy – a vyšlo to,“ objasnil Janoušek. Titul druhého vicešampióna v bielych vínach získala firma Mrva&Stanko z Trnavy za Müller Thurgau 2010 s prívlastkom akostné.

V suchých červených vínach zvíťazil Dunaj 2009, výber z hrozna z modranskej spoločnosti Elesko. Slováci obsadili aj druhú a tretiu priečku. Titul prvého vicešampióna získal Miroslav Dudo z Modry za Cabernet Sauvignon 2009, neskorý zber, tretia pozícia patrí Vínu Matyšák z Pezinka za Cabernet Sauvignon 2009, výber z hrozna.

Tri víťazné slovenské vína.  Autor: Ľuboš Pilc

V boji o víťaza spomedzi sladkých vín získalo Slovensko prvé a druhé miesto. Titul šampióna ukoristil Jozef Teplan, Žitavské vinice, za Tramín červený 2009, ktorý obsahuje až štvrť kilogramu prírodného cukru na liter. Druhá priečka patrí firme J&J Ostrožovič z Veľkej Tŕne za slamové cuvée Saturnia 2009.

Zakladateľmi a organizátormi súťaže sú firmy ALTA, Brno a VA CheMont Bratislava. Cieľom je každoročne konfrontovať úroveň kvality vín z Česka a Slovenska s prihliadnutím na trendy svetovej vinárskej moderny.

„Výsledok 3:0 v Československej vinárskej lige 2011 je ako sen. V prvom momente mi blyslo hlavou či vôbec a ako hlasno sa máme radovať, aby sme bratov Čechov neurazili,“ povedal so štipkou zveličenia kapitán a tréner slovenského tímu Fedor Malík.

debata chyba