Ministerstvo práce podcenilo situáciu

Kým Zákonník práce má už v lete schvaľovať parlament, návrh novely zákona o službách zamestnanosti chce ministerstvo na medzirezortné pripomienkové konanie predložiť v júni a jej účinnosť sa očakáva od roku 2012. "Preto je priskoro odhadovať finančné dopady pripravovaných zmien," hovorí Daniela Šulcová z tlačového odboru ministerstva práce.

11.04.2011 12:00
úrad práce, nezamestnanosť, ministerstvo práce Foto:
Rezort práce sa spolieha na novelizovaný zákonník práce, či aj fakt, že nezamestnanosť pomôže po 1. máji znížiť otvorenie pracovného trhu v Rakúsku a Nemecku.
debata

Rezort podľa nej zároveň plánuje prehodnotiť a sprehľadniť jednotlivé nástroje aktívnej politiky trhu práce, najmä príspevky na podporu zamestnávania. „Zrušia sa tie neefektívne a duplicitné, zjednoduší sa administratíva spojená s ich využitím,“ vymenúva. Ministerstvo sľubuje zlepšiť kontrolu hospodárenia s peniazmi.

Odborník na problémy zamestnanosti a exšéf Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jaroslav Šumný však načrtnuté zámery nepovažuje za uspokojivé. „Sú odrazom situácie na ministerstve, ktoré oblasť zamestnanosti a trhu práce personálne podcenilo,“ tvrdí. Pripomína, že tam dodnes nie je obsadený post generálneho riaditeľa sekcie zamestnanosti a generálneho riaditeľa ÚPSVaR zase robí lekár homeopat bez základných znalostí v tejto sfére. „Rezort zastrešuje strana SaS, ktorá politiku trhu práce vynechala z volebného programu,“ pokračuje Šumný.

Dôsledkom sú podľa neho len nejasné vízie a spoliehanie sa na „zázračný efekt“ novelizovaného zákonníka, či možno aj fakt, že nezamestnanosť pomôže po 1. máji znížiť otvorenie pracovného trhu v Rakúsku a Nemecku. „Reálne domáce riešenia, postavené na efektívnom využívaní európskych finančných zdrojov, si žiadajú nielen dôkladnú revíziu nástrojov aktívnej politiky trhu práce, ale aj zmenu filozofie jej finančného riadenia a ďalšie zásahy, o ktorých zatiaľ nepadlo ani slovo,“ uzatvára expert.

Ako sa delili peniaze
Najviac záujemcov o zamestnanie, vyše 53-tisíc, podporili vlani úrady práce príspevkom na aktivačnú činnosť v celkovej sume 7,86 milióna eur. Na dochádzku za prácou pre takmer 29-tisíc zamestnancov vynaložili 8,31 milióna. Najvyužívanejším bol príspevok na podporu udržania zamestnanosti, keď sa za 2,29 milióna eur podarilo zachrániť 6 670 pracovných miest. Príspevky na podporu regionálnej a miestnej zamestnanosti v sume 18,01 milióna eur udržali 5 376 miest.

„Efektívnosť narábania s financiami na príspevky takisto ešte len vyhodnocujeme. Z porovnania rokov 2009 a 2010 však vidieť, že s vyšším objemom peňazí vzrástol aj počet podporených pracovných miest,“ hovorí Daniela Šulcová z tlačového odboru ministerstva práce. (sp)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba